Foto: Guliver image/ AP Photo/Evan Vucci, File

Mnogi bi htjeli da se Joe Biden povuče iz izborne utrke, ali stigao im je odgovor: ‘Apsolutno ne’

Autor: M.D.

Iako se spekulirao da bi Demokratska stranka mogla posegnuti za novim rješenjem umjesto aktualnog američkog predsjednika Joea Bidena, to se ipak neće dogoditi. Izvori iz vrha stranke isključili su tu mogućnost, unatoč katastrofalno izvedenoj prvoj predizbornoj debati.

Čak je i anketa CBS-a nakon debate pokazala drastičan skok od 10 posto među onim Amerikancima koji vjeruju da se 81-godišnji Biden nije trebao kandidirati. No, on će ostati na glasačkom listiću koji će se pojaviti pred biračima 5. studenog.

“Tužna je istina da bi se Biden trebao povući iz utrke, za dobrobit nacije kojoj je tako predano služio pola stoljeća. Sudbina mirovine sada je neminovna predsjedniku Bidenu”, pišu novine Atlanta Journal-Constitution u nedjeljnoj kolumni.

No, jedan od navodnih pretendenata na poziciju demokratskog kandidata, senator iz savezne države Georgije, Raphael Warnock poručio je za NBC: “Apsolutno ne. Loše debate se događaju. Za koga se Donald Trump ikada založio osim za sebe i ljude poput sebe? Uz Joea Bidena sam i naš je zadatak osigurati da on u studenom pređe ciljnu crtu”.

Chris Kleponisx/CNPx/MediaPunch/Guliver

Sposobnost vođenja zemlje

Čelnik demokrata u Zastupničkom domu, Hakeem Jeffries, koji bi mogao postati predsjednik donjeg doma Kongresa sljedeće godine, ako Demokrati preuzmu kontrolu nad Domom u studenom, priznaje da je Biden pretrpio neuspjeh.

“Vjerujem da neuspjeh nije ništa drugo nego priprema za povratak. Dakle, trenutak u kojem se trenutačno nalazimo je trenutak povratka, i od svih nas će biti potrebno da upremo snage, artikuliramo poruku o tome zašto je demokratska opcija najbolje opremljena nositi se s izazovima s kojima se suočava američki narod”, rekao je za MSNBC. S njim se složio i zastupnik Demokrata, James Clyburn. “Trebao bi ostati u ovoj utrci. Trebao bi ubuduće pokazati svoju sposobnost da vodi zemlju”, ustvrdio je Clyburn.

Biden skroz izgubljen u debati s Trumpom, jako bizarno: ‘Mislim da ni on sam ne zna što je rekao’




Bidenu mnogi zamjeraju neuvjerljiv nastup, promukli glas i pauze u govoru. Nekoliko puta se zapleo u svoje riječi. Neki demokrati su ocijenili da bi ova debata mogla biti faktor koji bi mogao odlučiti poraz na izborima.

Javili su se i Republikanci. Oni smatraju da Bidenov loš učinak nije vezan samo uz njegov loš nastup. “Ideja da je Biden imao lošu noć ne drži vodu. Imao je loše predsjedništvo, imao je katastrofalnu debatu”, rekla je za CNN senatorica Lindsey Graham, republikanka iz Južne Karoline.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.