Foto: Damir Krajac / CROPIX

Novi život Ivice Todorića: Uskoro bi se cijela situacija oko bivšeg šefa Agrokora mogla promijeniti

Autor: Jasenka Kovač/7dnevno

Nakon punih pet i pol godina Županijski sud u Zagrebu ukida mjeru zabrane napuštanja prebivališta koju je izrekao Ivici Todoriću, bivšem vlasniku koncerna Agrokor. Novi je to zaokret u ovom slučaju koji je već doživio niz gafova, što Todorić koristi kako bi sve uvjerio da je riječ o politički motiviranom progonu. Mjera zabrane napuštanja Zagreba bila mu je izrečena prije nego što je u studenome 2018. izašao iz istražnog zatvora. Slobode je bio lišen nakon izručenja Hrvatskoj i istrage u aferi u kojoj ga se sumnjičilo za izvlačenje 130 milijuna eura iz koncerna.
Osim što je dobio mjeru zabrane napuštanja prebivališta, odnosno Zagreba, Todorić je za izlazak na slobodu morao uplatiti i milijun eura jamčevine.

Kako je u međuvremenu sudski rasplet afere Agrokor ozbiljno zapeo, Todorić je još uoči parlamentarnih izbora zatražio ukidanje mjere zabrane napuštanja Zagreba. Iako je odlukom suca istrage njegov zahtjev bio nepravomoćno prihvaćen, Todorić se ipak nije kandidirao na izborima, bez obzira na to što je u jednom trenutku to ozbiljno najavljivao. Osnovao je stranku Zajedno Hrvatska i na društvenim mrežama najavio da kreće u borbu za premijersku poziciju. Na kraju je ipak odustao, okrivivši čak i sudsku zabranu napuštanja prebivališta.

“Cijeli je niz razloga, a jedan od osnovnih jest to što sam pri kraju sa svojim aktivnostima koje traju već nekoliko godina. Politika bi mi u tom smislu mogla donijeti više rizika nego pozitivnog, a ja želim sam izvojevati tu pobjedu”, rekao je Todorić misleći pod “aktivnostima” na sudske procese u slučaju Agrokor koji još traju. Rekao je i da bi ga u predizbornoj kampanji sputavalo i to što mu je ograničeno kretanje. “Meni nikako ne odobravaju kretanje osim u Zagrebu. Meni je ograničeno kretanje izvan Zagreba”, dodao je krajem ožujka Todorić.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Milijun eura

Nekako istovremeno sud je odlučivao o njegovu zahtjevu da mu se ukine mjera zabrane napuštanja prebivališta. Budući da trenutno protiv Todorića na snazi nije ni nepravomoćna optužnica, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu zaključio je kako je period dulji od pet godina bio dovoljan te da Todorić može napuštati Zagreb. Doduše, sudac istrage nije mu vratio jamčevinu od milijun eura jer smatra da je još potrebno da bivšem vlasniku Agrokora na neki način bude otežan bijeg iz Hrvatske.

Na ovu odluku, kako doznajemo, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu uložilo je žalbu te će Todorić morati pričekati do pravomoćnosti prije nego što odluči otići nekamo iz Zagreba.
Kada je govorio o odluci da ne izađe na izbore, Todorić je priznao i da je stranku osnovao prekasno, a Ministarstvo pravosuđa i uprave je, tvrdi, odugovlačilo s registriranjem.
Osnivačka skupština stranke Zajedno Hrvatska održana je 24. veljače, a u Registar političkih stranaka upisana je dva tjedna poslije, 11. ožujka, četiri dana prije nego što je predsjednik Milanović donio odluku da će se izbori održati 17. travnja. Tako se Todorić vjerojatno našao u stisci s rokovima jer je trebalo okupiti članstvo i naći kandidate za izborne liste.
Na pitanje znači li to da definitivno odustaje od političkog angažmana, Todorić je odgovorio da je on “cijelo vrijeme u politici”. “Ja na ove izbore neću ići aktivno, ali i dalje apsolutno ostajem u politici. I stranka ide dalje”, rekao je Todorić za N1 krajem ožujka.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Novi vještak

Inače, u svom kratkom predizbornom angažmanu Todorić je otvorio profil na TikToku, ušao u kuhinju, omotao se pregačom i složio poseban ruksak za premijera Andreja Plenkovića, kojeg smatra jednim od glavnih krivaca što je ostao bez Agrokora.

Nekadašnji Gazda spremio je sendvič za put Plenkoviću (“On meni ni to nije napravio”, žalio se u videu), a onda u ruksak dodao još i “maramice za suze”. AKO VOLITE HRVATSKU, NEMOJTE GLASATI ZA HDZ, baš tako, velikim slovima, poručio je Todorić svima u opisu videa uz ključne riječi izbori, korupcija, pljačka… HDZ je ipak s partnerima osvojio većinu i s Domovinskim pokretom formirao koaliciju. Sada su većinu glasova dobili i na izborima za Europski parlament.




Todorić pak čeka odluku o ukidanju zabrane napuštanja Zagreba, ali i odluku Državnog odvjetništva o optužnici u aferi Agrokor. Nakon što je Visoki kazneni sud srušio financijsko vještačenje kao ključni dokaz protiv Todorića i suoptuženih, tužitelji bi morali pronaći novog vještaka koji bi provjerio je li Todorićeva uprava oštetila kompaniju. Prvi vještak, famozni Ismet Kamal, bio je, prema stavu Visokog kaznenog suda, u sukobu interesa. Naime, ispostavilo se da je većinu posla na vještačenju odradio tim tvrtke KPMG Hrvatska koja je ranije surađivala s izvanrednom upravom Agrokora.

Todorićevi nasljednici razvili su uspješne biznise: Zarađuju milijune i drže se daleko od medija




Osim toga, podružnica KPMG-a Poljska, kako su sami priznali, uopće nije registrirana za sudska vještačenja, a poslije je otkriveno da je dio posla radio i KPMG Češka, što dotad nitko nije službeno spominjao. Kamal je također priznao da nije sudski vještak te da ne zna hrvatski jezik iako je potpisao vještačenje kojim su analizirani financijski dokumenti iz Agrokora napisani upravo na hrvatskome. Njegov vještački nalaz bio je priložen uz optužnicu koja Todorića i njegovih 14 suoptuženika tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV. Sada tužiteljstvo traži novog vještaka. Iako su dobili rok od godinu dana da poprave optužnicu prije nego što je ponovno pošalju na sud, ovih posljednjih nekoliko mjeseci iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu nisu objavili nikakve novosti vezane uz aferu Agrokor.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Novac nije podignut

Ništa konkretno o tome nije rekao ni novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić. Potvrdio je tek da je slučaj Agrokor prioritet, iako se nakon njegova imenovanja za šefa DORH-a postavilo pitanje hoće li se morati izuzeti iz tog predmeta. Naime, upravo je Turudić bio predsjednik vijeća Visokog kaznenog suda koje je potvrdilo zaključak da je Kamalovo vještačenje nezakonit dokaz.
Iz Turudićeva istupa čini se da mu izuzimanje iz afere Agrokor ne pada na pamet.

Što će uopće ostati od tog slučaja sada je krajnje neizvjesno. Naime, istraga je otvorena u studenome 2017. nakon što je policija upala u Kulmerove dvore, Todorićev dom u kojem njega u to vrijeme nije bilo. Nalazio se u Londonu, a godinu dana poslije izručen je Hrvatskoj. Inače, ako cijeli ovaj postupak propadne, Todorić bi mogao tužiti Hrvatsku i zbog svega što mu je učinjeno. Arbitražni proces zbog oduzimanja Agrokora već je pokrenuo.

Podsjećamo da je Državno odvjetništvo već doživjelo jedan poraz u aferi Agrokor. Naime, u kraku afere u kojem su Ivica Todorić i njegov direktor Ante Huljev te članica uprave Piruška Canjuga i švicarska poduzetnica Nicole De Rossi bili optuženi za plaćanje fiktivnog savjetovanja tvrtki Sigman Invest donesena je pravomoćna oslobađajuća presuda. U ovom slučaju sumnjalo se da je 1,25 milijuna eura s računa Agrokora po Todorićevu nalogu isplaćeno tvrtki Sigman Invest za poslovno savjetovanje koje nikada nije odrađeno. S računa te tvrtke novac nikada nije podignut, a tužiteljstvo je tvrdilo da je iza svega stajala Todorićeva nekadašnja bliska suradnica Piruška Canjuga. Prvostupanjski sud zaključio je kako nema govora o malverzacijama kojima je cilj bio izvlačenje golemog iznosa jer novac s računa Sigman Investa nitko nije podigao.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Pogrešan zaključak

Državno odvjetništvo uvjeravalo je pak da je taj zaključak pogrešan. Isticali su kako je potpuno nevjerojatno da je Agrokor platio usluge savjetovanja Sigman Investu s obzirom na to da je riječ o pozamašnom poslu koji je, međutim, dogovoren samo par dana prije nego što je faktura podmirena. “I ugovor je sklopljen par dana prije, a vrijednost savjetovanja je značajna, što znači da je i taj posao trebao biti važan”, tvrdilo je Državno odvjetništvo u žalbi.

“Zašto bi Todorić učinio išta na štetu svoje kompanije i zašto o tome nitko od svjedoka ne govori? Inače na poslu za koji je plaćeno sumnjivo savjetovanje Agrokor je ostvario 18,5 milijuna eura profita”, isticala je odvjetnica Ljiljana Planinić koja je u tom procesu zastupala Todorića.

Ključan je bio svjedok obrane, konzultant Valentin Vičič. On je na sudu izjavio da je posao za Agrokor doista obavljen i da je za to imao ugovor s Huljevom. I jedan svjedok optužbe, koji je kasnije kupio firmu Sigman Invest, potvrdio je da je vidio dokumentaciju o poslu koji je obavio Vičič.

“Taj posao u konačnici je bio uspješan te je prethodio Agrokorovoj kupnji Mercatora”, zaključeno je u presudi. Tijekom suđenja moglo se čuti da je izvanredna uprava Agrokora kasnije isplatila više od 83 milijuna eura za razne savjetnike. Jedna od tužiteljica koje su na početku radile na istrazi slučaja Agrokor u međuvremenu je uhićena te se sumnja da je Todoriću i Piruški Canjugi odavala povjerljive informacije iz procesa. Za sudjelovanje u tom lancu curenja informacija optužen je i suprug Piruške Canjuge, Zlatko Canjuga.

Autor:Jasenka Kovač/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.