Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Otkriveni detalji značajnog projekta u drugom najvećem gradu Hrvatske: ‘Sve ide u tri faze’

Autor: B. D.

Split će izgleda dobiti novi ulaz u grad, ako je vjerovati danas predstavljenoj Maritimnoj studiji za izgradnju mosta preko Kaštelanskog zaljeva. Projekt je prije šest godina proglašen projektom od strateškog državnog interesa, no Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić ustvrdio je da sporo napreduje jer se sastoji od tri faze, prenosi Večernji list.

“Prva faza tog strateškog projekta je prometno povezivanje čvora Vučevica s Kaštel Kambelovcem, druga faza je najopsežnija, a predviđa devet kilometara trase od kaštel Kambelovca i zajedno s mostom preko Kaštelanskog zaljeva ulazak u Split, a treća faza je rješenje prometnice u Splitu od sjeverne do Gradske luke kako bi se Split rasteretio gužvi”, objasnio je Škorić.

“Aktivni smo na svim trima fazama. Izvodimo radove na prvoj, pripremamo dokumentaciju za drugu, što je najopsežniji dio, te sudjelujemo i na trećoj s partnerom Gradom Splitom kroz EU financiranje. Namjera nam je raspisati natječaj za oblikovanje mosta kako bismo dobili rješenje koje će adekvatno valorizirati okoliš, odnosno sam Kaštelanski zaljev. Studiju ćemo napraviti za godinu dana i predati je u ministarstvo. Kad dobijemo rješenje o prihvatljivosti na okoliš, idemo u projektiranje”, naveo je.

Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

‘Trebao bi koštati oko 100 milijuna eura’

“Taj most će dužinom od 1500 metara spajati područje Brižina u Kaštelima s područjem Stinice u Splitu, a postoji projektna procjena da bi izgradnja tog mosta mogla koštati oko 100 milijuna eura”, rekao je voditelj projekta “Novi ulaz u Split” u Hrvatskim cestama Krunoslav Perić.

U Europi grade najduži podvodni tunel na svijetu: Auti će prelaziti more za 10 minuta

Most preko Kaštelanskog zaljeva, koji će omogućiti ulazak u Split sa zapadne strane, bit će dug 1500 i visok 55 metara te će imati četiri prometne trake, a pripremne radnje za njegovu izgradnju trajat će četiri do pet godina, rekli su danas na predstavljanju studije.




“Maritimna studija, uz studiju zaštite okoliša, preduvjet je za projektiranje najbitnijeg projekta ne samo za Split, već i za cijelu Hrvatsku. Split je jedini grad koji ima samo jedan ulaz, stoga je nužno da svi najozbiljnije prionemo poslu kako bi se krenulo u projektiranje. Prezentirana studija pokazuje da će gotovo svi brodovi koji su u povijesti ulazili u Solinsko-kaštelanski zaljev i ubuduće, neovisno o gabaritima, moći prolaziti ispod mosta. Neće se suočavati ni s kakvim maritimnim problemima pri dolasku do Cemexa, INA-e, Sjeverne luke”, izjasnio se župan Blaženko Boban.

 




 

 

 

 

 

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.