Foto: Nera Simic / CROPIX

Mučan slučaj tate iz Zagreba: ‘DORH me lažno optužio da sam zlostavljao sina’

Autor: Jasenka Kovač/7dnevno

Doznajemo za slučaj čovjeka iz Zagreba koji je neosnovano optužen za seksualno zlostavljanje vlastitog sina. Zato mu Republika Hrvatska, prema nepravomoćnoj presudi, mora platiti oko 8200 eura odštete. Naime, optužbe mu je, ispostavilo se, smjestila bivša supruga u suradnji s Centrom za socijalnu skrb. Ovaj Zagrepčanin koji je proživio višegodišnju dramu tijekom sudskog postupka u međuvremenu je potpuno izgubio kontakt sa sinom. Još mu samo uplaćuje alimentaciju jer se mladić školuje.

Slučaj počinje početkom 2003., kada je Zagrepčanin uhićen pod optužbom za spolni odnos s vlastitim djetetom. Nedugo prije toga razveo se od supruge. Sa sinom je tada još održavao redovite kontakte. Problemi su se pojavili kada je s njim želio provoditi više vremena. Pokrenuo je zbog toga sudsku parnicu, uslijed koje mu stiže prijava za seksualno iskorištavanje dvoipolgodišnjeg dječačića. Uhićuju ga i počinje kazneni proces.

Iako će se poslije ispostaviti da su te optužbe za seksualno zlostavljanje djeteta bile lažne, čovjeku se srušio cijeli život. Kada je nakon 109 dana pušten iz istražnog zatvora bilo mu je zabranjeno uspostavljati kontakte sa sinom. Nije mu se smio približiti na manje od 50 metara.

Foto: Nera Simic / CROPIX

Novi odnos

U svibnju 2007. Županijski sud u Zagrebu oslobađa ga krivnje, no nakon žalbe Državnog odvjetništva suđenje se ponavlja. Dvije godine poslije nepravomoćno je proglašen krivim i osuđen na 18 mjeseci zatvora. Tu presudu Vrhovni sud potvrđuje 2011. godine. On zatim čini sve kako bi odgodio odlazak u zatvor. Za to vrijeme traži nove dokaze, odnosno vještaka koji bi proveo novo vještačenje i dokazao da nije kriv. To mu i uspijeva, te Medicinski fakultet izrađuje tzv. nadvještačenje u njegovu slučaju. Zaključak mu ide u korist i ruši tezu o seksualnom iskorištavanju vlastitog djeteta.

Zagrepčanin ga prilaže kao novi dokaz i uspijeva dobiti novo suđenje. Na njemu sud donosi odluku suprotnu onoj prvoj – u svibnju 2015. biva oslobođen. Vrhovni sud preinačuje pravomoćnu osuđujuću presudu, što znači da je on od tada nedužan i slobodan čovjek. Nakon toga od Centra za socijalnu skrb traži pomoć u uspostavi novog odnosa sa sinom. Riječ je o mladom čovjeku koji je tada već imao gotovo 17 godina, a kada je izgubio kontakt s ocem zbog optužbi za seksualno zlostavljanje bio je tek petogodišnjak.

“Poslije svih godina nisam očekivao puno, ali sam istinski želio vidjeti sina. Želio sam da on zna da nisam odustao od njega, da mi nedostaje i da želim s njim pokušati izgraditi odnos oca i sina, koji mi je dugotrajno suđenje onemogućilo”, objašnjavao je nadležnima u Centru za socijalnu skrb.

Foto: Lucija Ocko / CROPIX

Narušeno zdravlje

Oni su doista i kontaktirali s mladićem, koji je u razgovoru poručio kako nema nikakvu potrebu susresti se s ocem. Oni ga pak ni na što nisu mogli prisiliti jer je već imao gotovo 17 godina i njegovo mišljenje morali su uvažiti.




Nakon svega tata je podnio tužbu protiv države jer je neosnovano bio lišen slobode i jer je protiv njega neosnovano vođen kazneni postupak. Sve mu je to nanijelo golemu štetu. “Nakon prijave protiv mene Centar za socijalnu skrb zabranio mi je susrete sa sinom. Time mi je onemogućen bilo kakav roditeljski kontakt s djetetom te mi je učinjena nepopravljiva šteta”, naveo je u tužbi Zagrepčanin.

Dubinska analiza Ustavnog suda: Sporne odluke, Zdravko Mamić, pogodovanje HDZ-u




Dodao je i kako mu je cijela ta situacija narušila i zdravlje. “Doživio sam društvenu i obiteljsku stigmatizaciju. Dijagnosticiran mi je poremećaj prilagodbe, kao i poremećaj depresije, za što sam dobio i lijekove. Neko vrijeme nisam bio sposoban ni raditi”, istaknuo je.

Odvjetnik koji je zastupao Zagrepčanina u svom je iskazu tijekom parnice razotkrio kriminalnu pozadinu.”Moj je klijent sina, koji je danas punoljetna osoba, uspio vidjeti samo nekoliko puta u prisutnosti djelatnika Centra. Dijete je u međuvremenu promijenilo prezime i danas ne želi imati kontakt s ocem. Ovdje je riječ o jednoj velikoj manipulaciji majke i njezine obitelji, što je na neki način podržao i Centar. To, nažalost, nije izoliran slučaj. Meni je kao odvjetniku poznato nekoliko identičnih slučajeva po identičnom obrascu. Rezultat je te manipulacije onemogućavanje ovom čovjeku da uspostavi i izgradi odnos sa svojim djetetom i istovremeno onemogućavanje djeteta da razvije i održava normalan odnos sa svojim ocem”, izjavio je odvjetnik. Prijatelji, kolege i majka ovog Zagrepčanina za njega su u svojim svjedočenjima imali samo dobre riječi. On sam opisao je koliko mu je teško palo sve što se dogodilo.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Drugi dokaz

Posebno su mu teški bili dani u istražnom zatvoru, gdje se pročulo da je “pedofil”. Zato je, tvrdi, imao lošiji tretman kod stražara, ali i ostalih zatvorenika. “Cijelo vrijeme bila mi je pred očima snimka mog sina koji me optužuje. Nisam mogao vjerovati. Drugi dokaz bio je iskaz moje bivše supruge koja me i prije svega ovoga prijavljivala da tučem dijete. Jedini cilj, međutim, bio joj je da me spriječi da se više viđam s djetetom”, izjavio je na sudu koji je na kraju donio presudu u njegovu korist.

Nakon što je već pravomoćno dobio 7200 eura zbog neosnovanog određivanja istražnog zatvora u kojem je proveo 109 dana, sada mu je sud dosudio 8200 eura zbog ostale štete koju je pretrpio zbog kaznenog procesa nakon kojeg je oslobođen krivnje. Osim što je taj postupak kao posljedicu imao pogoršanje njegova zdravstvenog stanja, država mu mora platiti i zato što je zbog svega ostao bez mogućnosti viđanja vlastitog djeteta.

Autor:Jasenka Kovač/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.