Foto: Darko Tomas / CROPIX, ilustracija

Otkriven uzrok eksplozije kod Obrovca: Dječja igra završila stravičnim ishodom

Autor: I.G.

Devetogodišnji dječak iz Češke poginuo je u eksploziji u Bilišanima kraj Obrovca, stotinjak metara od kuće Slobodana Olujića, koji je čuo eksploziju i vrisak te dotrčao na mjesto nesreće, piše Net.hr.

“Začuo sam detonaciju, eksploziju i umalo poslije toga jauk, vrisak.. To je bilo neprijatno i vrlo strašno gledati za oko. Žena je jedna ležala, zapomagala, dijete je ležalo nepomično i ova druga žena je isto zapomagala i vidi se da je bila ozlijeđena, na licu, oku “, kaže Slobodan Olujić koji je brzo dotrčao na mjesto nesteće i šokirao se. Dječakov otac mu je objašnjavao rukama da je on otvorio haubu, a onda čuo eksploziju i pokazao u smjeru djeteta koje je imalo vidljivo teške ozlijede na trbuhu.

Češka obitelj putovala je Hrvatskom u pratnji druge češke obitelji. Otac (39) je ostao neozlijeđen, dok su dvije žene ozlijeđene. Jedna (49) ima tešku ozljedu oka, dok je dječakova majka (34) bila životno ugrožena, ali je operirana i njeno stanje je sada stabilno, izvijestio je kirurg Nediljko Jović iz OB Zadar.

“Radi se o penetrantnim ozlijedama trbuha. Po inicijalnoj trijaži i obradi gospođa je odmah operirana, zbrinuta kirurški i nakon toga smještena u Jedinicu intenzivnog liječenja. Njeno trenutno stanje je stabilno” rekao Jović.

Foto: Screenshot/RTL

Obavljen očevid

Policija, koja je očevid obavljala sinoć i danas sve do poslijepodneva, izvijestila je da su Česi sa sobom u automobilu dovezli nepoznatu eksplozivnu napravu.

“Eksplozivna naprava je eksplodirala izvan automobila, a policijski službenici i dalje utvrđuju okolnosti zašto se eksplozivna naprava i nalazila u automobilu”, kazala je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske i dodala kako je Državno odvjetništvo naložilo obdukciju djeteta.

Prema neslužbenim saznanjima, navodno se radi o granati ručnog minobacača koju su ovi Česi, inače kolekcionari takvih čahura i ostataka minsko-eksplozivnih sredstava ponijeli sa sobom.




Automobil im se pokvario i dijete se najvjerojatnije igralo van automobila s tom granatom, kuckalo njome o asfalt, dakle o tvrdu površinu, što je bilo dovoljno da ona eksplodira jer takve naprave nemaju osigurač nego se aktiviraju udarcem o tvrdu površinu.

Cure novi detalji nesreće kod Obrovca: Eksplodirala je naprava koja je bila u autu




Mještanima je laknulo

Mještanima je laknulo što se ne radi o eksplozivnoj napravi odbačenoj na tom području. “Da je nešto bilo, ne daj bože, nešto bi naišli. Tu baš ima mnogo ljudi koji čuvaju stoku i prolazi se. I djeca i mi smo svi tu. Znači, nikad nitko ništa. I sad baš odjedanput”, kaže Marija Olujić iz Bilišana i dodaje kako to područje u ratu nije bilo minirano, a njezin suprug Branko zaključuje vrteći glavom:

“Tužno zbog djeteta. Teško, teško pada, imam djecu, pa ne daj bože da je nešto eksplozivno”.

Policija nastavlja kriminalističko istraživanje koje bi trebalo pokazati odakle Česima opasni projektil i protiv koga će sve biti podignute kaznene prijave.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.