Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Otvoren najsuvremeniji vrtić u Sisku, SAD sufinancirao izgradnju

Autor: Hina

U Sisku je u četvrtak otvoren novi najsuvremeniji dječji vrtić Sunce, izgrađen modelom američko-hrvatskog partnerstva, a zajednički su da otvorili veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Vrtić površine 690 četvornih metara, u ukupnoj vrijednosti 8,5 milijuna kuna, američka je Vlada sufinancirala s 4,7 milijuna kuna. Tim je novcem izgrađen objekt, dok je Grad Sisak financirao opremanje vrtića, izgradnju dječjeg igrališta i uređenje okoliša.

Uz najviši pedagoški standard u četiri vrtičke skupine boravi 85 djece, od jasličke dobi do polaska u školu.

Svečanosti su bili nazočni visoki izaslanici američke vojske u Hrvatskoj, predstavnici Ministarstva obrane RH i Glavnog stožera Oružanih snaga RH, gradski čelnici i drugi gosti. Himne dvije države na flauti je odsvirala mala Maja Batinjan, nakon čega su gosti razgledali najsuvremenije opremljeni objekt.

“Drago mi je što danas mogu biti u Sisku i svjedočiti ovako lijepom događaju, gdje je američka Vlada sufinancirala objekt. Ponosni smo što je američka vojska prepoznala potrebu za gradnju vrtića u ovako velikoj četvrti u Sisku. Američka je Vlada posao ugovorila s lokalnim izvođačima, koji su izgradili objekt. Drago mi je da je američka vojska, koja uz druge obveze i sposobnosti, unutar svog portfelja ima i program humanitarne pomoći, inicirala izgradnju vrtića sa 710.000 dolara”, rekao je nakon otvorenja vrtića veleposlanik Kohorst.

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

 

Dodao je kako je ovaj objekt “simbol hrvatsko-američkog partnerstva, koje je bilo, a biti će i u buduće, od velike važnosti za dvije zemlje”.




Zahvaljujući na donaciji, sisačka gradonačelnica Ikić Baniček naglasila je važnost novog objekta, jer je dosadašnji vrtić djelovao u neprikladnom prostoru adaptiranog stana od 120 kvadrata.

“Prošlo je dvije godine od prvog kontakta s Veleposlanstvom, odnosnom Vladom SAD-a, do otvorenja vrtića. Vjerujem da ovo nije jedini, već da će biti još sličnih projekata. Sada imamo suvremni objekt, zadovoljnu djecu, roditelje i odgajatelje, uz kapacitet koji će zadovoljiti sve buduće potrebe”, rekla je Ikić Baniček.

Dodala je kako joj je posebno drago da je opremu izgradila zadruga u kojoj su zaposlena isključivo bivša djeca odrasla bez roditeljske skrbi, što cijelom projektu daje i dodatnu socijalnu komponentu.




Zahvalu Amerikancima iskazala je i ravnateljica Dječjeg vrtića Sisak Novi, u čijem sklopu djeluje i vrtić Sunce, Sandra Kramarić. “Dvadeset smo godina iščekivali novi vrtić. Danas smo ponosni na novi objekt, koji postaje dječja kuća radosti za sadašnju i sve buduće naraštaje”, rekla je.

 

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.