Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Objavljena lažna snimka Zorana Milanovića: On nikome ne savjetuje ulaganje

Autor: Dnevno

Društvenim mrežama ponovno kruže lažne snimke hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. Radi se o snimkama kreiranima umjetnom inteligencijom (AI), gdje je njegov glas prilično vjerno skinut, ali govori nešto usporenije.

Na lažnoj video snimci Milanović građanima “nudi” ulaganje u Prvo plinarsko društvo i veliku mogućnost zarade. Stranica na koju građani kliknu u stvari nudi neovlašteno mogućnost investicijskog ulaganja bez standardne pravne zaštite kakva postoji kada građani investiraju putem hrvatskog tržišta kapitala ili legalnih brokerskih kuća.

Provjera domene na Scam Detectoru rezultirala je ocjenom 6,8 od ukupno 100 bodova, jer više indikatora pokazuje da je sumnjiva i nevjerodostojna, s velikom vjerojatnošću da služi phishingu i spamu, odnosno da je “samo fasada, a ne legitimna investicijska prilika’ za hrvatske građane.

Radi se, dakle, o jasnom pokušaju prevare i pokušaju dolaska do osobnih i financijskih podataka građana, odnosno korisnika društvenih mreža.

FOTO: Screenshot/Fb

Tvrtke sve demantirale

To nije prvi put da se takva lažna, umjetno kreirana snimka, hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića pojavljuje na društvenim mrežama. Ranije su na sličan način kreirane i putem društvenih mreža, prvenstveno Facebooka, lažne snimke hrvatskog predsjednika koje su navodno promovirale investiranje u dionice INA-e, odnosno mađarskog MOL-a u čijem vlasništvu je hrvatska naftna kompanija. I tada i sada radilo se o prevari, što je potvrdio i Ured predsjednika RH.

Isto tako ranije se pojavljivao i lažni intervju predsjednika Milanovića kojim se građane pokušavalo namamiti na investiranje u kriptovalute. O pojavi prevara i lažnih investicijskih prilika javnost su upozorili i iz INA-e te Ministarstva unutarnjih poslova.

INA je tada savjetovala građane da sa spornim stranicama ne dijele svoje osobne, bankovne ili bilo kakve druge podatke kako bi se zaštitili od potencijalne krađe podataka i novca. Policija je isto tako pozvala građane na dodatni oprez prilikom korištenja interneta, odnosno prilikom investiranja putem interneta te sudjelovanja u raznim, uglavnim, lažnim nagradnim igrama koje se kontinuirano sve češće pojavljuju. I PPD je upozorio građane na pokušaj prijevare putem objava na društvenim mrežama i lažne investicijske prilike o ulaganju od početnih 250 eura. PPD je upozorio građane da ni na koji način ne traži ulaganja građana niti u zamjenu za ulaganja daje mogućnost ostvarivanja prihoda te pozvao sve da takve pokušaje prevare putem društvenih mreža prijave policiji.




FOTO: Screenshot/Fb

Lažni intervjui na N1 i HRT

Podsjetimo, portal Direktno je prije nekoliko mjeseci pisao o pojavi lažne investicijske platforme koja je lažno koristila premijera Andreja Plenkovića i nudila navodnu investicijsku priliku zarade do 10.000 eura ulaganjem u INA-u, odnosno kriptovalutnu platformu. Koristile su se izmišljene i lažne izjave i stvarne fotografije menadžmenta INA-e i predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića, te lažne web stranice N1 televizije. I tada su iz INA-e potvrdili kako se radi o lažnoj investicijskoj prilici.

Isto tako, na društvenim mrežama prevaranti su koristili također lik hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji je putem lažne HRT-ove stranice “nudio” lažno mirovinsko ulaganje, a u stvari se radilo o pokušaju internetske prevare putem izmišljenog ulaganja u kriptovalute.

Prevaranti su već ranije koristili lik hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića za slične pokušaje prevara




Lažne video snimke hrvatskog predsjednika pojavljuju se na Facebooku uglavnom kao plaćeni oglasi izmišljenih profila i vidljivo je da osnivač Facebooka Meta čini nedovoljno kako bi suzbio takve lažne oglase i pokušaje prevare, gdje se osim političara i menadžera vrlo često kao protagonisti pojavljuju i lažni intervjui poznatih pjevača i novinara, o čemu je također već pisao portal Direktno.

* Tekst je nastao u okviru projekta “Kako prepoznati govor mržnje, lažne vijesti i prikriveno oglašavanje?”, kojeg je financijski podržala Agencija za elektroničke medije sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.