Foto: YouTube

Ministrica šokirala Europu svojom izjavom: Pogledajte koga je okrivila za demografski slom

Autor: B. D.

Slovačka ministrica kulture, Martina Šimkovičová, izjavila je da LGBTQ+ osobe snose odgovornost za demografski pad u Europi. U intervjuu za slovačke medije, rekla je da heteroseksualci osiguravaju budućnost jer jedino oni imaju djecu te da Europa izumire zbog povećanog broja LGBTQ+ osoba.

“Heteroseksualci stvaraju budućnost jer oni stvaraju bebe. Europa izumire zbog ekscesivnog broja LGBTQ+ osoba. Neobično je da se to događa bijeloj rasi”, rekla je ministrica.

Institut za ljudska prava u Bratislavi podnio je žalbu uredu generalnog tužitelja protiv Šimkovičove zbog sumnje na rasizam i antisemitizam. Dok je rasistički i antisemitski govor zakonski kažnjiv, homofobni govor u Slovačkoj nije zabranjen.

Prestaju financirati LGBTQ projekte

Peter Weisenbacher, predsjednik Instituta za ljudska prava, osudio je podržavanje rasizma i antisemitizma u Europi, podsjećajući na povijesne posljedice takvih ideologija te je zatražio ostavku ministrice.




‘Naša borba nije samo za LGBTQ+ zajednicu, već je to borba za sve one koji su isključeni’

U listopadu 2022. godine, dvojica gay muškaraca ubijena su ispred gay bara u Bratislavi, što je šokiralo zemlju. Međutim, prava seksualnih manjina dodatno su se pogoršala dolaskom premijera Roberta Fica na vlast, koji je posvajanje djece od strane istospolnih parova nazvao “perverzijom”. Osim toga je posprdno pozvao oporbenog čelnika Michala Šimečkida da “odluči hoće li danas biti dječak, djevojčica ili helikopter”.




Šimkovičová je u siječnju najavila da će ministarstvo kulture prestati financirati LGBTQ+ projekte kako bi se “vratilo u normalu”, izvještava Politico. Prije ulaska u Ficovu vladu, Šimkovičová je radila kao voditeljica vijesti na TV Markíza, ali je otpuštena zbog dijeljenja protumigrantskog sadržaja na društvenim mrežama.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.