Foto: Darko Tomas / CROPIX

Plenković je napravio četiri ogromne pogreške: Sve su vezane za ljude koje u tajnosti štiti

Autor: Iva Međugorac/7dnevno

Hrvatska je ovih dana dobila novu vladu, treću na čijem je čelu premijer Andrej Plenković. Unatoč tomu što je svoju treću vladu najavljivao kao onu koja će provoditi reforme i donijeti drastične promjene nabolje, jedina primjetna promjena u Plenkovićevu timu jest to što surađuje s Domovinskim pokretom, kojemu su na upravljanje dana tri resora – Ministarstvo poljoprivrede, gospodarski resor te novi resor koji će se baviti demografijom i iseljeništvom.

Ostali Plenkovićevi ministri uglavnom će se baviti onime čime su se i dosad bavili, a najveće je iznenađenje nasljednik Nikoline Brnjac, novi ministar turizma Tonči Glavina, čijim je ulaskom u Vladu Plenković zadovoljio nezadovoljnike iz takozvane dalmatinske kvote. Nezadovoljne smanjenom ženskom kvotom Plenković je donekle pokušao utješiti time što u njegovoj vladi ostaje bivša ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja sada preuzima novi resor zaštite okoliša i zelene tranzicije, zbog čega je premijer Plenković iznimno zadovoljan jer je s ovim resorom u svoju vladu uveo zelenu politiku, na čemu godinama inzistiraju čelnici Europske komisije. Novu čelnu poziciju Plenković je pronašao i za vjernog, a utjecajnog varaždinskog HDZ-ovca Damira Habijana, koji će preuzeti Ministarstvo pravosuđa.

Habijan se, kažu njegovi stranački kolege, vraća struci jer je diplomirani pravnik, a od njega Plenković u ovom sektoru očekuje velike, značajne i vidljive iskorake koje njegov prethodnik Ivan Malenica nije mogao provesti, što navodno i jest jedan od razloga zbog kojih je sada samo saborski zastupnik. Nakon pobuna sudaca i turbulentnih događaja koji su mu obilježili mandat, Malenica je spoznao da mu takav pritisak više ne treba pa se odlučio fokusirati na vlastitu obitelj i graditi političku karijeru u Saboru, no upućeni tvrde da nije nemoguće da se on na idućim lokalnim izborima pojavi kao HDZ-ov kandidat za šibensko-kninskog župana te da s njime pokušaju poboljšati vladajuću poziciju u toj županiji u kojoj ih je s vlasti nakon dva desetljeća skinuo aktualni župan Marko Jelić, čija se stranka AP na posljednjim parlamentarnim izborima najblaže rečeno nije proslavila.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Izgradio mrežu

Upućeni u odnose u Vladi govore kako Plenković nije popustio pod pritiscima, ali i kako je iznimno zadovoljan time što je nakon kratkih, ali turbulentnih odnosa u Vladi uspio zadržati vlastiti tim i ljude od povjerenja. Njegova odlika ionako jest da štiti svoje ljude, a u tu skupinu nedvojbeno ulazi potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, koji bi na svojoj poziciji trebao ostati i iduće četiri godine iako se u jednom trenutku tijekom pregovora s Domovinskim pokretom kao ministar branitelja spominjao Vukovarac Predrag Mišić.

Za takvo što Plenković nije želio ni čuti jer bi se odricanjem od Medveda odrekao svoje desne ruke, svjedoče HDZ-ovci s kojima smo razgovarali te naglašavaju da je u proteklih osam godina Plenkovićeve vladavine upravo ministar branitelja bezbroj puta za njega podmetnuo leđa u kriznim situacijama. Kriznim se pak svojedobno nazivao odnos između ministra policije Davora Božinovića i premijera Plenkovića, no izgleda da je sve to ostalo na razini glasina jer Božinović ostaje u ministarskoj fotelji, pa i na poziciji potpredsjednika Vlade, što se i moglo očekivati s obzirom na to da je i na parlamentarnim izborima ostvario korektan rezultat.

Plenković ima opak tajni plan: Sada je puno jasnije zašto je pristao na sve i brzo složio Vladu




Kao ministar graditeljstva Branko Bačić s mrtve je točke pokrenuo proces obnove Banovine i Zagreba, što je za Plenkovića bio i više nego dovoljan razlog da ga zadrži na postojećoj poziciji. Na svojoj poziciji u Ministarstvu prometa ostaje i Oleg Butković, koji je kampanju za parlamentarne izbore obilježio sukobima s predsjednikom Zoranom Milanovićem, zbog čega se i po HDZ-u počelo progovarati o njegovoj mogućoj kandidaturi na predsjedničkim izborima. Dio HDZ-ovaca smatra da Butković neće pustiti svoju sigurnu ministarsku fotelju preko koje je u stranci izgradio vlastitu mrežu simpatizera da bi se upustio u neizvjestan duel s Milanovićem. S druge strane, u HDZ-u postoje i oni koji vjeruju da je Milanović nakon naprasnog ulaska u kampanju za parlamentarne izbore na kojima je SDP doživio debakl ozbiljno poljuljan te da Butković u duelu s njim ne bi bio bez šansi.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Nije omiljen

Kao nasljednica ministra zdravstva Vilija Beroša spominjana je Nataša Ban Toskić, ali taj Plenkovićev plan nije urodio plodom pa Beroš do daljnjeg ostaje na čelu zdravstvenog resora, za čije spašavanje nitko osim njega nije previše zainteresiran. I na čelu Ministarstva vanjskih poslova ostaje isti čovjek – ministar Gordan Grlić Radman, dok će Radovan Fuchs i u ovom Plenkovićevu mandatu voditi Ministarstvo obrazovanja premda se i on spominjao kao bivši ministar.

Upravo su Radman, Fuchs i Beroš oni zbog čijeg je ostanka u Vladi dio HDZ-ovaca nezadovoljan pa ih nazivaju trima Plenkovićevim najvećim greškama, čemu zbog afere s Geodetskim fakultetom treba dodati i ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek, koje se Plenković, baš poput Medveda, nije želio odreći jer je smatra svojom najlojalnijom suradnicom. Osim afere koja se za njim povukla u jeku afričke svinjske kuge, kada se javno propitkivala njegova veza s obiteljskom tvrtkom Agroproteinka, Grlića Radmana navodno ni Gordan Jandroković nije želio na svojoj listi u drugoj izbornoj jedinici, što govori u prilog tome da u stranci nije omiljena politička figura.




No Plenković smatra da on samostalno može učiniti dovoljno na polju vanjske politike pa je shodno tome Radmanova uloga ministra formalne naravi. Kada je o Berošu riječ, njegovom reformom zdravstva navodno nije zadovoljan ni dio HDZ-ovih doktora, pa ni ravnatelja bolnica, ali Plenković druge mogućnosti nije imao, bez obzira na to što u stranci govore da bi moglo doći do ozbiljnih pobuna zbog njegova ostanka. Plenković se nikada nije osvrtao na one koji prijete raznim unutarstranačkim pobunama jer je njegova zadnja, a oni iz njegova stranačkog okruženja kažu da je, kada je riječ o zaštiti njegovih ljudi, žestok, tvrdoglav i nepokolebljiv te nevjerojatno uporan.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Popis ciljeva

S obzirom na to da je prilično korektno proteklih nekoliko mjeseci vodio resor obrane, Plenković je to ministarstvo ostavio u rukama Ivana Anušića, koji svoj status i u stranci i u Vladi može zahvaliti broju preferencijskih glasova koje je na parlamentarnim izborima osvojio. Brojem preferencijskih glasova nije se proslavio Marin Piletić, ali on spada u skupinu Plenkovićevih mladih lavova i zato ostaje dio njegova tima. S Piletićem bi Plenković trebao nastaviti provoditi mirovinsku politiku pa bi tako umirovljenike do kraja njegova mandata trebale dočekati 30 posto veće mirovine, osim toga, planira se i povoljniji model usklađivanja, kao i trajni godišnji dodatak na mirovinu, a jedna od ideja koju mladi ministar razmatra jest i veća bonifikacija za rad nakon 65. godine, dok bi majke mogle dobiti godinu dana staža po djetetu. Takav dodatni staž ženama bi trebao donijeti i veću mirovinu, ali i snižavanje dobne granice za umirovljenje.

Čak je šest razloga zbog kojih Plenković nikako ne može postati šef Europske komisije

Što će točno u Ministarstvo regionalnog razvoja donijeti Šime Erlić, zasad nije poznato, ali i on kao kadar prekaljenog HDZ-ova zadarskog operativca Božidara Kalmete ostaje na svojoj poziciji, i to zato što mu Plenković vjeruje, ali i zato što je Kalmeta i na ovim izborima za stranku operativno odradio puno posla. Puno posla kao ministar financija odradio je nestranački Marko Primorac, s kojim bi se u ovoj novoj vladi također trebale provesti brojne reforme, pa i realizirati dugo najavljivano uvođenje poreza na nekretnine. Ono što Plenković ističe kao svoje dugoročne ciljeve jest to da prosječna neto plaća dosegne 1600 eura, kao i da se potakne otvaranje 125.000 radnih mjesta. Na popisu je ciljeva i dostizanje stope zaposlenosti od 75 posto.

Plan je i modernizirati obrazovni i odgojni sustav, a jedna od ideja koju kane realizirati jest da do 2030. godine svako dijete ima mjesto u vrtiću. No i za dobar dio HDZ-ovaca to zvuči kao popis lijepih želja koje ministar Fuchs neće moći provesti u djelo, uz ostalo i zato što za realizaciju takvih ideja kronično nedostaje stručnih kadrova.

Foto: Sasa Buric / CROPIX

Poljuljana pozicija

Nedostaje Hrvatskoj i željeznička infrastruktura, a u njezinu obnovu u Butkovićevu resoru planiraju investirati šest milijardi eura u idućih deset godina. I dok su prema Fuchsovu dijelu planova u vladajućim redovima skeptični, dobar dio HDZ-ovaca uvjeren je da će Butković svoje najave ipak uspjeti provesti u djelo. Zanimljiv je onaj dio Vladinih planova u kojima se naglasak stavlja na borbu protiv korupcije, ali i na slobodu medija, pri čemu Plenković nije propustio naglasiti i zaštitu ljudskih prava, kao i prava nacionalnih manjina. U programu se također ističe i prenamjena neiskorištenih prostora vojarni i tvornica u stambene objekte, kao i pomoć mladima, pa se tako primjerice spominje opcija da se mladim ribarima sufinancira kupnja brodova.

Plenković izgleda u nadolazećem mandatu ne misli štedjeti ni u pogledu obrane pa na popisu ciljeva ističe i suverenu Hrvatsku, sigurnost granica i unutarnju sigurnost, ali i modernu vojsku te povratak vojske u Beli Manastir, dok bi mornarica trebala dobiti višenamjenski brod povećane sposobnosti.

Sve to Plenković misli postići s ministrima koji se dosad nisu pokazali kao neki revolucionari i reformisti. U kritične resore kao što su zdravstvo i školstvo, pa u konačnici i kultura, instalirao je istrošene ljude, kojima ni u stranci nisu pretjerano skloni, ali on izgleda još vjeruje u onu da u svojoj vladi sam postavlja pravila, bez obzira na to što su mnogi nakon izbora govorili kako je njegova pozicija poljuljana. Da tomu baš i nije tako, mogli bi uskoro otkriti i unutarstranački izbori u HDZ-u, koji bi se mogli održati već ove jeseni.

Autor:Iva Međugorac/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.