Foto: Vlado Kos / CROPIX / YouTube / Toni Milun

Minorne greške koštat će stranke velike cifre: SDP bi zbog tri računa mogao ostati bez 750.000 €

Autor: M.D.

Svaki zastupnik koji je uspio nakon parlamentarnih izbora ući u Sabor, svojoj stranci donosi 17.918 eura. No, pod jednim uvjetom. Stranke moraju popuniti financijska izvješća i objasniti koliko novca su dobili, ali i potrošili u predizbornoj kampanji.

Neki su to učinili bez problema, pa mogu zadovoljno trljati ruke iščekujući novac koji će im stići kao refundacija iz državnog proračuna. No, bilo je i onih koji bi zbog krivog izračuna mogli ostati bez stotina tisuća eura.

Tako, primjerice, Most nije prijavio desetke tisuća eura koje je putem društvenih mreža prikupio Marin Miletić. U njihovom su izračunu neke cifre prevelike, a neke premale. No, iz stranke tvrde da Državno izborno povjerenstvo ima svu dokumentaciju. Ako srede brojke, na račun bi im moglo sjesti 200.085 eura, javlja Nova TV.

Nešto više od 53.000 eura dobit će i SDSS, koji je također radio nekakve greške u obračunu. Domovinski pokret može računati na 250.000 eura. Fokus i Republika će dobiti nešto manje od 18.000 eura, ali kad sve isprave.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Imaju vremena ispraviti

“U pitanju je zapravo bilo samo pogrešno prikazivanje šest računa za medijsko oglašavanje od ne znam koliko stotina računa koje smo imali. Ovo je zaista bila jedna manja administrativna pogreška“, rekao je tajnik stranke Fokus, Vedran Jerković.

U SDP-u kalkulatori također nisu dobro radili. Trebali bi pripaziti, jer je za njih predviđeno više od 750.000 eura. “Radilo se o tri računa, ovako napamet, možda ću pogriješiti, u iznosu od 1500 eura u odnosu na ukupne troškove kampanje koji su prelazili iznos od 1,6 milijuna eura“, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Dio Hrvata će dobro zaraditi na izborima: Pazite kolika im se lova smiješi, i to tri puta




Možemo će dobiti 185.000 eura, IDS i partneri 35.000 eura, a HDZ čak 1.093.000 eura. Njihova su financijska izvješća bez greške. “Ovo su bili malo specifični izbori i bilo je dosta zahtjevno. To je zahtijevalo dosta truda i rada i profesionalizma da se to na vrijeme i u roku preda DIP-u”, komentirao je glavni tajnik HDZ-a, Krunoslav Katičić.

Oni koji još nisu napravili ispravke u svojim financijskim izvješćima nakon parlamentarnih izbora, imaju vremena to učiniti do sredine rujna. Isplata refundacija trebala bi uslijediti tek krajem godine.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.