Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

PLENKOVIĆ SE SPRDA S OPORBOM: To mi je nalik na jogurt revoluciju. Rekao mi je Milić da to ne govorim, ali meni je super

Autor: Dnevno

Predsjednik Vlade i šef HDZ-a Andrej Plenković predsjedao je sastankom Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina u Zaprešiću.

Nakon sastanka je premijer održao konferenciju za medije, a novinare su zanimale dnevno-političke teme i previranja.

Upitan je o Milanovićevoj izjavi da je HDZ presudom Ustavnog suda ucijenjen.

Jogurt revolucija

“Ne doživljavam to baš kao ucjenu, to je proces koji traje desetak godina. Ako netko ne utječe na pravosuđe to je ova vlada. Možda on ima neke druge informacije. Čestitam gospodinu Dobroniću na izboru, vidim da je dobio skoro unisonu potporu zastupnika u saboru, vjerujem da će raditi odgovorno i pošteno. Još jedan Jelšanin, apropo Beroša, simpatično mi je to”, rekao je Plenković.

Komentirao je, između ostalog, akciju oporbe u Saboru koja je zauzela saborsku govornicu te je predsjedavajući Ante Sanader prekinuo sjednicu.

“Ovo je nalik na jogurt-revoluciju, na Šolevića”, rekao je o akciji oporbe koja je u saboru opstruirala raspravu o novom ravnatelju HRT-a.

“Meni je teško njima pomoći, ja ne vidim to što je tako sporno s ovim kandidatom. Nešto su pjevušili, recitirali, za mene to nije demokracija, to je pokušaj dovođenja u pitanje Sabora, zato ćemo se mi držati procedura, ja ne mogu oporbi pomoći ako su izgubili na izborima 2020. Ja ne vidim što je toliko dramatično s tim kandidatom. Baš me zanima kako će to izgledati od ponedjeljka do srijede2, rekao je i dodao da je ‘buzz word’, odnosno ključna riječ, Šolević, napomenuvši da mu je glasnogovornik Marko Milić već natuknuo da ga nitko ne razumije kada govori o tome.




O čemu premijer zapravo govori kad se ismijava iz oporbe?

Naziv potječe iz kraja 1980-ih, kada se u Srbiji događala organizirana revolucija koja je ostala poznata pod nazivom jogurt revolucija ili antibirokratska revolucija. Radilo se o organiziranim pohodima s kojima je miloševićevska struktura nasilnim putem ubrzano provodila promjene u svim javnim institucijama u Srbiji.

“Pod pritiskom jogurt revolucije bili su u Srbiji prinuđeni davati ostavke svi koji se u institucijamanisu slagali s projektom srbijanske agresije. Tako su revolucionarnim putem sve institucije u Srbiji veoma brzo postale potpuno monolitne i krenule su u desetgodišnju oružanu agresiju na Republiku Hrvatsku, Sloveniju, BiH i Kosovo”, opisao je to profesor Josip Jurčević za dnevno.hr.

Jogurt revoluciji su se tada priključivale mase nezadovoljnih u Srbiji koju je potresala golema gospodarska i socijalna kriza. Naziv jogurt revolucija je nastao zbog toga što su putujući i gladni prosvjednici kao plaću dobivali jogurt i komad kruha.




“Glavni lik-predvodnik jogurt revolucije bio je pripadnik srbijanskih obavještajnih službi Miroslav Šolević kojeg su miloševićevski mediji tada predstavili kao čovjeka iz naroda te ga tako instalirali na mjesto vođe nezadovoljnog naroda. Iza Šolevića je operativno stajao javnosti nevidljivi dio goleme represivne srbijanske strukture. Tasituacija bila je općenito tipična, tj. modelski se ponavljala u različitim dijelovima svijeta i u različitim razdobljima jer to se tako radi”, pojasnio je stručnjak Jurčević.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.