Foto: Vojko Basic / CROPIX

NIJE DOČEKALA NI 18. ROĐENDAN! Djevojka se predozirala na tulumu, HDZ-ovac upozorava: ‘Koriste ga za spuštanje, skuplji je od heroina’

Autor: Doris Vučić

Olivia nije doživjela 18 godinu. Jacoba su sahranili kada su mu bile 24, a Jillian u 34. godini. Ryan je bio nešto stariji od njih, no sahranjen je prije početka petog desetljeća… Fotografije ovih mladih, lijepih i nažalost mrtvih ljudi izložene su u sjedištu Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) gdje je postavljena izložba “Lica fentanila”, u spomen na tisuće osobe koje su izgubile život zbog predoziranja ovim izuzetno jakim sintetskim opioidnim analgetikom. Danas, 9. svibnja, u SAD-u će se obilježiti Nacionalni dan svjesnosti o najsmrtonosnijoj prijetnji s kojom se američki narod ikada susreo.

Prema podacima iz 2021. godine, više od 107.000 osoba umrlo je zbog predoziranja opijatima, dominantno fentanilom, što znači da je svakih pet minuta registrirana jedna žrtva kojoj nije bilo spasa. Ovako dramatični podaci pokrenuli su cjelokupnu stručnu i političku javnost u Americi koja traži žurnu reakciju, a reagirao je prije koji tjedan i ministar Davor Božinović koji se sastao s upraviteljicom DEA-e Anne Milgram kako bi razgovarali su o suradnji Hrvatske i SAD-a pošto se fentanil počeo širiti Europskom unijom, ali i Hrvatskom. Mi smo pak o novoj pošasti porazgovarali s Ivanom Ćelićem, psihijatrom za ovisnosti o sintetičkim drogama na Klinici za psihijatriju Vrapče i saborskim zastupnikom HDZ-a, koji nam je otkrio kakvo je stanje na “njegovom terenu”.

‘Prokleta je Amerika’

“Za sada imamo samo zabilježene pojedinačne slučajeve u Hrvatskoj vezano za zloporabu fentanila koji se u obliku transdermalnih flastera koristi u liječenju teške kronične boli. Prema podacima Europskog izvješća o drogama iz 2022. godine u Europi je zaplijenjeno tek 1.5 kilogram derivata fentanila, no ako uzmemo u obzir kako derivati fentanila imaju središnju ulogu u opioidnoj epidemiji u Sjevernoj Americi, sve nas to poziva na pojačani oprez u Europskoj uniji, pa i u nas”, ističe Ćelić.

Opasna je i činjenica da se osim na ulici, fentanil može nabaviti putem tzv. darkweba iz ilegalnih laboratorija koji opijat proizvodi na Dalekom Istoku, ali i kupovinom ili preprodajom flastera od pacijenata kojima je službeno preporučen za liječenje teške kronične boli.

“Jedan od dodatnih problema jest što se u drogi koja se na ulici nudi kao kokain ili metamfetamin često nalaze primjese fentanila, što značajno povećava smrtnost i kod osoba s poremećajima uzimanja stimulansa. Vikend-zabave koje započinju petkom navečer, često završavaju nedjeljom u poslijepodnevnim satima, pa se za ‘spuštanje’ koriste različiti sedativi, no nerijetko i opijati, među kojima može biti i fentanil”, pojašnjava psihijatar.

Skuplji od heroina

Za ovu su drogu, kaže, najčešće zainteresirani opijatski ovisnici, a može se konzumirati na više načina, od pušenja i ušmrkavanja do gutanja i ubrizgavanja iglom. Upravo posljednja metoda dramatično povećava vjerojatnost od smrtnosti.

“Ako uzmemo u obzir da 10 grama fentanila daje istu dozu kao 1 kilogram heroina, onda je vrlo lako zaključiti zašto je ovaj snažni opioidni analgetik toliko popularan među ovisničkom populacijom. Što se tiče cijene, u usporedbi s drugim opioidima koji se prodaju na crnom tržištu, fentanil je obično skuplji. Veleprodajna cijena jednog grama ovog opijata obično je 4-5 puta veća od cijene jednog grama heroina”, otkriva nam liječnik.




A predočio nam je u grubo i kako izgleda “trip” na popularnom “novom otrovu”. Osoba se isprva osjeća euforično, no ubrzo se mogu pojaviti poteškoće s koncentracijom. Potom slijedi suženje zjenica, mučnina, nagona na povraćanje, preznojavanje…

Paklena rehabilitacija

“Kad se netko predozira fentanilom prvo postane pospan i teško ga se može razbuditi. Disanje postaje usporeno i plitko, tijelo postaje mlitavo, lice blijedo, a vrhovi prstiju plavkasti ili ljubičasti. U konačnici može doći do komatoznog stanja svijesti i smrti. U takvim slučajevima nužno je odmah zvati hitnu pomoć, jer je riječ o životno ugrožavajućem stanju. Fentanil dakle djeluje kao i bilo koji drugi opijat, samo je potrebna puno manja doza koja može rezultirati predoziranjem sa smrtnim ishodom”, upozorava Ćelić.

A ni oporavak nije lak, pošto ovisnost o ovoj drogi spada u skupinu poremećaja uzimanja opioida, što je zapravo najozbiljnija i najteža skupina ovisnika. Odvikavanje je, kaže, najčešće dugotrajan proces u kojem se prvo primjenjuje načelo “smanjenja štete”.




“Redovito je potrebna pomoć psihofarmaka u ublažavanju apstinencijskih tegoba, no individualnim pristupom možemo prepoznati one čiji će mentalni kapaciteti biti dostatni da se primijeni koncept oporavka kako bi se osobu rehabilitiralo, resocijaliziralo i društveno reintegriralo. Ovisnike se ne smije stigmatizirati niti kriminalizirati, već im ponuditi stručnu pomoć. Kazneni progon treba prvenstveno biti usmjeren prema dilerima”, apelira Ćelić za kraj.

 

Autor:Doris Vučić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.