Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Plenković uzima sve, ali neki ne spavaju: ‘Neće on vječno vladati, ne prihvaćamo da smo partija’

Autor: E.P.

HDZ-u je prvu polovicu godine završio pobjednički, baš onako kako se nadao Andrej Plenković sa svojom administracijom te je nakon relativno brzog i lakog sklapanja nove parlamentarne većinu, Europske izbore HDZ solidno odradio te mirno dočekuje turističku sezonu i još jedno ubiranje političkih poena nakon vjerojatno vrlo uspješne i prosperitetne sezone.

Bilo kako bilo, treći korak koji je ostao ka apsolutnoj dominaciji Plenkovićeve stranke jest vjerojatno najteži – onaj za izbora predsjednika gdje Zoran Milanović najavivši bitku za novi mandat uništio nadanja onih koji su očekivali kako se neće rekandidirati nakon svojevrsnog debakla SDP-ove koalicije koju je na čudan način predvodio za parlamentarne izbore. Prije toga, HDZ najavljuje unutarstranačke izbore gdje Plenkovićeva struja ide bez protukandidata.

Iako unutar stranke kako saznajemo postoje neslaganja i nezadovoljstvo zbog manjka demokratičnosti, Plenković ne preza ni pred čim i rekao je nakon najava kandidatura: “Svi to mogu, prikupljali su se potpisi. Oni su pokazali podršku vodstvu stranke i ako vratimo film unazad, pobijedili smo u manje od dva mjeseca na dvama izborima pa nema smisla kandidirati se protiv tima koji pobjeđuje”, bio je jasan.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ima i nezadovoljnih

A što se kandidata tiče, Središnje izborno povjerenstvo HDZ-a na sjednici održanoj 29. lipnja 2024. godine, utvrdilo je i objavilo kandidate za predsjednika, zamjenika predsjednika te potpredsjednike stranke. Andrej Plenković jedini je kandidat za predsjednika, a Tomo Medved za zamjenika predsjednika. Za četiri potpredsjednička mjesta pristiglo je isto toliko kandidatura, a sve su iz Plenkovićevog tabora. Kandidati su Ivan Anušić, Branko Bačić, Zdravka Bušić i Oleg Butković.

No, jedan od nekolicine umjerenih podupiratelja vodstva stranke otkrio nam je mišljenje onih koji ne gledaju blagonaklono na naredne izbore: “Plenković sve drži čvrstom rukom. Svi mogući protukandidati su umireni, kupljeni pozicijama, dobrim poslovima za suradnike. Nekih izjava koje bi se mogle shvatiti kao izazivačke će naravno biti da se stranka pokaže demokratskom. Zabrinjavajuće je što će nekolicina osoba direktno povezanih s namještanjem poslova, korupcijom biti opet izabrana za jako bitna stranačka tijela, poput Ante Sanadera”, smatra naš izvor.

Naš drugi sugovornik blizak vrhu stranke nam kako većina smatra da jednostavno nemaju boljih ljudi, a pogotovo jače figure od Plenkovića: “Iako su svi bili uvjereni da će on nestati nakon prvih izbora, činjenica je da je Plenković ili kupio svoje konkurente sinekurama ili je kupio ljude oko konkurenata sinekurama. Dovoljno je pogledati ljude koji su podržavali Miru Kovača za predsjednika. Svi njegovi ljudi postali su ‘naši. Plenković je titan politike, ostali mu nisu u stanju ni noge oprati. Ni unutar, a pogotovo ne van stranke’.

Plenković predstavio svoj tim za izbore u HDZ-u, Butković: ‘Na kraju godine vodit ćemo tri nula’




Sve po redu i zakonu

A što kaže struka, upitali smo političkog analitičara i stručnjaka za komunikacije Zorana Pucarića. Smatra kako su ovdje stvari prilično jasne: ‘Jedni imaju šalabahter demokraciju, a drugi već predodabrane kandidate. Nitko ne tjera ljude da glasa za te kandidate. Ako postoji Statut koji određuje odnose, on se usvaja i mijenja po potrebi. Ako je nestatutarno ponašanje da postoji jedan kandidat, onda nije dobro i Upravni sud to može srušiti’.

Ali, nastavlja Pucarić, ako nisu predvidjeli da moraju imati više kandidata, onda se tu nema što reći. “Oni imaju suvereno pravo odrediti si odnose kako želi. Nije zabranjeno ni dijeliti šalabahtere članovima za koga će glasati. I izbor Pape je uređen, postoje stroga pravila ponašanja. Svi unutarstranački izbori su propisani nekakvih pravilima. Ako to stranci odgovara, onda je to to. Stranka je bez obzira na način izbora demokratska ili nedemokratska prema ponašanju i postupanju. Naši političari bi voljeli biti prosvjećeni apsolutisti. Imamo apsolutista puno, ali nemamo prosvjećenih. To se može gledati i u strankama i u vlasti. Sad je jedino pitanje stila i načina vođenja”, zaključuje analitičar.




Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Neki čekaju

Bilo kako bilo, HDZ za vikend bira, a zapravo je već izabrao. Izabrao je već prije točno 8 godina kad su izabrali bruxelleskog dečka za predsjednika, onog koji je kao uljudni, školovani, diplomatski i komunikacijski potkovani birokrat došao iz Europe u Hrvatsku da spasi stranku i državu od “talaštva jednog čovjeka”…

No, prema analitičarima i unutarstranačkim oporbenjacima vrlo brzo je okrenuo ploču i postao veći Sanader od Sanadera te čvrstom rukom osvojio 3 mandata kao predsjednik Vlade i potpunu kontrolu nad strankom.

A oporba koja se najavljivala posljednjih godina s predvodnikom Ivanom Anušićem, zasad je stavljena dovoljno blizu, a dovoljno daleko da djeluje. No, kako saznajemo iz stranke, oni čekaju svoj trenutak: “Pa neće Plenković vječno vladati. Postoji struja unutar stranke i dalje koja ne podiže ruke bez mozga za vodstvo. Ne prihvaćamo da smo partija bez slobode mišljenja i djelovanja. A predsjednik se vrlo često tako ponaša… Smatram da je najbolje pričekati da prođu predsjednički izbori, ako Milanović pobijedi, tad mogu iskočiti i nezadovoljnici u stranci. Znamo kako ćemo reagirati kad dođe trenutak”, rekao nam je izvor.

Autor:E.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.