Foto: X/Jakov Milatović

Milanović nazvao predsjednika Crne Gore zbog rezolucije o Jasenovcu, evo što mu je rekao

Autor: M.D.

Nakon što je crnogorska Skupština usvojila Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu i logorima Dachau i Mauthausen te reakcije hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, crnogorski predsjednik Jakov Milatović razgovarao je sa svojim hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem.

“Složili smo se da je naša obostrana dužnost da se s pijetetom sjećamo svih žrtava genocida u Jasenovcu; a ne da politički trgujemo i žrtvama i zločinom, koji nitko ne poriče i čije se godišnjice već desetljećima službeno obilježavaju”, napisao je Milatović na društvenoj mreži X.

Doduše, treba reći kako se Milanović ove godine nije pojavio na komemoraciji za žrtve logora u Jasenovcu te da se ozbiljno obračunao s liderom Republike Srpske, Miloradom Dodikom oko relativiziranja tih zločina.




Dobrosusjedski odnosi

Milatović je, pak, u svojoj objavi dodao da su i Crnoj Gori po pitanju vanjske politike, prioritet dobrosusjedski odnosi i europske integracije. Na tome je, naime, bio naglasak u oštroj prosvjednoj noti koju je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo u Podgovricu zbog izglasavanja rezolucije.

Plenković sprema državnički potez, na ovo neće šutjeti: Susjedi nam opet pripremili neugodnost




“Republika Hrvatska je naš prvi EU susjed, zato posebnu pažnju moramo posvetiti očuvanju dobrih međusobnih odnosa”, zaključio je crnogorski predsjednik Jakov Milatović uz prigodnu fotografiju s ranijeg susreta s Milanovićem.

Podsjetimo, sporna rezolucija je izglasana s 41 od ukupno 81 glasa. Hrvatska strana smatra kako je riječ o osveti zbog Rezolucije o genocidu u Srebrenici koja je usvojena u Ujedinjenim narodima te je spremna ozbiljno razmotriti daljnje korake u pretpristupnim pregovorima Crne Gore za ulazak u EU.

Iz Ureda predsjednika RH kratko su priopćili da je Milanović Milatoviću poručio kako je najnoviji potez tamošnje vlasti “štetan dnevnopolitički akt koji nepotrebno opterećuje odnose dviju država”. “Hrvatska je do sada podržavala Crnu Goru u pristupnim pregovorima uvjerena kako ta država istinski želi osigurati svoje mjesto u Europskoj uniji. Predsjednik Milanović smatra kako europska Crna Gora mora pronaći snage voditi državnu politiku u svom interesu”, priopćili su s Pantovčaka.

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.