Foto: YouTube Screenshot

Objavljen sadržaj sporazuma Putina i Kima: Jedan detalj posebno je zabrinjavajuć

Autor: B. D.

Sjeverna Koreja objavila je detalje povijesnog sporazuma kojeg su jučer sklopili predsjednik Rusije Vladimir Putin i veliki vođa Sjeverne Koreje Kim Jong Un. Riječ je o paktu o međusobnoj vojnoj pomoći koji ukazuje na udruživanje autoritarnih sila, kako je istaknuo glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Nakon Sjeverne Koreje Putin je posjetio Vijetnam, gdje se trenutno nalazi. Nekoliko sati nakon što je Putin stigao tamo Sjeverna Koreja je objavila tekst Sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu kojim je vraćen na snagu dogovor o uzajamnoj obrani iz 1960. godine.

Kim je istaknuo povezanost njihovih jačih veza s borbom protiv “hegemonističkih i imperijalističkih” politika Zapada, osobito Sjedinjenih Država, uključujući njihovu podršku Ukrajini. Još nije jasno kako će sporazum utjecati na ruski rat protiv Ukrajine, međutim Ukrajine gađa mete u Rusiji, tako da nije isključena mogućnost da se Sjeverna Koreja doista prema sporazumu uključi u sukob.

Obvezali se na odanost u međunarodnim odnosima

SAD i Južna Koreja zabrinute su zbog produbljivanja vojnih veza između Rusije i Sjeverne Koreje, optužujući ih za kršenje međunarodnog prava jer Sjeverna Koreja Rusiji prodaje projektile koje koristi u Ukrajini.

Sporazum uključuje i obećanje da nijedna strana neće potpisati ugovor s trećom zemljom koji bi ugrožavao interese one druge te da neće dopustiti korištenje svog teritorija za narušavanje sigurnosti druge strane. Kako navodi sporazum, Rusija i Sjeverna Koreja će zajednički poduzeti mjere za jačanje obrambenih kapaciteta “kako bi spriječile rat i osigurale regionalni i međunarodni mir i sigurnost”.




Japan je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog mogućnosti suradnje s Pjongjangom u području vojne tehnologije, dok je Južna Koreja izrazila žaljenje zbog obećanja o “vojno tehnološkoj suradnji” koja bi kršila rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je da je Rusija dozvolila poništenje svih sankcija uvedenih Sjevernoj Koreji kako bi se zaustavio njen razvoj oružja.

Suradnja i u području nuklearne energije

Putin je u svom prvom posjetu Pjongjangu od 2000. godine zahvalio Kimu na podršci ruske politike, a Kim je ponovo potvrdio bezuvjetnu podršku za sve politike Rusije, uključujući Putinov rat protiv Ukrajine.

Putin potpisao vojni pakt sa Sjevernom Korejom: ‘Zajedno se borimo protiv imeprijalizma’

Sporazum također predviđa suradnju u područjima nuklearne energije, istraživanja svemira te prehrambene i energetske sigurnosti.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.