Foto: Lucija Ocko / CROPIX

Ministrica se nakon uhićenja svog pomoćnika osjeća loše, ali neće dati ostavku: ‘Zašto?’

Autor: M.P.

Na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) Zagrebu (Hrvatska), danas je uhićen bivši pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i medija Davor Trupković, sada Glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine, zbog sumnje na korupciju, i to u sklopu istrage na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Danas su uhićeni i bivši dekan Geodetskog fakulteta te bivši profesor na istom fakultetu. Protiv sve trojice EPPO je donio rješenje o proširenju i provođenju istrage.

“Smatra se da je preplaćivanjem radova zbog prenapuhanih cijena nanesena šteta Državnom proračunu Republike Hrvatske od preko milijun eura. Zbog loše obavljenog posla i, u nekim slučajevima, nepostojanja trodimenzionalnih snimki, te su poslove morale ponovno obavljati druge tvrtke, što je dovelo do dodatnih troškova. Zbog toga je trebalo platiti dodatnih 31.681,39 eura, čime je nanesena šteta Fondu solidarnosti Europske unije, iz kojega su se financirali ti dodatni troškovi u iznosu od 17.699,70 eura, kao i Državnom proračunu Republike Hrvatske, u iznosu od 13.981,68 eura”, navodi u priopćenju EPPO.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Nina Obuljen Koržinek: Spriječili smo pokušaj prevare

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek daje izjavu.

“Danas je izašlo priopćenje, Trupković je osumnjičen za suradnju s Geodetskim fakultetom, neću se na to osvrtati jer nemam ta saznanja,  mogu se osvrnuti je postupanje Ministarstva kulture, svi mehanizmi kontrole su funkcionirali, a to je potvrđeno od EPPO-a jer je spriječena šteta i isplata. Važno mi je da ovaj slučaj ide prema svom kraju i sve što se stavljalo na teret Ministarstvu kulture, mi smo spriječili da se dogodi šteta, a namjera je postojala”, rekla je uvodno.

“U ministarstvu je napravljeno sve kako je i trebalo”, dodala je. Rekla je da ako je Trupković kriv, morat će odgovarati. “Mi smo pokazali i dokazali da što se tiče Ministarstva kulture, da se radilo o sredstvima Državnog proračuna. Što se tiče izvlačenja novca s Geodetskog fakulteta jasno je da se radilo i europskim sredstvima”.

“Priopćenje je potpuno jasno, mi smo uočili pokušaj prevare i spriječili ga. Objavili smo popis zgrada, kvadrata i datuma kada su snimane te tko je naručio snimanja. Ovo je bio legitiman posao, dogovoren da bi se žurno snimile zgrade i spriječilo stradavanje ljudi i preciznije procijenila šteta, temeljem njih elaborirali smo produljenje Fonda solidarnosti i dio snimaka je korišten za projektiranje. Taj posao je bio jedini ispravni koji smo mogli poduzeti. Nažalost, postoji sumnja da su pojedinci na Geodetskom fakultetu to pokušalo zlorabiti za osobnu korist. Ministarstvo kulture i medija je uočlilo problem i prije nego što su počela istraživanja spriječili isplatu od 2,5 milijuna eura. Ne da nismo nešto napravili, nego smo spriječili štetu za Ministarstvo kulture i Državni proračun. Surađivali smo s EPPO-om. Zaustavili smo plaćanje jer smo vidjeli neke duple zgrade, tada sam rekla da hitno obustavimo daljnja plaćanja i da krenemo u kontrolu. Krenuli su izvidi i zato sam svaku put rekla da ako je netko pokušao zloupotrijebiti situaciju krize, mora odgovarati, ali ne može zato biti odgovorno Ministarstvo kulture”.




Zašto ste 31. prosinca preknjižili sredstva na Državni proračun?

“To sam ukazivala od početka, platili smo nacionalnim sredstvima, nakon toga postojala je namjera s naše strane da dio tih troškova refundiramo iz Fonda solidarnosti, no nikda nismo ispunili ZNS, razlog zašto se sve preknjižavalo, više do 400 milijuna eura, razlog su pravila Fonda solidarnosti. Država ima 18 mjeseci za trošenje, 6 mjeseci za predati revizijsko izvješće, tek onda su svi troškovi sa svih stavki preknjiženi. No, ovaj trošak nikada nije povučen, realiziran, zato nisu bila trošena europska sredstva”, rekla je.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

‘Plenković i ja nismo osporavali da EPPO istražuje’

Fond solidarnosti je oštećen za 30 tisuća eura, pitaju novinari.




“Oni sumnjaju da su neka snimanja vršena i plaćana Fondom solidarnosti koja su prethodno plaćena nacionalnim sredstvima. Nigdje nije bilo ponovno snimanje istih površina, utvrdili smo da je u nekim slučajevima bilo dosnimavanja, mi smo snimili krovove, vijence i pročelja, da je na tim zgradama kasnije rađena tlocrtna snimanja. Prema onome što smo vidjeli, nigdje nije bilo duplog snimanja, no tu su tijela koja to istražuju, ako je netko zloupotrijebio, odgovarat će”, tvrdi Obuljen Koržinek.

“Ni premijer ni ja nismo osporavali kojem god tijelu progona da istraži, ali bili smo dužni reagirati ako netko u ugovor stavi da je plaćeno europskim novcem, upozorili da nije. Današnja akcija, ne odnosi se na Ministarstvo kulture, to je širenje istrage na Geodestskom fakultetu gdje je moguće uključen jedan zaposlenik Ministarstva kulture. Nitko nije osporavao nadležnost EPPO-a. Upozorili smo da što se tiče Ministarstva kulture, da se radi o nacionalnim sredstvima”.

Sumnjaju da je dio onoga plaćeno nacionalnim novcem kasnije plaćeno u okviru projekata koji su se plaćali iz Fonda solidarnosti, ovdje se proširuje istraga, pojašnjava.

EPPO opet u akciji: Uhićeni bivši pomoćnik Nine Obuljen, bivši dekan i profesor s Geodetskog faksa

Daje li mandat na raspolaganje? ‘Ne mogu nadzirati što radi pojedinac’

Postoji li njezina zapovjedna odgovornost? “Odgovorna sam da kada sam upozorena, da sam spriječila daljnja plaćanja. Trupković je u Ministarstvu dulje od 20 godina, ne mogu biti sigurna kako će se tko ponašati, zgrožena sam time što mu se stavlja na teret”, rekla je. Dodala je da nikada nije iskazivala ambicije za Europski parlament.

“Vrlo se loše osjećam, kolega je zbog osobnog probitka bacio sjenu na ono što su moji kolege radili protekle tri godine. Ako se to pokaže, mora snositi odgovornost”.

Hoće li dati mandat na raspolaganje?

“Zašto? Sustav kontrole je uočio problem i spriječio isplate. Ne mogu nadzirati što radi koji pojedinac. Piše da su bila tri izvještaja, došao je četvrti, kada smo uočili da postoji problem obustavili smo plaćanje, no dobili smo sve snimke i sve izvještaje. Imate točan broj kvadratnih metara i točan iznos koji smo platili, da samo platili četvrti izvještaj, to bi bio problem. Platili smo tri izvještaja. Dobili smo sve i platili 19 milijuna. Nisam tvrdila da je sve što se objavljivalo u medijima o Geodetskom fakultetu maliciozno, veliko je olakšanje kada sam vidjela današnje priopćenje da su naši mehanizmi kontrole funkcionirali. Današnje priopćenje pokazalo je gdje je afera, ne Geodetskom fakultetu, a ne u Ministarstvu kulture”, zaključila je.

Danas je opet uhićen bivši dekan Geodetskog fakulteta: Evo što nam je rekao prije mjesec dana

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.