Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Oglasio se Šeparović, Pupovac prekinuo šutnju: ‘Trpimo velike pritiske, još nema odluke’

Autor: N.K

Niti jedna stranka u Hrvatskoj trenutno nema dovoljno mandata kako bi sastavila većinu u Saboru, u petak je situaciju dodatno zakomplicirao Ustavni sud koji je objavio kako Zoran Milanović čak i ako da ostavku ne može biti mandatar nove Vlade.

Mišljenja o odluci Ustavnog suda su podijeljena. Neki smatraju da je Ustavni sud bio i preblag, dok drugi smatraju kako je riječ o državnom udaru. Troje sudaca Ustavnog suda se ne slaže sa zabranom, kažu da je “duboko protuustavna”.

Velik dio oporbe žestoko je kritizirao odluku Ustavnog suda, a reakcije se ne stišavaju ni danas. HDZ tvrdi da provodi konzultacije oko slaganja većine od 76 ruku, ali zasad je poznato tek da su se našli s manjinskim zastupnicima. Pojavila se i ideja o anti-HDZ-ovskoj vladi ujedinjene oporbe koja bi u godinu dana osigurala poštenije izbore i raspustila se. Dok čekamo razrješenje ove situacije, sve najbitnije događaje vezane uz postizborne događaje pratimo u ovom tekstu.

Ključne događaje pratite na portalu Dnevno.hr:

21:50 Pupovac: Trpim velike pritiske

Milorad Pupovac prometnuo se u figuru koja je najveći prijepor za dogovor DP-a i HDZ-a. Iako je za medije od prekjučer nedostupan, za Večernji list, gdje idući tjedan dolazi u studio te će detaljnije govoriti o svemu, sada je kratko rekao da trenutno nije sklon dubokim analizama, ali je otkrio da trpe velike pritiske.

“Odluku donijeli nismo, ali pred nama je vrijeme u kojem ćemo sagledati opcije i ponude te iznijeti ono što su bitne politike za našu bazu”.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

21:20 Puhovski: 50 posto dajem Plenkoviću, 30 posto ponavljanje izbora, 20 Zoran Milanović




Profesor Žarko Puhovski govorio je u Dnevniku N1 o odluci Ustavnog suda da Zoranu Milanoviću, aktualnom predsjedniku Republike, zabrani da bude mandatar nove vlade, čak i ako podnese ostavku na funkciju koju trenutno obnaša.

“Je li Ustavni sud ovom odlukom dolio ulje na vatru? “On je dolio ulje u Milanovićevu mašinu, ojačao mu je poziciju. Milanović je činio nedopustive stvari kao predsjednik Republike, ali ne vidim kako možete nekoga tko je griješio kao predsjednik kažnjavati u budućoj funkciji. Vi meni ne možete kao kaznu za loše obavljanje posla zabraniti kandidiranje. Usto, nikakav postupak protiv njega nije vođen. Najčudnije je što se pozivaju na čl. 89. Po zakonu, izborni postupak prestaje utvrđivanjem rezultata izbora, ovo u Saboru nije dio izbornog postupka. Mi imamo Sabor koji ima friški mandat, to znači da ulazite u prostor volje naroda. Moglo se kažnjavati predsjednika Republike, ne Zorana Milanovića. Mislim da on nema velike šanse ni sada. 50 posto dajem Plenkoviću, 30 posto ponavljanje izbora, 20 Zoran Milanović”, kaže Puhovski.

Foto: Dragan Matic / CROPIX

20:50 Oglasio se predsjednik Ustavnog suda




Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, oglasio se prvi put nakon što je tijelo kojim predsjeda reklo da Milanović ne može biti mandatar ili premijer, čak ni ako da ostavku. Za Al Jazeeru je dao izjavu koju objavljuje novinar Goran Latković.

“Sve sam rekao i 18 ožujka i jučer. Točno je da sam 18. ožujka rekao da ako nakon izbora podnese ostavku može biti mandatar ali pogledajte pažljivo uz dodatak “ako se bude držao Ustava i zakona” . Isto sam tada najavio da je teoretski moguće i poništenje izbora, poništenje odluke o davanju mandata i odluke Sabora o izglasavanju povjerenja Vladi ako ne bude poštivao Upozorenje Usuda. Nakon toga nije poštivao Ustav, nije poštivao Upozorenje nije odmah dao ostavku već je sudjelovao u kampanji kao premijerski kandidat i otvoreno govorio da neće poštivati Upozorenje Usuda. Takvim postupanje sam se je isključio od mogućnosti da bude budući mandatar. Ne može biti mandatar osoba koja postupa suprotno Ustavu i odlukama Usuda. Nitko na protuustavnom ponašanju ne može ostvarivati korist za sebe. Dakle, nema nikakvih kontradikcija u stavovima Usuda i mene već se radi o dosljednoj obrani temeljih ustavnih vrednota, a osobito vladavine prava”.

20:00 Zurovec: Bliži mi je SDP

Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje, koji je na listi Fokusa dobio saborski mandat, večeras je za RTL Danas komentirao postizborne koalicije. Ranije danas rekao je da su mu svi prihvatljivi.

Zurovec je za RTL rekao da ni s kim još nije vodio konkretne pregovore, ali otkrio je tko mu je najbliži. “Trenutno mi je bliži SDP nego neka druga opcija”, rekao je pa su ga pitali što misle u stranci Fokus.

“Osobno sam mislio popričati sa svojim uskim krugom ljudi, koji me prate od prvog dana, a na koncu postoje i društvene mreže, gdje mogu staviti anketu i vidjeti kako ljudi dišu. Vjerojatno će i to pomoći. To je i najčešći oblik moje komunikacije.”

18:00 Bartulica: Znamo za što se zalažemo, ne trebaju nam lekcije

“Svjesni smo da su građani nestrpljivi i žele što prije znati u kojem će smjeru politički život krenuti. Mi smo u Domovinskom pokretu svjesni svoje odgovornosti, bit ćemo na visini zadatka. Što se tiče daljnjeg tijeka naših pregovora, mi ćemo imati sljedećeg tjedna Predsjedništvo, gdje ćemo se detaljnije dogovoriti kako dalje. Mislim da ne pomaže da nam pojedinci, pogotovo s ljevice, dijele lekcije i dociraju što bismo trebali činiti, to ne olakšava situaciju, ponašaju se kao moralni pobjednici. Znamo za što se zalažemo i ne trebaju nam lekcije sa strane”, rekao je Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta za HRT.

17:00 Profesor ustavnog prava: Ustavni sud nema ovlast za ovu vrstu zabrane

“Ustavni zakon o Ustavnom sudu jasno propisuje što može Ustavni sud učiniti. Ono što on u ovom izbornom procesu može učiniti jest da poništi pojedine izborne radnje i odluke, ali nema nigdje ovlast da izriče ovu vrstu zabrane osobi da trajno ne smije biti kandidat za premijera. U tome je problem”, rekao je profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Đorđe Gardašević za Novu TV.

15:45 Gong: Ustavni sud se stavio iznad Ustava

Gong je danas ocijenio kako se predsjednik Republike Zoran Milanović ne ponaša kao odgovoran državnik, ali ni Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava jer se svojim loše obrazloženim upozorenjem Milanoviću stavio iznad Ustava.

15:15 Profesor s Pravnog fakulteta: Ustavni sud ušao je u političku utakmicu

Vedran Đulabić, profesor s Pravnog fakulteta, govorio je o upozorenju Ustavnog suda predsjedniku Zoranu Milanoviću, navodeći da je Ustavni sud prešao granice svojih ovlasti.

“Odluka Ustavnog suda me začudila u ovom dijelu gdje je zabranjeno predsjedniku da i nakon podnošenja ostavke obavlja političku dužnost. Mislim da je to duboko protuustavno i ograničavanje političkih prava, prava na političko djelovanje, bez obzira što mi o nekom pojedincu možemo misliti. Mislim da je Ustavni sud tu prešao granice svojih ovlasti u toj odluci”, tvrdi Đulabić za N1.

14:30 Branko Smedrel: Grbin se proslavio ‘ako prođe – prođe’ teorijom

Jedan od autora hrvatskog Ustava Branko Smerdel oglasio se na Facebooku.

“Podsjećam: Peđa Grbin je 2013. proslavio ‘ako prođe – prođe‘ “teorijom” kako je volja SABORA iznad volje NARODA. A volja premijera Milanovića iznad Ustava!! Radilo se o referendumu o ustavnoj definiciji braka, koju je premijer htio zabraniti! Gdje su granice te vrste manipuliranja ustavnim odredbama” napisao je danas na svojem Facebook profilu Branko Smerdel, jedan od stručnjaka za tumačenje Ustava koji je bio u radnoj skupini koja je pisala Ustav pri prijelazu iz predsjedničkog u parlamentarni sustav.

12:37 – Raspudić: Ustavni sud je najsramotnija institucija u Hrvatskoj

Mostov Nino Raspudić također je komentirao je upozorenje Ustavnog suda predsjedniku Zoranu Milanoviću. “Nikakvo uporište nema za to u Ustavu i zakonu”, započeo je Raspudić pa nastavio: “To je parapolitičko tijelo isluženih HDZ-ovih kadrova, dijelom SDP-ovih. To je skandalozno, to je najsramotnija institucija u Hrvatskoj i mi odavno govorimo da bi ih trebalo ukinuti i prebaciti ovlasti na Vrhovni sud.”

Osvrnuo se i na fotografiju koju je podijelio Milanović na kojoj se vidi predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović za stolom s Olegom Butkovićem i Brankom Bačićem. “To je žalosno, to su važni politički akteri koji su imali istaknuti ulogu u kampanji, Butković, a onda u jednoj ležernoj ljetnoj atmosferi ga vidimo s predsjednikom tog istog Ustavnog suda. Pa nije to ništa novo, pa u ovom parku živi blizu, viđam ih po noći kako se smucaju u trenirkama, u nekim čudnim razgovorima. Znamo mi što je Ustavni sud i zašto ih treba raspustiti”, poručio je Raspudić.

Osvrnuo se i na rezultate parlamentarnih izbora i moguće koalicije. “Most neće iznevjeriti ono što je govorio prije izbora, HDZ treba u oporbu, zajednički nazivnik je antikorupcija. Očito je da DP ide s HDZ-om i da je sva domoljubna kritika Plenkovića i HDZ-a bila predstava za sitnu domoljubnu raju”, dodao je.

12:30 – Tomašević odluku Ustavnog suda nazvao protuustavnom

Zagrebački gradonačelnik i koordinator Možemo, Tomislav Tomašević odluku Ustavnog suda danas je nazvao protuustavnom. Poručio je da će Možemo podržati manjinsku SDP-ovu Vladu te da je sada najvažnije konstituirati Sabor.

“Mi smo rekli da bi oporbena stranka koja osvoji najviše mandata trebala dati mandatara, to je po svemu sudeći SDP. Hoće li SDP predložiti Milanovića ili nekog drugog, to je na njima, mi ćemo to podržati. Most ima manje mandata nego Možemo jer su dva mandata od Suverenista. Ako krenemo u tu logiku, nećemo se dogovoriti. Ključno je da se konstituira Sabor i da Sabor počne donositi zakone, da smijeni glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, da ukine lex AP i da napravi set zakona koji bi smanjili mogućnost korupcije”, rekao je.

“Što se tiče odluke Ustavnog suda ona je protuustavna, nema nikakvog uporišta u Ustavu za odluku koju su donijeli. Kad smo predavali kandidature u Sabor pozvali smo Ustavni sud i DIP da se očituju hoće li izbori biti regularni, drže li se svi upozorenja ili ne i da to naprave najkasnije na dan izborne šutnje tako da bez obzira na rezultate izbora svi znaju na čemu su. Oni to nažalost nisu napravili. Nisu niti upozoravali. Niti u jednom trenutku nisu rekli da Milanović krši nihovo upozorenje. Nisu rekli koja bi sankcija bila niti na čemu bi je temeljili, dokad vrijedi ta zabrana Milanoviću? I gdje piše u Ustavu da je takva sankcija moguća? Ukoliko izbori nisu bili kontaminirani, kako to da se Milanoviću zabranjuje da bude mandatar”, upitao je Tomašević.

12:27 – Grmoja ponovno pozvao DP u antiHDZ koaliciju

Tko će sastaviti Vladu, još nije poznato. Nikola Grmoja iz Mosta ponovno je pozvao Domovinski pokret na razgovore.

“Dobro je znano zašto mi nismo išli s Domovinskim pokretom, jer smo tvrdili da će ići s HDZ-om. Evo im prilike da ja nisam bio u pravu kroz cijelo ovo predizborno vrijeme. Pozivam ih na razgovore kako bismo fomirali antiHDZ koaliciju. Sve je na stolu, ništa nije zadano, trebamo razgovarati i vidjeti što se može napraviti. Ako ne žele izdati birače, ljude koji su im dali povjerenje, onda trebaju sjesti i razgovarati. Sjetimo se što je Plenković o njima govorio uoči izbora, što je govorio o Penavi. Sjetimo se što je sam Domovinski pokret govorio o Plenkoviću, nazivao ga je veleizdajnikom, imali su jumbo plakat gdje kao Plenković sa SDSS-om slavi pad Vukovara, to su jako teške optužbe i sada nakon svega nadam se da neće otrčati u zagrljaj Plenkovića i pokazati da je istina sve što sam tvrdio uoči izbora”, rekao je Grmoja.

“Bez Domovinskog pokreta teško se može doći do većine. Kad čujemo njihov odgovor, onda ćemo vidjeti kakva se većina može stvoriti, barem na godinu dana. Koliko sam čuo, predsjednik stranke Penava je rekao da su vrata otvorena, nije se složio s Radićem i ostalima da ne treba o tome razgovarati- Mislim da nam je potrebna mudrost”, rekao je Grmoja.

11:56 – Profesor ustavnog prava o situaciji s Milanovićem

Nakon odluke Ustavnog suda javili su se brojni političari, bilo bivši ili sadašnji, koji su komentirali njihovu odluku. O cijeloj situaciji oglasio se i Robert Podolnjak, redoviti profesor ustavnog prava na Pravnom fakultet u Zagrebu i kandidat Mosta u 3. izbornoj jedinici.

Što je rekao možete pročitati OVDJE.

11:48 – Zurovec o Milanoviću: Ili ga voliš ili ne

Stranka Fokus osvojila je dva mandata, a kako nitko nema većinu dovoljnu za sastavljanje vlasti, postali su zanimljivi raznim stranama. Dario Zurovec je za N1 otkrio tko ih je kontaktirao.

“Za sada nema pretjeranih ponuda ni sastanaka grandioznih, no ako do toga i dođe, naći ćemo se, poslušat ćemo. Treba prvo doći određeni poziv. Nama je bliži SDP, s obzirom na to da smo bili oporbena stranka i s obzirom na suradnju u Saboru”, započeo je Zurovec.

Zurovec je najavio i anketu o tome što birači misle s kim treba u koaliciju. “Mislim da dobar dio ljudi mogu pitati i osobno. Postoji jedan krug ljudi s kojima sam od prvih momenata, prvo ću njih pitat u kojem smjeru ići. Također, na društvenim mrežama postoji opcija gdje možete izravno ljude pitati. Ja nisam baš tipičan da me možete utrpati u ladicu i reći ‘a on je žeton’ ili ‘nije žeton’. Ja imam vrijednosti i koje su lijeve i desne i liberalne i konzervativne. Realno, meni su prihvatljivi svi”, istaknuo je.

Osvrnuo se i na upozorenje Ustavnog suda predsjedniku Zoranu Milanoviću. “Milanović je čovjek koji uvijek nekako razdijeli i podigne, ili ga voliš ili ne, nema između i on im je podigao jedna dio postotka”, rekao je govoreći o tome kako je Milanović utjecao na rejting SDP-a. “Ljudi su očekivali da bude kandidat za premijera, no u ovoj situaciji očito da ne bude bio. Sigurno da velika stranka poput SDP-a ima stručnjaka i ljude koji bi mogli uskočiti u to, samo što sumnjam da itko ima karizmu poput njega”, zaključio je.

11:44 – Matija Posavec: Ono što u Ustavu nije zabranjeno, znači da je dopušteno

Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever. Smatra da za formiranje vlasti postoje samo dvije mogućnosti. “Postoje samo dvije varijante. Ili će HDZ formirati vladu s Domovinskim pokretom ili će s druge strane ići lijeva koalicija predvođena SDP-om i Možemo. U istoj su poziciji i jedni i drugi”, rekao je za N1.

Potom je komentirao i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade. “Strah me živjeti u zemlji u kojoj se krši osnovna ustavna kategorija trodiobe vlasti. Ta tri polja moraju biti neovisna jedna o drugom, ali to kod nas nije tako. Nisam pravnik, ali sam se informirao o temi. Ustavni sud ne može zabraniti ništa. Ono što u Ustavu nije zabranjeno, znači da je dopušteno i tu je kraj priče. Tu vidimo pravnu nesigurnost, država u toj situaciji ne može normalno funkcionirati. Ni pet minuta poslije ti suci Ustavnog suda nisu jedinstveni, jedni su protiv drugih. Ako već među ustavnim stručnjacima imamo neslaganje, to ukazuje na pravnu nesigurnost. To je opasna situacija. Tko god da formira vladu, treba ići u izmjenu Ustava”, zaključio je.

11:38 – Jankovics o tome je li Milanović zvao Orbana

Robert Jankovics, zastupnik mađarske nacionalne manjine, suočen je s pitanjem novinara upućenim predsjedniku Zoranu Milanoviću o tome je li zbog njega Milanović kontaktirao premijera Mađarske, Viktora Orbana. Tako je ovih dana govorio tehnički ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Što je Jankovics odgovorio možete pročitati OVDJE.

9:15 Milinović zgrožen odlukom Ustavnog suda

Darko Milinović, bivši HDZ-ov ministar zdravstva, a sada predsjednik stranke LiPO, također je komentirao zabranu Ustavnog suda Zoranu Milanoviću da bude mandatar ili premijer čak i ako podnese ostavku

“TKO JE TO JAČI OD BILO ČIJIH 76 ? NEĆETE BITI VLASNICI MOGA GLASA ! ! ! !

Završio danas operacije rek’o idem vidjeti na portalima ima li što novo? Kad ono udarna vijest. Mislim se eto Plenki(čini se bliže tome nego drugi) složio većinu. Reko dobro je da što prije imamo vladu. Čitam dalje-Milanović kršio Ustav, ok to se očekivalo da će Ustavni sud ponoviti.

Čitam dalje-ne može biti mandatar, pa i to znamo, što se ponavljaju? Hoću ugasiti portal i onda shvatim i ako dade ostavku ne može biti mandatar ! ! ! !

Ne mogu vjerovati.

Kada se situacija smirila kada napokon postajemo pristojni, uljuđeni evo Ustavnog suda. Ovakve odluke Ustavnog suda koji se stavljaju iznad Sabora vraćaju nas u kaljužu iz koje izađosmo bar u zadnja 3 dana.

Ejjjj suci Ustavnog suda. Vi bi bili VLASNICI svih glasova na ovim izborima bilo lijevih bilo desnih. NE DAM vam da odlučujete o mom glasu. (glasao sam za desnicu) To je moje i ničije više, a pogotovo ne vaše. To je moj glas koji samo oni za koje sam glasao, a ne Ustavni sud, mogu zlorabiti i razočarati me, a nadam se da neće. Prvi puta mi neugodno djela države za koju sam bio spreman, kao i mnogi, poginuti”, naveo je Milinović.

8:00 Kolakušićev suradnik: ‘Oporbo, osvijesti se’

Rezultate izbora i odluku Ustavnog suda na Facebooku je jutros komentirao Ivan Lovrinović, profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultet i jedan od osnivača stranke Mislava Kolakušića – Pravo i pravda. Kaže da je oporba pobijedila na izborima te pozvao na ujedinjenje kako bi se srušio HDZ.

“HDZ je osvojio 61 mandat, čitava oporba 82, a manjinama pripada po Ustavu 8 mandata. I tko je onda pobjednik ovih izbora? Nije HDZ nego oporba. Samo je pitanje zna li to ona ili im netko treba reći. Ako znamo da je HDZ dobio 8 mandata na poklon od stranaka koje nisu prešle prag, onda je on zapravo osvojio svega 53 mandata!

U čemu je onda glavni problem? U tome što oporba mora shvatiti da ima ogromnu većinu od čak 90 zastupnika za sastavljanje vlade. Pa čak ako izuzmemo manjine (njih i tada ima 82 zastupnika. Dakle, broj ruku za većinu i sve odluke je tu. Samo treba osvijestiti ideju o privremenom zajedničkom cilju, a to je micanje HDZ-a da bi se riješio uvjet svih uvjeta – Izborni zakon.

Ta nužna zajednička svijest oporbe pokazala bi da ona može, barem privremeno, izaći iz svojih partikularnih interesa i da je dostojna svoje uloge narodnih zastupnika i više razine promišljanja.

U tom slučaju je HDZ irelevantan čimbenik, kao što je irelevantno mišljenje Ustavnog suda, tog parapolitičkog tijela isluženih političara, koji treba ukinuti i formirati Ustavno vijeće koje neće sudovati o svemu i svačemu i biti sluškinja politike. Takva je praksa u zemljama zrele demokracije”, poručio je.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.