Foto: Damir Krajac / CROPIX

Ministar gospodarstva otkrio kad očekuje povratak mladih Hrvata: ‘To je trenutak’

Autor: B. D.

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar je na 19. Konvenciji hrvatskih izvoznika komentirao hrvatsku “imigracijsku politiku”. Izjavio je da mladi obrazovani hrvatski građani neće više odlaziti na rad u inozemstvo kada Hrvatska dosegne 82 posto razvijenosti Europske unije.

Trenutno je Hrvatska na 74 posto razvijenosti EU, a cilj je doseći 82 posto do kraja mandata aktualne Vlade. Šušnjar je naglasio da će tada mladi imati razloge ostati u domovini, pa čak i vratiti se iz inozemstva. “To je trenutak kada se mijenja cijela situacija i ti ljudi više neće imati razloga napuštati svoju domovinu, dapače tada će postojati razlozi da se svi vrate doma”, rekao je.

Dodao je da hrvatsko gospodarstvo trenutno treba strane radnike da bi postiglo željenu razinu razvijenosti. Istaknuo je da je prošle godine 65 tisuća stranih radnika dobilo dozvolu za rad i boravak u Hrvatskoj, dok mnogi mladi Hrvati odlaze raditi u inozemstvo.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Arbitraža koju je pokrenuo MOL

Šušnjar je komentirao i arbitražu koju je pokrenuo mađarski MOL protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih tržištu plina 2022. i 2023. godine. Rekao je da Državno odvjetništvo priprema materijale i da će se aktivno uključiti u postupak.

MOL pokrenuo novu tužbu protiv Hrvatske: Izvori upiru prstom u bivšeg Plenkovićevog ministra

MOL je tražio arbitražu zbog obveze Ine da domaći plin po nižim cijenama prodaje Hrvatskoj elektroprivredi (HEP). Šušnjar je naglasio da MOL nije pokrenuo sličan postupak u Mađarskoj, iako su mađarske vlasti drastičnije regulirale cijene energenata. Ministar je zaključio da MOL ne djeluje kao strateški partner u Ini, te je naglasio da će Vlada zaštititi interese Hrvatske, njenih kompanija, građana i proračuna.




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.