Foto: Screenshot/RTL

Milanović u novom velikom intervjuu otkrio pravi razlog svoje kandidature

Autor: I.G.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dao je veliki intervju za RTL na Pantovčaku, u kojem je detaljno objasnio razloge svoje ponovne kandidature za predsjednički mandat. Milanović je jasno stavio do znanja da njegova odluka nije motivirana osobnim koristima, već dubokim uvjerenjem u svoju dužnost i potrebu za zaštitom hrvatskih institucija.

Poslao je pritom znakovite poruke budućim protukandidatima, bio je oštar je bio prema dijelu europskih čelnika, a odgovorio je i zašto ide po drugi mandat nakon što nije uspio postati premijer. Dojam je kao da se odlučio za utješnu nagradu.

“Nije to nagrada, niti sam to ikada gledao u tom transakcijsko-akumulacijskom smislu, da nešto zgrčem, neke bombone, torte, kremšnite, nešto pred sebe. To je dužnost i moja odluka, da se natječem još jednom je odluka motivirana dosadašnjim iskustvom, viđenjem onoga što se događa u Hrvatskoj, potrebe da se Hrvatska zaštiti od Plenkovićevog nasrtaja na sve institucije, ali na sve, opstrukcije ustava, izbjegavanje, sastajanje ustavnih tijela u koordinaciji vanjske politike i nacionalne sigurnosti”, rekao je za RTL Milanović i dodao:

“Zadnji put je to bilo krajem 2021. i zahvaljujem onima koji su me podržali do sada, prije svega SDP-u, to je stranka koja mi je vrijednosno i u svakom drugom pogledu najbliža su i neki drugi, HSS reformisti, bude li ih još bit će dobrodošli.”

Pun je samopouzdanja, vjeruje da sve što je radio proteklih godina ima značaj kod birača. “Ja znam tko sam, što sam, imam znanja. To je važno, ali ne mora biti presudno. Pobijedit će onaj tko će imati najviše glasova”, istaknuo je te podsjetio da je njegov slogan glasio “Predsjednik s karakterom, Hrvatska sa stavom”.

Foto: Screenshot/RTL

‘Hrvatska mora imati stav, ona ga trenutno nema’

Prema Europskoj uniji je kritičan, u svom stilu. “Hrvatska mora imati stav, ona ga trenutno nema. Plenković kopira i prenosi automatski sve ono što se govori u Bruxellesu, prigovora nema, nikada se ne suprotstavljamo. Ne znači da moramo uvijek ili često, ali baš nikada… Danas je Orban otišao u Moskvu. Po meni, nije to trebao napraviti, mada je dan ranije bio u Ukrajini. Tamo je valjda trebao ići, onda je otišao u Moskvu. Čak i ako time pokazuje da jedini može razgovarati s obje strane, on EU ne može predstavljati. U Moskvu ne bih išao iz niza razloga u ovome trenutku, ali Orban želi pokazati da je on jedini koji može razgovarati s obje strane.”

Razgovor je nešto što ne ide njemu i Plenkoviću, koji ga posljednjih mjeseci naziva “kršitelj Ustava”. “Što kaže Ustav? Ustav jasno kaže da predsjednik i Vlada surađuju u oblikovanju i provođenju vanjske politike. Što se u Hrvatskoj događa? Još jedan važan razlog zašto se moram suprotstaviti ovakvom nasilju. Premijer je sve privatizirao. Sve je njegovo. Čak privatno bih rekao, ne HDZ-ovo. Tijela se ne sastaju već godinama zahvaljujući njegovoj opstrukciji.”




Smatra da mu neuspješan “izlet” na parlamentarne izbore nije naštetio u šansama za dobivanje novog mandata, a tom prilikom iskoristio je osvrnuti se na Vladu koju su formirali HDZ i Domovinski pokret.

“Plenković konačno ima nekoga, što god mi mislili o tim ljudima, ja neke od njih poznajem, tko ako hoće može biti brana njegovoj totalnoj samovolji. Taj čovjek što hoće, kad hoće, kako hoće, imenuje sumnjive tipove na najodgovornija mjesta. On najradije ne bi bio ovdje, nego negdje drugdje. Bio bi u Bruxellesu na nekoj visokoj funkciji, visokoj po njegovim kriterijima. Ovo što može uzeti, a to je jedno od mjesta u Europskoj komisiji, to sam mogao i ja 2014. On je htio biti puno važniji, htio je bio predsjednik Europskog vijeća”, ustvrdio je Milanović.

Plenković opako taktizira s Milanovićem: Želi postići presedan koji još nismo vidjeli




‘U Washington idem sa stavom’

Novinar ga je upitao koja će biti njegova ostavština prvog mandata:

“Zaštitio sam vojsku, odnosno vojsku i sigurnosni sustav od preuzimanja jedne grupe ljudi, jedne stranke. Kada Plenković kaže da je postignut nekakav quid pro quo,usluga za uslugu, mi tebi glavni stožer, to je rekao.

Pozivao se na nekakav nepostojeći razgovor s ministrom Anušićem. Niti ga ima, niti ga je bilo, niti će ikada biti razgovora na toj razini. Razgovaram samo s Plenkovićem i to vrlo precizno. Po unaprijed dogovorenom protokolu i ti, dakle, mi šalješ poruku da to sve skupa želiš preuzeti, da je to sve skupa tvoje. To neće biti tako.

Dakle, i dok sam tu, ja ću se tome suprotstavljati, jer kad birate načelnika Glavnog stožera, onda imate strogo formalne uvjete koje ispunjava svega nekolicina ljudi. U ovom slučaju možda trojica. To mora biti general. Dakle, odmah gledate, samo križate. Tko je to? A to su trojica”, rekao je Milanović.

Novinar ga je upitao s kakvim stavom idet u Washington, a Milanović je replicirao:

“Idem u Washington s nekakvim gardom. I kao predsjednik Hrvatske sa stavom, a ne Hrvatske koja je papagaj s posebnim potrebama, kojoj treba još dodatno šaptat što da ponovi, koja nema svog stava, koja se nimalo ne zalaže sredstvima koja joj stoje na raspolaganju za status Hrvata u Bosni i Hercegovini. Nimalo.

Sad bi se to moglo promijeniti jer Plenković više nema razloga očekivati bilo što u Bruxellesu. Sad očekujem da nešto napravi. Sa stavom države koja ne želi biti u tim sukobima. Ne treba biti, Hrvatski sabor je to jednom već odbio. Nadam se da neće biti potrebe da se i opet nateže oko toga hoće li Hrvatska sudjelovati u logistici, u špediciji.

Što se mene kao vrhovnog zapovjednika tiče i vjerujem većine ljudi u Saboru, sada većine, neće. I mislim da je Plenković shvatio kakva je poruka”, rekao je.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.