Foto: Guliver

Orban i Putin zajedno stali pred svijet: ‘Želimo konačni kraj, napravili smo prvi korak’

Autor: I.G.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i mađarski premijer Viktor Orban održali su zajedničku press konferenciju nakon sastanka u Moskvi, što je izazvalo oštre reakcije i osude od strane čelnika Europske unije. Orban, čija zemlja trenutno predsjedava Europskom unijom, posjetio je Moskvu u trenutku kada su odnosi između EU-a i Rusije napeti zbog sukoba u Ukrajini.

Čelnici EU-a izrazili su nezadovoljstvo Orbanovim potezom, naglašavajući da premijer Mađarske nije razgovarao s Putinom u ime Unije, već isključivo kao predstavnik Mađarske. Na zajedničkoj press konferenciji nakon sastanka, Orban je izjavio da Mađarska vidi svoje šestomjesečno predsjedanje EU-om kao mirovnu misiju.

“Mnogi koraci potrebni su kako bi se okončao rat, ali poduzeli smo prvi korak da obnovimo dijalog,” rekao je Orban, ističući da su stavovi Kijeva i Moskve i dalje znatno različiti.

Guliver

Sastanak sa Zelenskim

Putin je tijekom konferencije izjavio da ga je Orban obavijestio o nedavnom sastanku s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i o mađarskom prijedlogu za hitni prekid vatre, koji bi omogućio početak pregovora. Međutim, ruski predsjednik je odmah dodao da Ukrajina neće pristati na to jer “Zelenski želi da se nastavi izvanredno stanje kako bi ostao na vlasti.”

Putin je ponovio da Rusija želi “potpuni i konačni kraj sukoba”, naglašavajući da bi ključ za okončanje sukoba trebali biti ruski prijedlozi. Putin je 14. lipnja predstavio svoje uvjete za početak mirovnih pregovora s Ukrajinom na sastanku s vodstvom ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Orban šokirao Europu novim potezom: Posjet Putinu obavijen velom tajne




Njegov ultimatum uključuje povlačenje ukrajinskih snaga s teritorija četiri regije koje je proglasio dijelovima Rusije (Donjeck, Luhansk, Zaporižja i Herson), iako ruska vojska trenutno ne kontrolira u potpunosti niti jednu od tih regija.

Osim toga, Putin je postavio uvjet da Kijev obeća da nema namjeru ući u NATO. Zahvalio je Orbanu na pokušaju obnove dijaloga između Rusije i Europe, ali je situacija ostala napeta s obzirom na različite stavove i interese uključenih strana.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.