Foto: Nera Simic / CROPIX

Plenković ima dosta nezgodan plan za dvojicu moćnih HDZ-ovaca: Želi ih potpuno marginalizirati

Autor: Mirko Jozić/7dnevno

Serijal pobjeda u ovoj superizbornoj godini premijer Andrej Plenković odlučio je nastaviti i na unutarstranačkim izborima u svojem HDZ-u pa je shodno tome nakon osvojenih šest mandata na europskim izborima najavio kako će se HDZ-ovi stranački izbori održati u subotu 13. srpnja.

Pitate li HDZ-ovce, predsjedniku stranke za te izbore kampanja neće ni trebati jer je najveći dio posla ionako odradio osiguravši im pobjedu na parlamentarnim izborima, nakon čega je formirao koaliciju s Domovinskim pokretom koja ideološki možda nije po njegovoj volji, ali druge opcije nije imao.

Teško da će Plenković u naponu snage imati konkurenciju na izborima u svojem HDZ-u jer bi upuštanje u takvo što graničilo sa zdravim razumom. No dio naših sugovornika iz vladajuće stranke u skorašnjim izborima ipak vidi još jednu važnu priliku za Plenkovića da učvrsti svoju poziciju.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Utrli put

Iako je izgledno da Plenković svoj pobjednički tim neće mijenjati te da će kandidat za njegova zamjenika u HDZ-u ostati ministar branitelja Tomo Medved, u dijelu stranke smatraju da će na tim izborima marginalizirati i potpuno odstraniti utjecaj ministara Ivana Anušića i Olega Butkovića koji su se u javnom prostoru spominjali kao kandidati koji priželjkuju preuzimanje pozicije predsjednika HDZ-a. Premda su velike šanse da se Butković i Anušić opet nađu u Plenkovićevu timu kao kandidati za potpredsjedničke fotelje, to nipošto ne znači da su njihovi odnosi idilični.

Upravo suprotno, Plenković ih i na taj način smješta tamo gdje misli da im je mjesto – u drugi red unutar stranačke hijerarhije. Naravno da Plenković u ovom trenutku ne strahuje ni od jednoga od dvojice ministara, niti oni za njega predstavljaju ugrozu, ali kako tvrde upućeni, smatra da su oni djelomice utrli put koaliciji s Pokretom. Dakako, te teorije valja uzeti s rezervom jer Plenković i Butković, unatoč tim glasinama o tenzijama, godinama uspješno surađuju, a Anušić je više puta Plenkoviću uskakao u raznim kriznim situacijama te dosad nije pokazao da je tip političara s nerealnim ambicijama.

Plenković kreće u dva važna nova ‘križarska pohoda’: Na meti mu nije samo Milanović




Kada su posrijedi ostali članovi njegova tima, izgledno je da će svoju poziciju zadržati i ministar graditeljstva Branko Bačić, koji uživa veliko Plenkovićevo povjerenje. No zato su male šanse da se na poziciji potpredsjednice zadrži Zdravka Bušić. Da ona nije politički atraktivna, moglo se vidjeti i na nedavnim parlamentarnim izborima, na kojima je Plenković umjesto nje kao nositelja liste za 11. izbornu jedinicu postavio Zvonka Milasa. Kao stranačka nasljednica kolegice Bušić po HDZ-ovim se kuloarima spominje uspješna požeška županica i dugogodišnja članica stranke Antonija Jozić.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Još promjena

Postoji mogućnost da na tu poziciju Plenković instalira svoju ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek, ali poznato je da on voli odane pa možda i Bušić zadrži poziciju. Osim toga, u posljednje vrijeme Plenković velike simpatije iskazuje prema slavonskobrodskom županu Danijelu Marušiću koji bi također mogao imati jednu od važnih uloga u stranačkoj hijerarhiji. Kako tvrde upućeni, moguće je da u HDZ-u dođe do promjena i na tajničkim pozicijama. Svoju poziciju trebao bi zadržati glavni tajnik Krunoslav Katičić koji se pokazao kao Plenkovićev glavni operativac, ali i osoba od njegova velikog povjerenja.

No zato postoji mogućnost da Plenković u duhu pomlađivanja HDZ-a na poziciju političkog tajnika stranke, umjesto Ante Sanadera, pozicionira velikogoričkog gradonačelnika Krešimira Ačkara koji je i na parlamentarnim izborima osvojio više od sedam tisuća preferencijskih glasova, čime je zasigurno porastao u njegovim očima. Na poziciji međunarodnog tajnika HDZ-a trebao bi ostati Davor Božinović.




Tko je tajanstvena supruga Andreja Plenkovića? Premijera je upoznala na posebnom mjestu

Kada je riječ o stranačkim izborima, dio HDZ-ovaca doista u njima vidi priliku za dugo najavljivano Plenkovićevo pomlađivanje stranke, a kako će se taj dio izbora možda preklapati i s nadolazećim lokalnim izborima, neka se imena u tom kontekstu već naziru. Tako se primjerice kao kandidat za šibensko-kninskog župana spominje bivši ministar pravosuđa Ivan Malenica koji bi u srazu s aktualnim županom Markom Jelićem koji je već najavio da odustaje od politike svojoj stranci mogao vratiti vlast u toj utvrdi. Iako Božidar Kalmeta uživa veliko Plenkovićevo povjerenje, u HDZ-u smatraju da bi Plenković u dogovoru s njim mogao inzistirati na tome da u toj županiji vodstvo HDZ-a preuzme mladi ministar Šime Erlić, koji je ionako na glasu kao Kalmetin kadar pa bi ga ovaj operativno i dalje u sjeni podupirao. Kalmeti to ne bi trebao biti problem jer on dosad ionako nije mario za fotelje, već mu je bitno samo zadržati utjecaj.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Veći problem

Utjecaj je ono do čega je stalo i Anti Sanaderu, koji će po svaku cijenu inzistirati na tome da zadrži svoju poziciju u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a za HDZ su pak najveći izazov lokalni izbori u Splitu. Ako Plenković ostane na čelu stranke, pa i u hrvatskoj politici, njemu će biti u interesu da HDZ vrati vlast u gradu pod Marjanom i sruši Puljka, baš kao što mu je u interesu da HDZ s Ivanom Radićem zadrži vlast u Osijeku, što ne bi trebalo biti veći problem.

Zanimljivo je da se po Slavoniji priča kako je bivša ministrica Nataša Tramišak već u kampanji za osječko-baranjsku županicu, ali je pitanje hoće li je Plenković nakon turbulencija kroz koje su prošli u tome podržati. Bilo kako bilo, pred Plenkovićem je razdoblje stranačkih preslagivanja, nakon toga će se usredotočiti na predsjedničke izbore s ciljem rušenja Zorana Milanovića, a jedna od većih HDZ-ovih ambicija jest i preuzimanje vladajuće pozicije u Zagrebu na idućim lokalnim izborima.

Autor:Mirko Jozić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.