Novo lice u Saboru za govornicom održalo lekciju starosjediocima: ‘Ovo su moje prve riječi’

Autor: N.K

U utorak se nastavila 2. sjednica Hrvatskoga sabora. Na dnevnom redu su izmjene Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, kojim se predlaže ograničenje trajanja korištenja unajmljenih vozila koja su registrirana i stavljena u promet u drugoj državi, na najviše dva uzastopna mjeseca, nakon čega ih je potrebno registrirati po nacionalnim propisima.

Zastupnici će potom raspraviti i prijedlog 17 oporbenih zastupnika o osnivanju istražnog povjerenstva o radu Stožera civilne zaštite i drugih institucija za vrijeme pandemije covida-19.

Cilj povjerenstva bio bi utvrditi sve eventualne nezakonitosti, nedopuštene utjecaje, pogodovanja i političke pritiske na rad Stožera i drugih nadležnih institucija tijekom pandemije, kao i sve okolnosti nabave cjepiva.

Tijek sjednice pratite uživo na portalu Dnevno

Tijek sjednice pratite uživo na portalu Dnevno

Pavliček donio zastavu HOS-a: Pupovac i SDSS će i de jure postati dio parlamentarne većine

Građanin iz Kašel Sućurca kažnjen je sa 700 eura zbog isticanja zastave hrvatske vojne postrojbe HOS-a na balkonu svoje kuće za vrijeme nogometne utakmice, dok se istodobno u Kumrovcu i na Paradi ponosa vijore jugoslavenske zastave i nitko ne reagira”, kazao je Pavliček u slobodnom govoru u ime Kluba Hrvatskih suverenista, stranke Pravo i pravda i nezavisnog Josipa Jurčevića.




“Imamo dvostruke aršine”, ocijenio je Pavliček podignuvši tijekom govora HOS-ovu zastavu koju je donio sa sobom.

Pozvao ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da uputi dopis svim policijskim postajama u Hrvatskoj da ne kažnjavaju isticanje HOS-ove zastave jer to nije zakonski kažnjivo.

“Još uvijek imamo četničke spomenike a kažnjavaju se moji suborci koji su branili domovinu i koji koriste legitimna obilježja i pozdrav, a to su HOS-ovci, Za dom spremni”, dodao je Miro Bulj (Klub Mosta) na tu temu.




“Ponovno se poigravate ali vezali ste uz HOS pa može proći, no molim vas da izbjegavamo takve dvosmislene pozicije i govor”, reagirao je na Bulja predsjednik Sabora Gordan Jandoković.

 Ivica Lukanović iz SDP-a: ‘Ovo su moje prve riječi’

“Ovo su moje prve riječi sa ove govornice i s obzirom na to predstavit ću se s nekoliko rečenica i reći nešto o kraju iz kojeg dolazim. Dolazim iz Kastva, jednog malog gradića smještenog na brijegu iznad Opatije i koji s tog brijega pazi na Kvarner. Svega nekoliko kilometara od Rijeke tu se već stoljećima čuva hrvatska riječ. Tu u tom gradu sam punih 25 godina obnašao sve najvažnije dužnosti. Bio sam dva mandata gradonačelnik. Kastav ima veliku povijest i iz te povijesti ja najradije izdvajam povijesnu slogu. Kastav je u današnjem trenutku izgradio jednu kulturu zajedništva koja je uključila brojne građane u javni život. Tamo se ugodno i lijepo živi, ljudi se nastanjuju i mislim da na tu činjenicu utječe upravo zajedništva i sloga. Nažalost, u ovih nekoliko tjedana naslušao sam se toliko uvreda, teških riječi, bezobraznih nastupa.

Naslušao sam se jedne ružne komunikacijske kulture koja očito obilježava hrvatsku politiku i moram vam reći da je neupitno da se takva kultura preko medija prenosi u hrvatski narod. Bilo bi bolje da šaljemo drugačiju energiju s ove govornice i Sabornice. Kolegice i kolege, da svojim ponašanjem smanjujemo podjele u društvu bilo bi lakše ovom jednom jedinom ministarstvu demografije koje smo osnovali da zapravo zadrži ljude na ovom prostoru, ovako nam neće pomoći ni stotinu takvih ministarstava. Takav jedan ambijent u Hrvatskoj tjera ljude da razmišljaju o odlasku iz Hrvatske, ovaj bogomdani prostor kakav imamo. Baš na ovaj Dan neovisnosti moram reći da je zajedništvo Hrvata dovelo sve najveće rezultate koje smo imali, to najznačajnije odigralo ranh 90-ih, pa i uspjesi naše reprezentacije i sportaša. Hrvatski narod ima veliki potencijal, ali možemo opstati samo ako živimo u slozi i zajedništvu”, rekao je Ivica Lukanović.

Marija Selak Raspudić govorila o nasilju nad starijim osobama

Prije svega čestitam svim građanima Dan neovisnosti Republike Hrvatske. Na nama je zastupnicima da opravdamo sve što se žrtvovalo da imamo Republiku Hrvatsku. Na tom tragu danas ću se osvrnuti na jednu ranjivu društvenu skupinu”, započela je Marija Selak podsjećajući na nedavne zločine u kojima su žrtve članovi obitelji i to starije osobe. “Kada govorimo o obiteljskom nasilju, zaboravljamo na to kako osobe starije životne dobi nisu dovoljne zaštićene.

Imali smo čitav niz događaja gdje su stradale osobe starije životne dobi. Imamo značajan porast broja žrtava obiteljskog nasilja starije životne dobi. Mi još uvijek nemamo zasebno tijelo koje bi bilo nadležno za probleme osoba starije životne dobi niti imamo pravobranitelja. Sva istraživanja ukazuju na to da postoji veliki sram i stigma zbog kojih se ne prijavljuju takvi zločini jer se srame reći da ih zlostavljaju vlastita djeca”, rekla je Selak Raspudić i poručila kako je predložila Saboru osnivanje posebnog pravobraniteljstva i rezoluciju o osobama starije životne dobi. “Oni često ne dočekaju pravdu, ne dozvolimo do nasilje nad osobama starije životne dobi eksalira”, rekla je Marija Selak Raspudić.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.