Foto: Facebook/Istramet

Novi vremenski ekstrem pred vratima Hrvatske, živnuo je radar: ‘Spremni za akciju?’

Autor: I.G.

Produženi vikend, kojeg mnogi koriste za odmor ili putovanje, donijet će loše vremenske uvjete. U cijeloj Hrvatskoj ovog će petka biti upaljen meteoalarm Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Očekuju se ogromne količine oborina, posebno na sjevernom Jadranu gdje se laički rečeno očekuje potop.

Sudeći prema stanju na radarima, predforntalne nestabilnosti već su nad dijelovima Hrvatske. Pravo pogoršanje očekuje se u noći s četvrtka na petak i u petak.

“U petak neka vas ne iznenadi i sto litara kiše po metru kvadratnom, lokalno uz izraženija nevremena i bujične poplave. To je ono najbitnije što treba istaknuti u trodnevnoj prognozi koja se nalazi na poveznici“, poručio je meteorološki servis Rimeteo u objavi na Facebooku.

𝗨 𝗽𝗲𝘁𝗮𝗸 𝗻𝗲𝗸𝗮 𝘃𝗮𝘀 𝗻𝗲 𝗶𝘇𝗻𝗲𝗻𝗮𝗱𝗶 𝗶 💯 𝗹𝗶𝘁𝗮𝗿𝗮 𝗸𝗶𝘀̌𝗲 𝗽𝗼 𝗺𝗲𝘁𝗿𝘂 𝗸𝘃𝗮𝗱𝗿𝗮𝘁𝗻𝗼𝗺, 𝗹𝗼𝗸𝗮𝗹𝗻𝗼 𝘂𝘇 𝗶𝘇𝗿𝗮𝘇̌𝗲𝗻𝗶𝗷𝗮 𝗻𝗲𝘃𝗿𝗲𝗺𝗲𝗻𝗮 𝗶 𝗯𝘂𝗷𝗶𝗰̌𝗻𝗲 𝗽𝗼𝗽𝗹𝗮𝘃𝗲….

Posted by RiMeteo on Wednesday 29 May 2024

 

Iako je prvotno bio na snazi žuti meteoalarm, DHMZ je podigao stupanj upozorenja, a najgori se uvjeti očekuju na Kvarneru, u Istri, gorju te duž Velebitskog kanala, za koje je izdano narančasto upozorenje. “Spremni za akciju? Sutra navečer i u noći na petak stiže jako pogoršanje”, poručio je istarski meteorološki servis Istramet.




Spremni za akciju? Sutra navečer i u noći na petak stiže jako pogoršanje. ⚡️⚡️⚡️⚡️⚡️⚡️

https://www.istramet.hr/wrf/regija/regija-prognosticke-karte-za-regiju/

Posted by IstraMet on Wednesday 29 May 2024




 

U tim područjima očekuje se opasno vrijeme zbog obilne kiše i grmljavinskog nevremena s vjerojatnosti grmljavine većom od 70 posto. Slično vrijeme, ali s manjom opasnošću, očekuje se i u ostatku Hrvatske, osim srednje i južne Dalmacije, gdje se očekuje vjetar s udarima do 75 km/h. “Živnuo je radar”, poručio je Istramet u još jednoj objavi.

Živnuo je radar

Posted by IstraMet on Thursday 30 May 2024

 

Uskoro porast naoblake

”Umjereno, prijepodne i pretežno oblačno. Povremeno će padati kiša, a lokalno će biti i jače izraženih pljuskova s grmljavinom te obilne oborine. Moguće je i nevrijeme. Vjetar slab do umjeren južni i jugoistočni. Na Jadranu jako jugo. Najniža jutarnja temperatura od 13 do 17, na moru između 16 i 20, a najviša dnevna uglavnom od 20 do 25 °C”, najavljuje DHMZ.

Porast naoblake u četvrtak očekuje se u drugom dijelu dana, s kišom uglavnom na zapadu zemlje i u unutrašnjosti Dalmacije. Grmljavinsko nevrijeme moguće je i u drugim dijelovima zemlje. Tijekom noći obilne oborine očekuju se na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru. Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni, dok će na moru puhati umjereno jugo. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 21 i 26 stupnjeva.

Foto: DHMZ

“Jugo će obilježiti i nastavak nekima produljenog vikenda, pri čemu će u petak prolazno biti i jako. I dalje nema stabilizacije – najčešća kiša u petak, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, lokalno i intenzivnijima te obilnijima, a u subotu u većini krajeva – bez oborine. I na kopnu subota najstabilniji dan, a u nedjelju pljuskovi su vjerojatniji u gorskoj Hrvatskoj te unutrašnjosti Dalmacije.

Haraju vremenski ekstremi, zabrinjavajuće je što nam slijedi: ‘Više ne znamo što je normalno’

Petak pak vrlo promjenjiv, povremeno će padati kiša, lokalno i u obliku izraženih i obilnih pljuskova uz grmljavinu”, najavila je ranije meteorologinja Petra Mikuš Jurković za HRT.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.