Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ovo je najveća tajna Plenkovićeva uspjeha: U stranci razočarani utjecajnom kolegicom

Autor: Iva Međugorac

Postignut je maksimum kojega smo očekivali, tim riječima u HDZ-u se komentira rezultat EU izbora, koji se sa šest osvojenih mandata doista može nazvati ozbiljnim uspjehom. Za samog premijera Andreja Plenkovića uspjeh je i to što je njegovo ime na listiću zaokružilo više od sto tisuća birača pa je tako on ujedno i pobjednik po broju osvojenih preferencijalnih glasova.

Iza njega na listi je SDP-ova Biljana Borzan sa 83.551 glas, a onda i Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta za kojega je glasovalo 35.239 glasova. Kada su HDZ-ovci po srijedi drugi po broju osvojenih preferencijalnih glasova jest njihov Davor Ivo Stier sa 25.334 glasa.

Iako je riječ o respektabilnom broju glasova, u stranci tvrde da je toliko razmak u odnosu na Plenkovića ipak pokazatelj da je Plenkovićeva pozicija u HDZ-u sigurna.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Plenković nema konkurenciju

”Potvrdilo se da je dobro što se Plenković odlučio na koaliciju s Domovinskim pokretom. Građani mu to očito nisu zamjerili, a on je ovime potvrdio poziciju najutjecajnijeg političara u Hrvatskoj. Plenković iza sebe ima seriju pobjeda na izborima, a to je ujedno i pokazatelj njegova rada. Njemu nije problem proći cijelu državu, spustiti se do svakoga sela i tamo neumorno ponavljati sve uspjehe svoje stranke pa i samoga sebe. Upravo tu leži tajna njegova uspjeha”, kaže naš sugovornik iz vladajuće stranke. Možete Plenkovića voljeti, ili ne voljeti, ali izgleda da mu se doista rad na terenu pa ni uspjeh ne mogu osporiti.

Pitanje svih pitanja jest što Plenković sada dalje planira jer uskoro i u Bruxellesu kreće preraspodjela europskih fotelja. Iako je hrvatski premijer po tom pitanju bio poprilično jasan te u više navrata najavio da ostaje na čelu Vlade do kraja trećeg mandata, uspjeh koji je ostvario na ovim EU izborima i u njegovom HDZ-u potiče spekulacije o mogućem odlasku na neku od briselskih pozicija.

Fotograf uhvatio zanimljive trenutke u stožeru HDZ-a: Plenković se dosta opustio




No, nedavno je upravo u razgovoru za naš portal sugovornica bliska Plenkoviću otkrila kako ne treba u potpunosti odbaciti niti mogućnost njegovog odlaska u Bruxelles posebice ako mu se ponudi pozicija povjerenika za vanjsku politiku i sigurnosna pitanja, ali kada je Europski parlament u pitanju pozicije se ondje tek trebaju dijeliti, a do tada Plenković ima priliku slaviti tri uzastopne pobjede na parlamentarnim, a onda i pobjedu na europskim izborima koja mu je osigurala i sto tisuća glasova što je sasvim sigurno odlična uvertira i za unutarstranačke izbore, ali i za one predsjedničke na kojima bi se doista moglo početi razmišljati i o Stierovoj predsjedničkoj kandidaturi.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Plenković kreće na Milanovića

”Ako bi se HDZ i Plenković doista odlučili stati iza Stierove kandidature na predsjedničkim izborima, tada bi on mogao ugroziti Zorana Milanovića, a to Plenkoviću i jest jedan od ciljeva. On je još na početku godine najavio da mu je cilj dobiti sve izbore koji nam predstoje. Broj preferencijalnih glasova koje je na ovim izborima osvojio pokazuje da ga građani cijene i da Stier ima svoje biračko tijelo. Međutim, isto tako ovi rezultati pokazuju da ne bi imalo smisla da se Stier ponovno upusti u borbu s Plenkovićem na unutarstranačkim izborima kao što je to posljednji put učinio.

Ovo je i Stieru pokazatelj da je najbolje da po njega i njegovu karijeru da se drži Plenkovića i njegove proeuropske politike”, kaže naš sugovornik iz vladajuće stranke koji međutim dugoročno po svoju stranku ipak vidi određene probleme. ”Mi smo kadrovski uglavnom svedeni na svega nekoliko ljudi. Naša je sreća u tome što je oporba kadrovski slaba, ali ako pogledate koliko su naši kandidati za EU parlament pojedinačno osvojili glasova, tada možete zaključiti da je sreća što se Plenković uključio u EU izbore, jer bi opet govorili o fenomenu crnog labuda.




Odgovor na najveći misterij EU izbora: Ovo je stvarni razlog vrlo niske izlaznosti u Hrvatskoj

Zapravo je sramotno da naša dugovječna EU parlamentarka Dubravka Šuica koja u Bruxellesu uživa ogroman utjecaj nije bila u stanju osvojiti više od 10 tisuća glasova. Mislim da bi u tom pogledu ipak trebali pogledati i u susjedno, odnosno SDP-ovo dvorište. Biljana Borzan je pokazatelj. Ona je dokaz toga kako to izgleda kada se neki parlamentarac uspije približiti biračima, a tu je i Tonino Picula. On je u Europski parlament ušao sa zadnjeg mjesta, Šuica to nikada ne bi postigla. To je naš problem, što je sva naša politička snaga svedena na Plenkovića”, smatra naš sugovornik. Inače je Šuica osvojila 8.856 glasova. Slijedi potom bivša ministrica turizma Nikolina Brnjac sa 7.726 glasova, pa HDZ-ova Željana Zovko s 6.704 glasa i onda HDZ-ov Karlo Ressler 6.264 glasa. Ne treba zaboraviti da je Ressler na prošlim EU izborima bio nositelj liste pa se i broj glasova koje je on uspio prikupiti ne može percipirati kao pretjeran osobni uspjeh, no zato se može primijetiti da je u odnosu na parlamentarne izbore Brnjac oporavila svoj osobni rejting.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.