Foto: Vlado Kos / CROPIX

Nepopravljivi HDZ-ov župan je lagao: Policija otkrila pravu istinu o prometnoj nesreći

Autor: M.P.

Policija je objavila detalje prometne nesreće u kojoj je u Vinkovcima sudjelovao HDZ-ov župan Damir Dekanić, kojem je izmjereno 0,84 promila alkohola u krvi. PU Vukovarsko-srijemska u priopćenju navodi da je očevidom utvrđeno da je izazvao prometnu nesreću u kojoj je pet osoba lakše ozlijeđeno i nastala je materijalna šteta.

53-godišnjak je 19. lipnja oko 21,25 sati upravljao osobnim automobilom marke „Renault“ vinkovačkih registracijskih oznaka s prisutnošću alkohola u organizmu u iznosu od 0,84 g/kg, a kretao se državnom cestom D-46 u smjeru Jarmine.

Dolaskom do dijela ceste gdje se obavljaju radovi, brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama i stanju ceste, gustoći prometa i vidljivosti, tako da može pravodobno zaustaviti vozilo pred svakom zaprekom koju, u konkretnim uvjetima, može predvidjeti, odnosno da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Policija im oduzela automobile i vozačke

“Uslijed toga, prednjim je dijelom vozila udario u stražnji dio osobnog automobila marke „Peugeot“ vinkovačkih registracijskih oznaka kojim je ispred njega upravljao 29-godišnjak s prisutnošću alkohola u organizmu u iznosu od 2,12 g/kg, koji pritom nije koristio sigurnosni pojas. Automobil 29-godišnjaka odbačen je unaprijed te dolazi do udara u stražnji dio osobnog automobila marke „Citroen“ vinkovačkih registracijskih oznaka kojeg je u koloni vozila zaustavio 30-godišnjak, a zatim u nastavku kretanja njegovo vozilo udarilo je i u stražnji dio osobnog automobila marke „Opel“ vinkovačkih registracijskih oznaka, kojeg je ispred semafora zaustavio 58-godišnji vozač.

U prometnoj nesreći lakše su ozlijeđeni 30-godišnji vozač i troje putnika u njegovom automobilu (31-godišnjakinja i dvoje djece) te 29-godišnji vozač, a liječnička pomoć im je pružena u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci. 53-godišnjaku i 29-godišnjaku su u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci uzeti nesporni uzorci krvi i urina radi vještačenja na prisutnost alkohola u organizmu te su uz Naredbu smješteni u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Također su im privremeno oduzete vozačke dozvole te osobni automobili kojima su upravljali.

Po zaprimanju rezultata analize krvi i urina protiv obojice slijede odgovarajuće prijave uz izricanje i zaštitnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilima zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama”, navodi se u priopćenju PU Vukovarsko-srijemske.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Opet je lagao

Dekanić je, podsjećamo, kasno sinoć potvrdio novinarima da je sudjelovao u nesreći, ali tvrdio je kako on nije kriv. Pitali su ga i je li istina da je bio pod utjecajem alkohola.




“Ne znam što bih rekao, vode me da dam uzorak, pa ćemo vidjeti. Ne znam što da vam kažem”, rekao je Dekanić. Policijsko priopćenje ga u potpunosti demantira.

U nesreći u Vinkovcima sudjelovao i HDZ-ov župan Dekanić: Imao je 0,84 promila alkohola u krvi




Nije mu prvi put

Podsjetimo, Uskok je protiv Dekanića podignuo optužnicu pod sumnjom na to da je izazvao prometnu nesreću, a potom to zataškao. Riječ je o poznatom slučaju u kojem se na optužnicu čekalo godinu i pol dana.

HDZ-ov župan Vukovarsko-srijemske županije kazao je tada, nakon jedne prometne nesreće u kojoj je razbijena službena Škoda, da je automobil vozio njegov rođak. No, priča je od početka bila sumnjiva. S vremenom su se javili svjedoci koji su tvrdili da je vozio pijani HDZ-ov župan te da je naknadno zvao rođaka kako bi sebe lišio odgovornosti.

Dekanić je na koncu sage bio prvooptuženi. Drugooptužena je vlasnica vozila u koje se Dekanić pijan zabio, a trećeoptuženi je rođak koji je lagao da je on vozio. Optužena su i trojica policajaca za koje se sumnja da su zataškavali cijeli slučaj. Osim toga, Dekanića Uskok tereti i za prevaru oko osiguranja.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.