Foto: Guliver Image/ AP Photo/Omar Havana

Orban šokirao Europu novim potezom: Posjet Putinu obavijen velom tajne

Autor: M.P.

Ubrzo nakon putovanja u Ukrajinu, očekuje se da će se mađarski premijer Viktor Orbán u petak sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, prema izvješćima nekoliko medija. Sastanak bi se održao petog dana Mađarske na čelu rotirajućeg predsjedanja Vijećem EU-a.

Orbán bi se trebao sastati s Putinom u Moskvi, kako je prvo izvijestio mađarski istraživački medij VSquare, a kasnije i Financial Times i Radio Slobodna Europa. Ministar vanjskih poslova Peter Szijjártó također će pratiti Orbána u Kremlj, izvijestio je Radio Slobodna Europa pozivajući se na vladin izvor.

Na pitanje Politica hoće li se Orbán sastati s Putinom, glasnogovornik mađarskog predsjedništva odbio je komentirati. Ranije tog dana, Zoltán Kovács, Orbánov međunarodni glasnogovornik, zagonetno je rekao novinarima da je Orbán “izvan mreže”. “Nećemo vam unaprijed reći što namjerava”, rekao je u Budimpešti na pitanje je li u planu putovanje u Moskvu.

Europski lideri u nevjerici: To ne može biti istina, Orbane?

Nakon početnih izvješća u četvrtak o mogućem sastanku Orbána i Putina u Moskvi, predsjednik Europskog vijeća, Charles Michel, napisao je na mreži X: “Rotirajuće predsjedništvo EU-a nema mandat za suradnju s Rusijom u ime EU-a. Europsko vijeće je jasno. Rusija je agresor, Ukrajina je žrtva. Nikakve rasprave o Ukrajini ne mogu se održati bez Ukrajine.”

Poljski premijer Donald Tusk doveo je u pitanje ovaj mađarski potez: “Glasine o vašem posjetu Moskvi ne mogu biti istinite, Orbáne, ili mogu?”, napisao je na društvenoj mreži X.

Valérie Hayer, predsjednica liberalne skupine Renew Europe u Europskom parlamentu, također je osudila posjet. “Premijer Orbán djeluje bez mandata i to nije u interesu EU-a,” napisala je. “Ako se ove glasine potvrde, osuđujemo ovaj nacionalni solo potez. Europska unija je ujedinjena iza Ukrajine, a ne Viktora Orbána sa svojim skrivenim planom.”

Finski premijer Petteri Orpo dodao je uvredu na Twitteru: “Uznemiravajuće vijesti o Orbanovoj posjeti Moskvi. Jasno je da on nema mandat pregovarati ili raspravljati u ime EU. Njegov posjet pokazao bi nepoštivanje dužnosti predsjedavajućeg EU-a i potkopavao interese Europske unije.”

Foto: Guliver Image/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Orban Zelenskom predložio trenutni prekid vatre

Orbán je u utorak iznenada posjetio Kijev, gdje se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Mađarski čelnik predložio je Zelenskom trenutni prekid vatre, ali predsjednik nije javno komentirao plan. Orbánov glasnogovornik Kovács rekao je novinarima da premijer zna da nema pravo razgovarati sa Zelenskim u ime Vijeća i rekao je da je posjetio Kijev “u svoje ime”.

“No u roku od dva sata, sažetak sadržaja razgovora i mađarskog stajališta već je distribuiran u Vijeću”, rekao je. “Dakle, to je ono što mislimo, držimo se pravila i to daje manevarski prostor državi članici. Ne idemo samo uobičajenim načinom sklapanja ugovora.”

Ideja o trenutačnom prekidu vatre nije ništa novo, a Orbán — koji se smatra najbližim saveznikom Rusije unutar EU-a nakon što je više puta opstruirao napore bloka da podrži Kijev — podupire ideju otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 2022. Ali Zelenski je ranije odbacio tu ideju, rekavši da “pauza na ukrajinskom bojištu neće značiti pauzu u ratu.”

Foto: Guliver Image/ Christoph Hardt

Putin i Zelenski ne vjeruju u prekid vatre

U srijedu, u intervjuu za Bloomberg, Zelenski je rekao da se Putinu ne može vjerovati da će poštovati primirje: “U ratu ne možete samo govoriti o prekidu vatre. Trebamo plan za naše ljude. Ne možemo vjerovati Putinu jer je on za nas ubojica i agresor.”

Govoreći nakon samita Šangajske organizacije za suradnju u četvrtak, Putin je rekao da ne vjeruje ni ukrajinskoj strani: “Ne možemo dopustiti da neprijatelj iskoristi ovaj prekid vatre za poboljšanje svoje pozicije… Moramo osigurati da druga strana poduzme korake koji su imperativ za Rusku Federaciju, tako da je prekid vatre bez takvog sporazuma nemoguć”, rekao je Putin, a prenosi ruski državni medij Sputnjik.

Britanski glasači kaznili konzervativce: Nadmoćna pobjeda laburista na parlamentarnim izborima

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.