Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Ove ljude će europski izbori najskuplje stajati: Pogledajte tko su četvorica gubitnika

Autor: B. D.

Hrvati su na današnjim izborima pokazali nezainteresiranost za europska pitanja. Birali su 12 zastupnika koji će ući u Europski parlament, a mnogi Hrvati zajedljivo su komentirali da biraju tko će primati velike plaće u Bruxellesu.

Istina je da zastupnici u Europskom parlamentu doista imaju velike plaće i brojne beneficije te da se radi o veoma zavidnoj poziciji. Iako je odaziv loš, kandidatima koji će zasjesti u ove prestižne fotelje promijenit će se život jer ulazak u ovu instituciju nosi “mali milijun” pogodnosti.

Mjesečna plaća zastupnika u Europskom parlamentu iznosi vrtoglavih 10.075.18 eura bruto, odnosno 7853.89 eura neto. No to nije sve. Osobe koje su tijekom života bile zastupnici Europskog parlamenta kada navrše 63 godine imaju pravo na mirovinu u iznosu od 3,5 posto plaće za svaku punu godinu rada u Parlamentu. Iako ovaj iznosi ne može prijeći 70 posto njihove plaće, svejedno se radi o potencijalno golemom iznosu.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

EU im plaća letove i automobil

A malene nisu ni dnevnice. Za svaki dan koji zastupnik provede u Europskom parlamentu isplaćuje 350 eura za troškove smještaja, prehrane i ostalih troškova. Uz to, zastupnicima je na raspolaganju i besplatno korištenje službenog automobila.

Kada već nabrajamo, spomenimo i putne troškove koji se određuju prema prijeđenim kilometrima. Za povratni put iz Bruxellesa u Zagreb imaju pravo na nadoknadu troškova od 343 eura, a troškove cestarine, prtljage i rezervacije također plaća EU zasebno.

Osim toga, ovi zastupnici dobivaju i mnoge druge naknade. Primjerice, svaki zastupnik ima pravo na 4950 eura mjesečno za plaćanje troškova ureda u matičnoj državi, što se odnosi na troškove najma, opremanja i zaposlenih u tom uredu.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Najveći gubitnici izbora

Prema sadašnjim rezultatima izlaznih anketa, plaću od 10.075 eura i brojne beneficije izgubit će nezavisni Ladislav Ilčić, Ivan Vilibor Sinčić koji je u Europski parlament ušao kao zastupnik Živog zida, a sad se našao na listi Pravo i pravda, IDS-ov Valter Flego te Mislav Kolakušić, nositelj liste Pravo i pravda.




U ovom stožeru vlada uvjerljivo najgora atmosfera: Čak je i u Mostu bolja nego kod njih

Njih četvorica, naime, nisu uspjela izboriti novi mandat u EU parlamentu, a to će osjetiti i njihovi džepovi.




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.