Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Moćna hrvatska političarka ima baš debelu lisnicu, neke će iznenaditi njezina plaća

Autor: M.D.

Početkom lipnja održat će se novi izbori za Europski parlament. Hrvatska će moći računati na 12 zastupničkih mjesta, ali i na neke visoke dužnosti. Jednu od najvažnijih u posljednjem mandatu, od 2019. godine obnaša i bivša dubrovačka gradonačelnica te prominentna članica HDZ-a Dubravka Šuica.

Kako je najavio predsjednik stranke i tehnički premijer Andrej Plenković, Šuica bi se mogla naći i na listi za europarlamentarne izbore, što bi značilo da se neće tako lako oprostiti od Bruxellesa. Treba reći kako Šuica obnaša dužnost potpredsjednice Europske komisije za demokraciju i demografiju, što je samo jedna u nizu njenih europskih dužnosti. Hoće li ova 66-godišnjakinja nakon izbora dobiti novu dužnost, još nije poznato.

No, njena politička karijera iznimno je bogata. Krajem devedesetih je kao članica HDZ-a bila zastupnicom u skupštini Grada Dubrovnika, ali i Dubrovačko-neretvanske županije. Od 2001. do 2009. godine bila je gradonačelnica Dubrovnika. Paralelno s gradonačelničkom funkcijom bila je i zastupnica u Hrvatskom saboru, a potom se počela uspinjati u stranačkoj i političkoj hijerarhiji, najprije pod patronatom Ive Sanadera, a potom i Andreja Plenkovića.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Visoke funkcije joj nisu strane

Od 2012. do 2016. godine bila je na dužnosti potpredsjednice HDZ-a. S europskim se funkcijama Šuica upoznala još 2004. godine kad je postala predsjednicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, što je obavljala punih 10 godina. Bila je europarlamentarna zastupnica od 2013. do 2019. godine, paralelno obnašajući dužnosti predsjednice Odbora za vanjske i europske poslove te voditeljice hrvatske delegacije pri Europskoj pučkoj stranci.

Od 2012. godine je predsjednica Zajednice žena Europske pučke stranke, ali i HDZ-ova Odbora za vanjske i europske poslove. Prije nego što je postala potpredsjednicom Europske komisije, Šuica je bila potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu. Dakle, visoke funkcije joj nisu strane.

“Nitko ne može biti veći Hrvat ili Hrvatica od mene danas niti mojih kolega na listi. Svi smo mi Hrvati i kršćani. Vjerujem da su na našoj listi svi kršćani, katolici”, poručila je Šuica uoči prošlih europarlamentarnih izbora.




‘Nabacivanje smećem i blatom’

No, njen politički angažman neće ostati upamćen po konkretnim djelima, koliko po gafovima i brojnim upitnicima oko njene imovine. Počet ćemo s gafovima, kojih je bilo dosta, ali vrijedi izdvojiti njeno sramoćenje s engleskim jezikom na saslušanju za potpredsjednicu Europske komisije. Ne bi to bilo čudno da Šuica nije diplomirana profesorica engleskog i njemačkog jezika i da svoje znanje nije prenosila generacijama koje su pohađale dubrovačku gimnaziju, Pomorski fakultet, ali i Američki koledž menadžmenta i tehnologije u Dubrovniku.

Od njenog engleskog je puno veći problem što se ne zna podrijetlo i vrijednost njene imovine. Štoviše, nije jasno ni što ona sve posjeduje. Svojedobno je javno napadala one koji su tvrdili kako njena imovina vrijedi pet milijuna eura. Govorila je kako je to “lažna vijest”. Poznat je slučaj kad se 2020. godine javila u eter jedne emisije Dubrovačke televizije i napala voditelja Paska Tomaša zbog toga što nije “odrezao” gledatelja koji je propitivao podrijetlo njene imovine. Tad je rekla kako je ona “kuma Dubrovačke televizije, a oni dopuštaju da se građani na nju nabacuju smećem i blatom”.

Dok je bila eurozastupnica, plaća joj je iznosila 8756 eura bruto. Na poziciji potpredsjednice Europske komisije navodno prima čak 25.960 eura. No, to nije najveći problem. Ona, naime, od 2010. godine nije uredno popunjavala imovinske kartice. Štoviše, od 2019. godine nije podnijela nijednu imovinsku karticu, s obzirom na to da je europska, a ne hrvatska dužnosnica.




Dubravka Šuica : ‘EU je Hrvatskoj osim materijalnog, donijela i europske vrijednosti’

Ostali su upitnici

Prema izjavi o financijskim interesima, koju je bila dužna podnijeti pri prijavi za dužnost potpredsjednice Europske komisije, Šuica ima 69 dionica Atlantske plovidbe i 63 dionice Hrvatskog telekoma. Jednak broj dionica HT-a posjeduje joj suprug, umirovljeni pomorski kapetan, Stjepo Šuica. Od imovine se navodi kuća u Dubrovniku, stan u Zagrebu i kuća na Blidinju u BiH te kuću i zemljište na Pelješcu. Sve navedene nekretnine glase na supruga. Zanimljivo, ni o čemu nije navela detaljne podatke.

Prateći povijest imovinskih kartica Dubravke Šuice, portal Faktograf je utvrdio kako je ona u svojoj imovini spominjala još i nedovršenu kuću od 540 kvadrata u Cavtatu, 29 dionica Hotela Belvedere, suprugove automobile i štednju od 66.000 dolara, koja se s vremenom mijenjala i narasla do 170.000 dolara. U međuvremenu je i Šuica počela skupljati novac, pa je 2008. godine imala 72.000 eura ušteđevine, a tad se po prvi put spominju i dionice HT-a. Zanimljivo, u rubriku vrijednosti imovine je upisivala znak upitnika.

U travnju 2009. godine Šuica potpisuje izjavu u kojoj tvrdi da je darovala kuću u Cavtatu svojoj kćeri te da u nekretnine bračnog druga treba upisati suvlasništvo na dvije kuće na Pelješcu, više gospodarskih objekata te poljoprivredno imanje (vinogradi, šume i ostale kulture) koje je stečeno nasljedstvom nakon smrti roditelja. Navodi i stopostotno vlasništvo nad tvrtkom Dube d.o.o., kojoj je nakon nekoliko godina vrijednost s 1,8 milijuna kuna (238.900 eura) pala na nulu.

Progovorili susjedi Dubravke Šuice! Evo kako je napravila viletinu u elitnom dijelu Dubrovnika!

Pod istragom USKOK-a

Bilo je tu još mijenjanja automobila i nekretnina, no nikad nije bila upisana njihova vrijednost, već samo to da su nekretnine stečene nasljedstvom ili kombinacijom kredita, plaće i ušteđevine. Iz imovinskih kartica vidljivo je samo da joj je ušteđevina rasla.

Mediji su 2011. godine pisali kako se na popisu usred istrage trebao naći i jedan luksuzni stan u Dubrovniku kojeg je gradila zagrebačka Ingra. Šuica je tada tvrdila kako je od toga stana odustala, ali je iste godine njena obitelj od Ingre u Zagrebu kupila drugi stan plaćen u gotovini. Predstavnike medija zaintrigiralo je i to što je Šuica koncem 2011.godine od Ingre u zagrebačkoj ulici Ljudevita Posavskog kupila još jedan stan koji se u njenoj imovinskoj kartici nikada nije ni pojavio, pošto ga je kupila njihova kći Mirta koja je u to doba imala 29 godina. Radilo se o četverosobnom stanu od 92 m2 koji je također kupljen bez kredita, odnosno u gotovini, iako mu je približna vrijednost iznosila oko dva milijuna eura.

Šuica nikada nije bila dužna prijaviti imovinu svoje kćeri u imovinskoj kartici, a ono što je predstavnicima medija privuklo pažnju jest što se kupnja odvijala u vrijeme kada se nad Šuicom provodio porezni nadzor prilikom kojega su se provjeravali njeni, prihodi njenog supruga, ali i kćeri. S obzirom na europsku plaću, ali i činjenicu da o njenoj imovini nema čak ni nepotpunih podataka još od 2019. godine, čini se da Dubravka Šuica spada u sami vrh po bogatstvu hrvatskih političara.

Stanovi, kuće, vikendica, jahta i dionice: Šuicu godinama proglašavaju najbogatijom HDZ-ovkom

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.