Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Na pomolu prva velika afera u novoj Plenkovićevoj vladi: U skandalu i utjecajna SDP-ovka

Autor: Iva Međugorac

Prije više od tri godine područje Sisačko-moslavačke županije pogodio je razoran potres. Iako se od tada do danas uvelike govorilo o pokretanju procesa obnove za što je velike zasluge prikupio ministar graditeljstva Branko Bačić gostovanje ondašnjeg HDZ-ova župana Ivana Celjaka na N1 televiziji otkrilo je novu razinu problema sa kojima se susreću stanovnici Siska na čijem je čelu SDP-ova gradonačelnica Kristina Ikić Baniček koja je na nedavno održanim parlamentarnim izborima ušla i u Sabor.

“Obnova na području cijele Sisačko-moslavačke županije ide dobrom dinamikom, ali obnova na području grada Siska koja je u nadležnosti grada ne ide dobro, to jest nema je. Propala su sredstva iz Fonda solidarnosti, on je imao svoj rok. To će ići na teret poreznih obveznika.

Mi smo povukli 86.3 milijuna eura. Grad Sisak nije povukao skoro ništa”, kazao je zabrinuti župan Celjak uz opasku da se gradonačelnica nije odazvala niti jednom sastanku te da ne želi surađivati.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Gradonačelnica gradi karijeru u Saboru

Da je obnova Siska zapela, ali i da su milijuni eura iz fondova propali upozorio je i Večernji koji od Ikić Baniček nije dobio zatražene podatke o utrošenim sredstvima iz Fonda solidarnosti jer ona kako je kazala ne želi reagirati na HDZ-ove laži. Međutim, i naši sugovornici iz Siska svjedoče potpunom slomu procesa obnove progovarajući o tvrdom gradonačelničinom političkom karakteru.

”Ona je fokusirana uglavnom na svoju političku poziciju. Svjesna je da bi na idućim lokalnim izborima nakon tri mandata mogla ostati bez svoje pozicije u gradu pa se zato i odlučila na saborsku karijeru”, kaže naš sugovornik iz Siska koji tvrdi da Ikić Baniček više ni u SDP-u ne spada u skupinu najutjecajnijih, što se doduše djelomice može pripisati njenom britkom jeziku i kritikama koje je izricala na račun vodstva stranke neovisno o tome tko se u tom trenutku nalazio na vodećoj poziciji, s tim da je ipak dobar odnos zadržala sa današnjim predsjednikom države Zoranom Milanovićem.

Kada su kritike po srijedi Ikić Baniček posebnu pažnju plijenila je onima na račun pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, kojega je kritizirala u trenutku dok je on sjedio u prvim redovima šume u Brezovici. Osim toga, Ikić Baniček žestoko se sukobljavala sa sisačkim biskupom Vladom Košićem, ali i sa lokalnim HDZ-ovcima koji su joj često spočitavali razne afere.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Upozorenja iz sisačkog HDZ-a

Upravo su sisački HDZ-ovci još prije godinu dana prozivali svoju vlast za sporu i neučinkovitu obnovu od potresa upozoravajući da će novac iz Fonda solidarnosti propasti. “Građani Siska se pitaju gdje je cijelo ljeto bila sisačka gradonačelnica”, rekao je  koncem kolovoza prošle godine predsjednik sisačke gradske organizacije HDZ-a Tomislav Kralj dodajući da novac iz navedenog fonda nije iskorišten.




”Za razliku od Siska, potresom stradali gradovi Petrinja i Glina, također provode obnovu gradskog središta, a jedino se Sisak i Kristina Ikić Baniček nisu prihvatili posla obnove”, rekao je Kralj. Zbog toga mnogi objekti predstavljaju opasnost za građane. Grad je nakon potresa ostao bez škola, kazališta, kina, muzeja, Starog grada i drugih objekata koji predstavljaju povijesni i kulturni identitet grada” upozorio je ovaj lokalni HDZ-ovac koji je tvrdio da su i gradonačelnici, i njenom zamjeniku poslovi u stranci važniji od grada.

“I dok Sisačko-moslavačka županija obnavlja škole diljem županije, pa tako i sisačku Gimnaziju koja će se uskoro otvoriti, Osnovna škola Ivan Kukuljević, koja je u nadležnosti Grada Siska, još uvijek nije obnovljena, a radovi još nisu ni započeli. Na školi se jedino razvija vegetacija koja je počela rasti i iz dimnjaka, pa će školarci i nadalje ići u OŠ “22. lipnja”, u dvije smjene, a roditelji će plaćati skuplji dnevni boravak”, govorio je Kralj uz opasku kako to znači da 12,8 milijuna kuna iz Fonda neće biti iskorišteno za obnovu škole.

Prema njegovim riječima od svih objekata planiranih za obnovu završena je tek zgrada u Gajevoj 1 u koju se uselio Ured gradonačelnice, a od ukupno 27 milijuna eura predviđenih za obnovu sisačkih objekata po njegovim tadašnjim saznanjima potrošilo se manje od pet milijuna eura.




Društvenim mrežama kruži zanimljiva fotka kumova Šeksa, Šeparovića i važnog HDZ-ovca

U problemima i Bačić

Problema ako je suditi po pisanju Nacionala nema samo Ikić Baniček već i resorni ministar Bačić koji se spominje u kontekstu kaznene prijave upućene zagrebačkom Uredu europskog javnog tužitelja, a u kojoj se opisano kako se na projektima obnove Petrinje dogovaraju višestruko preplaćeni poslovi. Sve to naziva se serijskim varanjem EU na projektima obnove potresom razrušenih dijelova Hrvatske. Navodno se koristi određeni model kojim se višestruko preplaćeni poslovi dodjeljuju određenim tvrtkama, a model se primjenjivao kod nekoliko projekata u Petrinji za što je odgovorna gradonačelnica Magdalena Komes iz HDZ-a, dok je u nekim projektima i župan Celjak.

No, prema ovim napisima zadnjih godinu dana najveću odgovornost snosi upravo Bačić koji je dodatno usavršio i sofisticirao taj model tzv. subvencijske prevare sastavljajući Pravilnik koji osigurava zaobilaženje javnih natječaja i direktno ugovaranje poslova odbnove s određenim, privilegiranim građevinskim tvrtkama kojima se troškovi obnove nekih projekata višestruko preplaćuju. S druge strane kada je obnova u pitanju Celjak ima samo riječi hvale za svojeg stranačkog kolegu.

”Dolaskom ministra Branka Bačića stvari su se svakako ubrzale. On je pripremio zakon koji je omogućio izgradnju dodatnih 36 zgrada. Sisak će za godinu dana imati na raspolaganju 380 stanova više nego danas”, rekao je župan Celjak, dok je još prošle godine u jednom od svojih intervjua Ikić Baniček objašnjavala da natječaji za obnovu iz Fonda solidarnosti nisu raspisani te je to ujedno i okarakterizirala kao razlog radi kojega bi ta sredstva mogla propasti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.