Foto: Guliver/Petr Kupec (CTK via AP)

Orban zna tko bi mogao prekinuti rat u Ukrajini: ‘On jedini može uputiti dva ključna poziva’

Autor: B. D.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da SAD treba pokrenuti inicijativu za trenutni prekid vatre u Ukrajini. “Predsjednik SAD-a je jedina osoba u svemiru koja bi mogla uputiti dva odlučujuća poziva, Kijevu i Moskvi”, rekao je Orban, ističući presudnu ulogu koji vjeruje da bi Donald Trump imao ako ponovno preuzme ulogu američkog predsjednika, a prenose RIA Novosti.

Orban je naglasio da ga ne zanimaju ciljevi Rusije i Ukrajine u sukobu, već da samo želi da rat što prije završi. Također je izrazio uvjerenje da sukob ne bi eskalirao do ovih razmjera da je Angela Merkel još uvijek njemačka kancelarka.

Orban je dugo vremena veliki fan bivšeg američkog predsjednika, a čak je i mađarski slogan za predsjedanje Vijećem Europske unije preuzeo iz Trumpove kampanje. “Učinimo Europu ponovo velikom”, slogan je koji je Orban praktički izravno preuzeo od Trumpa.

Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta, Gulliver Image

Protivi se europskom stavu

Mnogi europski politički igrači smatraju da je mađarsko predsjedavanje Vijećem sporno zato što se Viktor Orban protivi glavnom europskom stavu oko pomoći Ukrajini te je često djelovala protivno deklariranim interesima Europske unije.

‘Crna ovca’ sjeda na čelo Europske unije: Analitičar otkriva može li Orban izazvati kaos

Orban je jedini zapadni vladajući političar koji se ne želi distancirati od ruskog predsjednika Vladimira Putina. Protivi se strogim sankcijama Rusiji te je Putinu čak čestitao na pobjedi na namještenim izborima. Pod Orbanom Mađarska nosi stigmu “crne ovce” u Europskoj uniji.




 




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.