Foto: Danilo Balducci, Guliver Images

Na dan borbe protiv transfobije, Tomašević i ekipa otkrili veliku novost: ‘Ponosni smo’

Autor: Dnevno.hr

Grad Zagreb pridružio se obilježavanju 17. svibnja kao Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, objavljeno je na službenim stranicama, kao bi pridonio podizanju svijesti o izazovima diskriminacije s kojima se LGBTIQ+ zajednica i danas suočava.

“Na ovaj način, kao i drugim aktivnostima, želimo izraziti neupitnu podršku i solidarnost s LGBTIQ+ zajednicom te osudu diskriminacije i svih oblika nasilja prema LGBTIQ+ osobama. Predanost ove gradske uprave razvoju programa usmjerenih solidarnosti, uvažavanju i podršci različitim društvenim skupinama u cilju pune ravnopravnosti prepoznati su i na europskoj razini. Gradu Zagrebu je za 2024. godinu dodijeljena zlatna nagrada za Europsku prijestolnicu inkluzije i raznolikosti.

Povodom IDAHOBIT-a na gradskim jarbolima su izvješene dugine zastave, te se održava javno-zdravstvena akcija ‘Bolnica Otvorena JEdnakima!’ 17. i 24. svibnja u gradskoj Klinici za psihijatriju Sveti Ivan, s različitim edukativnim programima”, priopćeno je u petak.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Ponosi suorganizatori Povorke ponosa

Dodaju i kako Grad Zagreb poboljšanje položaja LGBTIQ+ zajednice smatra jednim od prioriteta svojih javnih politika, a konkretne aktivnosti i mjere ugradit će u Program Grada Zagreba za ravnopravnost LGBTIQ+ osoba za razdoblje do kraja 2026. godine, koji je u izradi.

“Ponosni smo što možemo najaviti da će Grad Zagreb i ove godine biti suorganizator Povorke ponosa LGBTIQ+ zajednice, osoba i duginih obitelji te podsjećamo da se od 2021. Povorci ponosa pridružuju gradonačelnik i njegovi zamjenici”, poručuju.

Inače, prema istraživanju Zagreb Pridea iz 2013. na 690 sudionika, njih 60,4 posto izjavilo je da su barem jednom doživjeli psihičko zlostavljanje na temelju njihove seksualne orijentacije. Slični su podaci i u Izvještaju Zagreb Pridea o stanju ljudskih prava LGBTQIA+ osoba u RH od 2018. do 2022. – čak 64 posto sudionika izjavilo je da je doživjelo neki oblik nasilja na temelju spolne orijentacije, spolnih karakteristika, rodnog identiteta i rodnog izražavanja.

Sve više transrodne djece, a Vukušić smatra da su najmlađi u opasnosti: ‘Svi šute kao zaliveni’




Prema istraživanju o iskustvima i potrebama mladih LGBTQIA+ osoba u Hrvatskoj provedenom 2022. čak 79 posto sudionika ne otkriva LGBTQIA+ identitet zdravstvenim djelatnicima ili stručnim suradnicima u školi i na fakultetu.

“Svi zajedno moramo mijenjati naše društvo i na jednak način u njega uključivati sve osobe, bez obzira na njihovu sponu orijentaciju, rodni identitet ili bilo koju drugu različitost. Moto ovogodišnjeg Međunarodnog dana je – neka nitko ne ostane po strani – stoga poziva sve na inkluzivnost, razumijevanje i poštovanje”, istaknula je Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.