Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Osveta Milanoviću? Šuška se da je ovo bio prvi Turudićev poziv nakon preuzimanja DORH-a

Autor: Iva Međugorac

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić na razgovor je primio bivšeg ministra financija Slavka Linića, Branka Šegona i Tihomira Kralja. Prema priopćenju iz DORH-a ovaj je trojac primljen na njihovu inicijativu, a u kontekstu ove priče valja podsjetiti na to da je Linić bio SDP-ov ministar financija u Milanovićevoj vladi u periodu od 2011. do 2014.godine. Šegon je pak u to doba bio Linićev pomoćnik, a Kralj je slovio kao osoba od najvećeg povjerenja bivšeg ministra.

Radi se o trima osobama koje su u tom periodu bile kompromitirane ozbiljnim aferama, a Linićev susret s Turudićem interesantan je i utoliko što su HDZ-ovci tijekom polemika s predsjednikom Zoranom Milanovićem o njegovom izboru za čelnika DORH-a tvrdili da Milanović strahuje od Turudića pri čemu se uglavnom aludiralo na aferu Janaf odnosno na predsjednikove posjete klubu u Slovenskoj ulici.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Počinje li Turudić obračun s Milanovićem?

Je li Linićev susret s Turudićem početak njegovih obračuna s predsjednikom Milanovićem s kojim je žestoko ratovao, pitanje je koje se samo po sebi nameće, a dio odgovora možda se nudi i u DORH-ovom objašnjenju. ”Tema razgovora bilo je stanje kaznenih prijava koje su neki od njih podnijeli u razdoblju od 2011. do 2016. godine. Nakon što su informirani o ishodu kaznenih prijava, odnosno o donesenim državnoodvjetničkim odlukama, razgovor je završen”, navodi se u priopćenju DORH-a.

Period je to u kojem su se na čelu DORH-a nalazili Mladen Bajić, a zatim i Dinko Cvitan kojega godinama prati stigma Milanovićeva kadra u DORH-u mada za to ne postoji nikakav čvrst dokaz. Inače je Šegon s mjesta Linićeva pomoćnika smijenjen zbog afere Pomoćnik kada se saznalo da je njegova tvrtka dobila 31 milijun kuna kredita od HBOR-a dok je obnašao dužnost pomoćnika ministra i to svega pola godine nakon što je stupio na dužnost.

Kredit je dobio s kamatom od tri posto, s počekom od četiri godine uz državnu potporu u iznosu od 1.3 milijuna kuna. Tim je sredstvima Šegon vratio kredit koji je imao kod Hypo banke s duplo većom kamatom, a zbog toga je reagiralo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je jednoglasno potvrdilo da je Linićev pomoćnik u sukobu interesa zbog čega mu je izrečena kazna od 40 tisuća kuna. S druge strane Državno odvjetništvo je još tada utvrdilo kako u ovom slučaju nema kaznenog djela, ali zato ima sukoba interesa što je bio povod za podizanje optužnice protiv Šegona.

Veze Linića, Kralja i Šegona

Kralj se pak u medijima ranijih godina spominjao kao inspektor u Poreznoj upravi na kojega su se još 2014.godine žalile kolege tvrdeći da su prisiljeni na suradnju u ilegalnim radnjama Kralja, Šegona i Linića. Kako su tada tvrdili anonimni inspektori po nalogu svojih nadređenih pečatili su ugostiteljske objekte i druge radnje zbog sitnica, a kada su odlučili krenuti u nadzor pizzerije Da Vincu u vlasništvu obitelji Šegon suočili su se s problemima i pritiscima.

Treba podsjetiti da je Kralj bivši pomoćnik nekadašnje šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec koja je krajem 2022.godine pravomoćno osuđena na jednogodišnju zatvorsku kaznu radi odgode naplate poreznog duga osječkom poduzetniku Željku Bilošu. Pored toga Kraljevo ime spominjano je i u kontekstu afere Spačva zbog koje Milanović i jest smijenio Linića s pozicije ministra financija. Pregovore sa Spačvom u ime Ministarstva financija 2012.godine vodio je Šegon, a nakon što je on smijenjen taj postupak preuzeo je Kralj kojega je Linić po odlasku Šegona imenovao čelnikom Savjetodavnog vijeća Ministarstva financija, odnosno tijela koje je imalo najvažniju ulogu kod donošenja odluka u procesu predstečajnih nagodbi.




Oni koji Kralja pamte iz nekih drugih vremena koja nisu ovako usko vezana uz politiku podsjećaju da je on osnivao policijski PNUSKOK te ima iskustvo kao kriminalist od kojeg se očekivalo da u Poreznu uvede reda pošto je ionako još početkom 90-ih radio na Odjelu organiziranog kriminaliteta u sjedištu Policijske uprave zagrebačke. Bio je i načelnik Odjela posebnih kriminalističkih poslova, a zatim i pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije, nakon čega je postao načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Potom je premješten na Odjel za droge u Ravnateljstvu policije, a nakon toga karijeru nastavlja i kao viši predavač na Visokoj policijskoj školi u Policijskoj akademiji.

Konačni Linićev pad: Nakon Merzel i Šegona, USKOK se obrušio i na poreznu!




Bogata Kraljeva karijera

Iduća postaja u njegovoj karijeri bio je posao savjetnika u Ministarstvu pravosuđa, gdje je potom postao i tajnik. Tu njegovim promjenama pozicija nije kraj budući da je Kralj u veljači 2012.godine imenovan pomoćnikom ravnatelja Carinske uprave, a zatim i zamjenikom ravnatelja u Carinskoj upravi iz koje ga Linić instalira na poziciju zamjenika ravnatelja Porezne uprave gdje i jest surađivao sa Čavlović Smiljanec mada njih dvoje navodno nikada nisu uspostavili neki suviše skladan odnos, upravo suprotno.

Što je točno u pozadini ovog Turudićevog susreta sa zanimljivom trojkom teško je precizirati, no nedvojbeno je da su Linić i Milanović nakon njegova odlaska iz Vlade otvoreno ratovali, baš kao što nema dvojbe da u DORH-u godinama stoje prijave ne samo protiv Linića, već i protiv Milanovića kojega je bivši ministar financija uz ostalo prijavljivao i za prodaju projekta fiskalizacije Albaniji na čijem se čelu nalazio Milanovićev veliki prijatelj Edi Rama.

Svojedobno je Linić prozivao Milanovića i zbog INA-e progovarajući o bivšem predsjedniku Nadzornog odbora Siniši Petroviću kojeg je nazivao velikim MIlanovićevim prijateljem. Podsjetio je Linić tada da INA nije platila porez u iznosu od 230 milijuna kuna, a Petrović je kako je kazao pobjesnio kada je država sjela na račun i to naplatila.

“Poseban pritisak Siniša Petrović radi da me se smijeni iz razloga što ugrožavam njegove interese u INA-i. I to je jedan od najvećih razloga zašto premijer krajem siječnja počinje razmišljati o mojoj smjeni. Iz razloga što štiti privatne interese, i ne znam koje druge interese, a zaboravlja na državne interese”, tvrdio je Linić koji je svojevremeno spominjao i primjer tvrtke Mali biskvit kojoj se pogodovalo da dobije kredit HBOR-a. Riječ je o tvrtki koju je osnovao Tomislav Ljutić, a tražio je kredit od 20 milijuna kuna kojeg je jamčio Questus fond, koji bi nakon 4 godine tražio svoja potraživanja. Stoga je Linić tražio da to razrješi Nadzorni odbor.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Linić spominjao i Milanovićeva brata

“To sve ukazuje da su nečiji interesi bili da se beznačajnoj tvrtci za uništavanje Kraša u kojem radi 2300 ljudi želi koristiti državni novac”, rekao je Linić koji je nakon afere s kreditom Ljubljanske banke prozivao Milanovićeva mlađeg brata, danas pokojnog Krešimira Milanovića optuživši ga za uplitanje u rad Porezne uprave. ”Premijer Zoran Milanović stavio je obiteljske interese iznad državnih- njegov brat Krešimir Milanović je u barem dva navrata pokušavao utjecati na Poreznu upravu”, govorio je Linić aludirajući na tvrtku Modestus u kojoj je Milanovićev brat bio direktor dok je drugi suvlasnik Igor Maksimiljanović.

Modestus i jest tvrtka koja je spominjana u velikoj aferi Krešimira Milanovića iz 2007.godine kada je ta tvrtka dobila 3,25 milijuna eura kredita u LHB-a, njemačke tvrtke kćeri Nove ljubljanske banke. Kao založni dužnici u ugovoru su spominjane dubrovačke tvrtke Stanogradnja i Trgovina Minčeta, ali i četiri fizičke osobe Tomislav Šimunac, Maksimiljanović te Đurđica i Stipe Milanović, roditelji tadašnjeg šefa SDP-a Zorana Milanovića i njegova brata koji su založili svoj stan. Novac je navodno uložen u izgradnju stanova na dubrovačkom Lapadu, ali je Milanović morao izaći iz tog projekta pri čemu su ga od financijskog sloma spasile Suzana Marić i Anita Roguljić Jukić kojima je koncem 2011.prepustio Magnitudo, ali i pripadajuće građevinsko zemljište.

Prema Linićevim nekadašnjim tvrdnjama Milanović se u dva navrata zauzeo za nesuđene kolege građevinare- jednom za tvrtku Mostarkić iz Slavonskog Broda, a drugi puta za dubrovački Konel, tvrtku koja je gradila Milanovićeve stanove na Lapadu, ali i tvrtku koja je htjela s državom zamjeniti zemljište u Cavtatu. Riječ je o tvrtki Antuna Kralja koji je znan iz afere Vrtovi sunca.

10 VELIKIH AFERA OBITELJI MILANOVIĆ: Premijer postao kralj nepotizma, no podobni mediji o tome šute!

Problemi s aferom Medison

I Večernji je svojedobno pisao da je svega dva mjeseca nakon što je Milanović postao premijer friško osnovana tvrtka Miglu autopraone u suvlasništvu njegove tadašnje šogorice Ivane Milanović od HBOR-a dobila 250 tisuća eura kredita za gradnju samoposlužne autopraonice u Sesvetama. Pored prozivki Linić je Milanovića prijavljivao i za neovlašteno praćenje, a tu je i prijava za izvlačenje novca iz SDP-a u vrijeme kada ga je vodio Milanović.

Riječ je o aferi zbog koje je Milanović po napuštanju dužnosti premijera ispitivan u Uskoku, a sumnjalo se da je novac izvlačen preko agencije Madison u kojoj je radila njegova bivša komunikacijska savjetnica Zinka Bardić, koju je Milanović kasnije protjerao iz Vlade. Mladen Hrgarek, vlasnik agencije Medison koja sa SDP-om imala ugovor o PR uslugama, policiji i Uskoku potvrdio je navodno da je bivši premijer od njega tražio da njegovu prijatelju mjesečno na fiktivne ugovore isplaćuje 15 tisuća kuna.  Medison je sa SDP-om imao ugovor od 50 tisuća kuna mjesečno paušala, dok su troškovi kampanje posebno plaćeni.

Foto: Damir Krajac/CROPIX

Od tog iznosa 15 tisuća mjesečno isplaćivano je MIlanovićevom prijatelju Igoru Kneževiću pa je postojala sumnja da je taj novac prosljeđivan upravo Milanoviću za financiranje privatnih troškova. U trenutku kada je porezna posumnjala da u tom poslovnom odnosu postoje neke nelogičnosti u priču uskaču Uskok i policija. Uskok poziva aktere na razgovor, ali Uskokovi istražitelji u cijeloj priči tada nisu pronašli niti mrvicu Milanovićeve odgovornosti premda je afera zaudarala na moguće pranje novca.

Jesu li Linić i Turudić razgovarali o njegovim, ili zaboravljenim Milanovićevim aferama na koncu svega ostaje za vidjeti, no po DORH-ovim kuloarima spekulira se da je jedna od prvih Turudićevih aktivnosti po preuzimanju DORH-a bila upravo ta da je kontaktirao Slavka Linića. Službeno se doduše ta informacija demantira te se tvrdi da je Turudić prvi put u životu vidio Linića, a njihov prvi susret slučajno, ili ne preklapa se s Milanovićevim posjetom Brazilu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.