Foto: AP Photo/Peter Dejong, File, Gulliver Image

NATO ima plan B za slučaj da Trump pobjedi na izborima: Provest će ove mjere za Ukrajinu

Autor: B. D.

NATO planira nove mjere za zaštitu kampanje potpore Ukrajini, istovremeno izražavajući zabrinutost zbog potencijalnog drugog mandata Donalda Trumpa koji bi mogao omesti dosadašnje planove protiv Rusije. Planovi su navodno bili u tijeku nekoliko mjeseci, no proces se, kako piše Newsweek, ubrzao nakon lošeg nastupa Joea Bidena u debati.

Wall Street Journal izvijestio je da će na predstojećem NATO samitu u Washingtonu biti objavljene nove mjere koje uključuju stacioniranje višeg civilnog dužnosnika u Kijevu i uspostavu novog vojnog zapovjedništva u Wiesbadenu u Njemačkoj, za koordinaciju vojne pomoći Ukrajini.

Novo zapovjedništvo, pod nazivom “NATO-ova sigurnosna pomoć i obuka za Ukrajinu” (NSATU), sastojat će se od oko 700 američkih i savezničkih vojnika iz 32 zemlje članice. Organizacija će preuzeti većinu posla opremanja Ukrajine, što je dosad radio Pentagon.

Foto: Guliver Image/ AP Photo/Manuel Balce Ceneta

NATO na meti Trumpa

Trump je tijekom prvog mandata kritizirao NATO saveznike zbog nedovoljnog ulaganja u obranu, prijeteći povlačenjem SAD-a iz NATO-a ako saveznici ne povećaju svoju obrambenu potrošnju. Iako te prijetnje nisu ostvarene, mogućnost Trumpovog povratka u Bijelu kuću izaziva zabrinutost zbog potencijalnog američkog povlačenja iz NATO-a.

Trump likuje. Nema izricanja kazne dok ne bude nominiran za predsjedničkog kandidata

Trump je u veljači izjavio da bi “ohrabrio” Rusiju i Kinu da djeluju protiv NATO zemalja koje ne plaćaju svoje obveze, što dodatno potiče zabrinutost među američkim i NATO čelnicima.




 

 




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.