Foto: Guliver/Ilustracija

Orban doputovao u Kijev na razgovor sa Zelenskim: Pogledajte kada je zadnji puta bio tamo

Autor: I.G.

Premijer Mađarske Viktor Orban doputovao je danas u Kijev na razgovore s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o trenutnim pitanjima u mađarsko-ukrajinskim odnosima, potvrdio je Orbanov predstavnik za medije.

Ovaj posjet Orbana, poznatog kritičara zapadne vojne pomoći Ukrajini, dolazi dan nakon što je Mađarska preuzela rotirajuće predsjedanje Vijećem Europske unije.

“Najvažnija je tema razgovora prilika za stvaranje mira”, napisao je Orbanov predstavnik za medije Bertalan Havasi u odgovoru poslanom elektroničkom poštom Reutersu, dodajući da će dvojica čelnika također razgovarati o mađarsko-ukrajinskim odnosima.

Foto: Guliver/Petr Kupec (CTK via AP)

Pitanje nacionalnih prava

Izvještaji govore da je kolona automobila stigla do mađarskog veleposlanstva, prenosi Europska pravda. List podsjeća da Orban nije posjetio Ukrajinu tijekom mandata Volodimira Zelenskog, niti tijekom vladavine njegovog prethodnika Petra Porošenka.

Orban je posljednji put posjetio Kijev 2012. kako bi se sastao s tadašnjim predsjednikom Viktorom Janukovičem. Guardian je kasno sinoć objavio kako je dobio potvrdu od tri izvora da će mađarski premijer danas posjetiti Ukrajinu.

Dva izvora iz Budimpešte poručila su da se očekuje da će se Orban sastati s predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, u sklopu prvog putovanja mađarskog premijera u susjednu Ukrajinu od početka sveobuhvatne invazije prije više od dvije godine.

Pomoćnik Zelenskog Mihajlo Podoljak odbio je komentirati bilo kakav mogući posjet, ali je drugi izvor u Kijevu potvrdio planove. “Orban dolazi, osim ako ne dođe do promjene u zadnji čas”, naveo je.




Pogledajte što je nezapamćena oluja napravila Slavoniji: ‘Sve nam je uništeno, kako ćemo živjeti’

Jedan od izvora iz Budimpešte rekao je da su planovi putovanja sastavljeni nakon dugotrajnih pregovora o pitanju prava ukrajinske manjine koja govori mađarski, a živi na krajnjem zapadu Ukrajine blizu granice dviju zemalja.




“Preduvjet za sastanak bio je da se riješi pitanje nacionalnih prava. Proteklih tjedana postignut je dogovor. Moći će ovo proglasiti uspjehom”, rekao je izvor u Budimpešti upoznat s pripremama za posjet.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.