Foto: Instagram

Najavljeno snažno nevrijeme zahvatilo Srbiju, jaka tuča zabijelila dvorišta: ‘Kao usred zime’

Autor: I.G.

Snažno nevrijeme koje je najavljivano nakon velikih vrućina stiglo je u Srbiju, a Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) izdao je hitna upozorenja. Snažno nevrijeme zahvatilo je pojedine dijelove zemlje, a trenutno je najgore, prema najavama RHMZ-a, u Loznici i Krupnju, gdje tuča i pljusak rade probleme. Kako navodi Kurir, tuča je toliko napadala da se dvorišta zabijelila kao usred zime.

Za Banat, Bačku, Srem, zapadnu i jugozapadnu Srbiju, kao i područje Beograda, danas je upaljen narančasti meteoalarm, a za Šumadiju, Pomoravlje, jugoistočnu Srbija i Kosovo i Metohiju u crveni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

I Hrvatska se crveni

Podsjetimo, Meteorološki servis Istramet objavio je prognozu koja već za danas predviđa mogućnost superćelijskih oluja zbog prodora hladnog i vlažnog zraka na pregrijano hrvatsko kopno. Procjenjuje se kako bi se na udaru najvjerojatnije mogao naći istok Hrvatske.




“Prognoze ukazuju na snažno vertikalno smicanje vjetra, što će omogućiti razvoj dobro organiziranih oluja, uključujući superćelijske oluje koje mogu proizvesti tuču promjera do 10 cm. Najveći rizik od destruktivne tuču očekuje se u istočnoj Hrvatskoj, Bosni, sjevernoj Srbiji, istočnoj Mađarskoj i zapadnoj Rumunjskoj. Jaki naleti vjetra mogu doseći brzine veće od 32 m/s, osobito u Srbiji i zapadnoj Rumunjskoj”, upozorava Istramet.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je najviši, crveni stupanj upozorenja zbog velike vjerojatnosti grmljavinskog nevremena s tučom, naglašavajući kako su vremenski uvjeti izuzetno opasni.

U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj za subotu je najavljeno promjenljivo i nestabilno vrijeme, osobito u drugom dijelu dana. Mjestimice će biti pljuskova s grmljavinom, lokalno i izraženijih, a posebice na istoku i grmljavinskog nevremena praćenog tučom i olujnim vjetrom.

Hrvatskoj već danas prijete superćelijske oluje: Pogledajte koja područja su u najvećoj opasnosti

Na Jadranu i uz njega sunčanije i stabilnije, no uz lokalno jači razvoj oblaka u Gorskom kotaru i na sjevernom Jadranu moguć je poneki pljusak. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni, na Jadranu sjeverozapadni vjetar, poslijepodne prolazno i jak.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.