Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Nema više čekanja i šaltera: Ovu potvrdu od danas možete dobiti iz udobnosti vašeg doma

Autor: Dnevno.hr

Nova e-Usluga Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) od danas, 5. srpnja, dostupna je poslovnim korisnicima, poslodavcima pravnim i fizičkim osobama.

Riječ je o elektroničkoj usluzi koja omogućava podnošenje zahtjeva i izdavanje Potvrde o prvom zaposlenju elektroničkim putem te služi kako bi se dokazalo da osoba do tog dana još nije bilazaposlena.

Naime, za osobu koja se prvi put zapošljava poslodavac je dužan osigurati dokaz, odnosno potvrdu da nije bila evidentirana kao osiguranik u matičnoj evidenciji HZMO-a do početka osiguranja po prijavi tog poslodavca (potvrda POS-1).

Foto: Ante Cizmic / CROPIX/Ilustracija

Bez dolaska na šaltere

Za osobu koja već prije ima evidentiran podatak o svojstvu osiguranika u obveznom mirovinskom osiguranju u matičnoj evidenciji HZMO-a, odnosno evidentiran staž osiguranja, izdaje se posebna potvrda (potvrda POS-2).

Novoj e-Usluzi poslovni korisnici mogu pristupiti putem poveznice, a detaljne informacije o načinu korištenja mogu pronaći u korisničkim uputama.

Uvođenjem nove e-Usluge poslodavcima se pojednostavljuje i ubrzava postupak preuzimanja Potvrde o prvom zaposlenju, bez potrebe dolaska na šaltere HZMO-a, te se smanjuju administrativni troškovi u skladu s Akcijskim planom za administrativno rasterećenje gospodarstva Vlade Republike Hrvatske za 2024. i 2025. godinu, naveli su ih HZMO-a.

Hrvatima će opet rasti plaće: Vlada već priprema novogodišnji poklon, stižu nove olakšice







Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.