Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nerješiva enigma za policiju: Danima traže uzrok požara u Zaprešiću, a noćas je opet buknulo

Autor: M.D.

Zagrebačka policija još uvijek nije utvrdila što je uzrokovalo veliki požar u pogonu tvrtke Eko-Flor plus u Industrijskoj zoni u Zaprešiću. Vatrena je stihija ondje prije osam dana zahvatila velike količine prikupljenog otpada za recikliranje. Čak dvjestotinjak vatrogasaca satima se borila s buktinjom koja je proizvela oblak koji se nadvio nad dio Hrvatskog Zagorja i Zagreba.

Iz Policijske uprave zagrebačke otkrili su da je 25. lipnja obavljen očevid, na kojem su angažirani i vještaci MUP-ova Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”. No, uzrok požara nisu otkrili, a analiza prikupljenog dokaznog materijala još uvijek traje.

“Tijekom očevida, koji je trajao više dana, izuzet je veliki broj raznih tragova čije će vještačenje provoditi vještaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić’ u nastavku kriminalističkog istraživanja. Također se izuzima dokumentacija koja će također biti dostavljena u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić’. S ciljem utvrđivanja uzroka požara nastavlja se vještačenje i kriminalističko istraživanje”, priopćili su iz PU zagrebačke.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nije bilo zagađenja

U vrijeme izbijanja požara u prostorima pogona za sortiranje otpada nalazilo se 12 zaposlenika tvrtke Eko-flor Plus. Iz grupacije CIOS, koja je vlasnik pogona, unatoč tome što su se žitelji okolnih naselja žalili na nesnosan smrad, priopćili su da prema izvješćima nadležnih službi te mjerenjima kakvoće zraka, vode i tla, nije zabilježeno onečišćenje okoliša. Stoga su zaključili da nije bilo prijetnje za zdravlje ljudi.

Dan nakon buktinje u Zaprešiću: Tvrtka objavila odakle je sve krenulo, ali i uzrok požara

“Otvoreni plamen, na što upućuju preliminarna izvješća, pojavio se u plastičnom, odnosno ambalažnom otpadu koji se od komunalnih društava i građana prikuplja kroz javnu uslugu putem modela žutih vrećica, odnosno spremnika za plastiku. Iz tog se sadržaja, zbog karakteristika i gorivosti samog materijala, vrlo brzo proširio na ostatak proizvodne hale i u cijelosti zahvatio novo, najsuvremenije postrojenje za automatsko sortiranje otpada”, priopćili su tada iz CIOS-a.




Policija još nije dovršila očevid požara u Zaprešiću, a već ima posla s novim požarom. Naime, jutros je na odlagalištu otpada Jakuševec gorio glomazni otpad. Vatrogasci su ugasili požar za sat vremena, a očevid o uzroku tog požara je u tijeku.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.