Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Milanović će primiti Plenkovića: Kreće postupak za sastavljanje Vlade

Autor: M.P.

HDZ i Domovinski pokret jučer su postigli dogovor oko formiranja saborske većine. Dogovorili su se i oko strukture buduće vlade, no imena ministara se još ne znaju.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je komentirao dogovor s DP-om te potvrdio da će njegovim novim partnerima pripasti tri resora.

Uz to, osniva se novo ministarstvo. DP će dobiti resore demografije, poljoprivede, a resor gospodarstva će se podijeliti na pola. Domovinski pokret u koaliciju donosi 12 potpisa, a formiranje Sabora očekuju u roku od 10 dana.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Evo kako je izgledao tijek pregovora u četvrtak:

22.30 Plenković sazvao medije

Iz Ureda predsjednika kasnije u četvrtak su poslali poziv medijima koji žele prisustvovati sastanku predsjednika Republike Zorana Milanovića na kojem će primiti predsjednika Vlade RH i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, koji će mu predati potpise zastupnika za parlamentarnu većinu. Podsjetimo, ranije u četvrtak u priopćenju o sastanku bilo je navedeno da mediji ne mogu biti pristuni te da će se iz Ureda predsjednika javnosti obratiti priopćenjem. No, odluku su ipak odlučili promijeniti.

22.20 Dabro: U meni je natjecateljski duh

“Ostavljao sam rezultate iza svega što sam radio pa tako i iza svog političkog rada. Cijeli život sam preuzimao odgovornost, kako kroz sport tako kroz politiku. U meni je natjecateljski duh. Ono što je najbitnije, ostavljao sam rezultate iza svega što sam radio, pa tako i iza svog političkog rada. U načelu, ako stranačka tijela donesu odluku da je to Josip Dabro, zašto ne?”, poručio je Dabro.




20.25 Malenica: Ovo je moja odluka

Aktualni ministar pravosuđa Ivan Malenica potvrdio je da se zahvalio i odbio ponudu Andreja Plenkovića da sudjeluje u novoj Vladi. Umjesto toga odlučio je biti zastupnikom u Saboru, a o njegovoj odluci s njime je razgovarala Barbara Štrbac.

Malenica je otkrio kako se odlučio povući iz obiteljskih razloga.




“Bit ću ministar još dok se ne konstituira Sabor i dok se ne izglasa Vlada” rekao je objasnivši da je Andrej Plenković prihvatio njegovu odluku.

Svoju karijeru nastavit će u Saboru, rekao je.

“Dao sam svoj maksimum u posljendnjih pet godina i mnogo je toga napravljeno. Vrijeme je za promjene”, smatra Malenica.

Na pitanje koliko je bilo stresno gledati kako se protiv kolega u Vladi dižu optužnice, Malenica je odgovorio kako su pravosudna tijela radila neovisno.

“U mojem mandatu je donesena nova strategija protiv korupcije. Izmijenjen je niz procesnih zakona važnih za borbu protiv korupcije. Zadovoljan sam što smo krajem mandata promijenili zakonodavni okvir koji se odnosi na zaštitu žena od nasilja”, naglasio je ministar na odlasku za Novu TV.

20.20 Milanović će primiti Plenkovića

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primit će predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske, u petak 10. svibnja 2024. godine u 10 sati, u Uredu predsjednika Republike.

19.00 Hrebak: Zašto i mi ne bismo mogli?

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak gostovao je u N1 gdje je komentirao sastav nove vlade.

“Nova vlada od mene nema bezuvjetnu, ali ima potporu. Svaka Vlada to ima u svojim početcima. Netko će reći da smo mi i u prošlom mandatu vladu podržali bezuvjetno, ali bilo je tu nekih uvjeta”, rekao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i osvrnuo se na svoje tvrdnje kada je govorio da nema šanse da idu s Domovinskim pokretom.

“Kada sam vidio da Andrej Plenković može sjesti s Domovinskim pokretom ili Peđa Grbin, onda sam razmišljao, a zašto i mi ne bismo mogli. Kada bismo gledali sve ono protiv onda nitko ne bi s nikim koalirao. Morate nekad preuzeti odgovornost i mi smo preuzeli tu odgovornost prije četiri godine”, otkrio je Hrebak.

17:30 Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke

Povjesničar Josip Jurčević će biti izbačen iz Domovinskog pokreta nakon što je odbio dati svoj potpis Andreju Plenkoviću za mandatara, ekskluzivno doznajemo.

Jurčević se usprotivio koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti konačnu odluku. Izvor iz vrha Domovinskog pokreta naglasio je da su jasno razgovarali o opcijama s Jurčevićem.

Podsjetimo, Glavni tajnik stranke, Josip Dabro, ranije je izjavio da Jurčević neće snositi posljedice te da je demokratsko da postupi kako želi. Međutim, promjena stajališta očito se dogodila, što potvrđuje Jurčevićev izgon iz stranke.

HDZ i Domovinski pokret jučer su postigli dogovor oko formiranja saborske većine. Dogovorili su se i oko strukture buduće vlade, no imena ministara se još ne znaju.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je komentirao dogovor s DP-om te potvrdio da će njegovim novim partnerima pripasti tri resora. Uz to, osniva se novo ministarstvo. DP će dobiti resore demografije, poljoprivede, a resor gospodarstva će se podijeliti na pola. Domovinski pokret u koaliciju donosi 12 potpisa, a formiranje Sabora očekuju u roku od 10 dana.

16.55 Predsjednik Republike sazvao prvo zasjedanje Hrvatskoga sabora za četvrtak 16. svibnja

Na temelju odredbi Ustava Republike Hrvatske i Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je Odluku o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskoga sabora.

Prema Odluci Predsjednika Republike, prvo zasjedanje Hrvatskoga sabora održat će se u četvrtak, 16. svibnja 2024. godine u 11,00 sati u zgradi Hrvatskoga sabora u Zagrebu. Odluka o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskoga sabora stupa na snagu danom donošenja, odnosno danas, u četvrtak, 9. svibnja 2024. godine.

Izbori zastupnika u Hrvatski sabor održani su 17. travnja 2024. godine, a predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva Radovan Dobronić uručio je predsjedniku Milanoviću Konačne rezultate izbora zastupnika za Hrvatski sabor 29. travnja.

16.20 Oglasio se Stier

„Kao što su do sada sve faze uspješno završene, sasvim sigurno da će naši timovi uskladiti program vlade koji će biti prezentiran u Saboru i dobiti potporu saborske većine”, rekao je Stier novinarima nakon predstavljanja programa i kandidata HDZ-a za izbore za Europski parlament.

Mislim da će to biti uspješna vlada desnoga centra, koja će odraziti ono što je bila volja hrvatskih birača na izborima 17. travnja, dodao je.

Potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić kaže da nije čuo što je Bartulica izjavio o zahtjevima pa ne može komentirati.

„Mi smo u razgovorima s Domovinskim pokretom, dogovorena je vladajuća većina i stabilna vlada, tek kada vidim što je rekao mogu komentirati”, izjavio je Bačić.

Bartulica je na konferenciji za novinare nabrojao točke za koje će tražiti da budu uvrštene u koalicijski sporazum HDZ-a i DP-a kao preduvjet za podršku budućoj vladi. To su zaustavljanje “ideološke kolonizacije”, otvaranje novih konzularnih ureda za južnoameričke iseljenike, istraga o pandemiji covida i osnivanje muzeja žrtava komunizma u Zagrebu.

15.35 Malenica neće biti ministar?

Nakon što je pet godina vodio prvo Ministarstvo uprave, pa zatim Ministarstvo pravosuđa i uprave, HDZ-ov Ivan Malenica sigurno neće biti ministar i u trećoj vladi Andreja Plenkovića. Kako neslužbeno doznaje 24sata, sam Malenica je odustao od voođenja ministarstva nakon pet godina i povlači se na osobni zahtjev. Nije još jasno tko će ga zamjeniti, ali se najviše spominje Damir Habijan, dosadašnji ministar gospodarstva. Habijan ostaje bez resora jer je koalicijskim sporazumom to ministarstvo pripalo Domovinskom pokretu. Malenica bi mogao biti samo saborski zastupnik.

15.20 Šterc: Nisam novi ministar

Novo ministarstvo demografije, na čijem čelu će biti ministar iz kvote Domovinskog pokreta, za novu vladu, ali i za DP moglo bi biti ključno ministarstvo čiji bi rezultati mogli pokazati koliko je nova vlada učinkovita. U Studiju4 HRT-a o tome je govorio demograf prof. dr. Stjepan Šterc, koji se na prvo pitanje hoće li on biti novi ministar, ministar demografije, nasmijao i demantirao tu informaciju. Kazao je da je vlada politička, a na znanosti je da korigira njihove postupke te da ima savjetničku ulogu.

“Izuzetno bitno je da su prihvatili uglavnom sve ključne prijedloge, osobito poziciju potpredsjednika vlade. Zašto? Zato što će taj potpredsjednik vlade biti iznad resora koji bi trebali provoditi niz postupaka i poticajnih modela koji se definiraju u ministarstvu demografije i reći ću iseljeništva”, rekao je Šterc.

Potvrdio je da je kreirao demografski program Domovinskog pokreta, ali napominje i da je pisao program i postojeće vlade na samom početku.

14:40 Habijan budući ministar pravosuđa i uprave?

Dosadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan vrlo je izgledan kandidat za budućeg ministra pravosuđa i uprave, doznao je tportal iz krugova bliskih vrhu HDZ-a.

“Habijan je logičan izbor – diplomirani je pravnik i odvjetnik s dugogodišnjim iskustvom, a u Saboru i Vladi stekao je političko iskustvo”, rekao je za tportal sugovornik iz HDZ-a.

14:15 Plenković: Imamo 76 potpisa

HDZ je na društvenim mrežama objavio riječi Andreja Plenkovića, koji je potvrdio da ima 76 potpisa za formiranje Vlade.

“Već danas smo prikupili 76 potpisa za formiranje nove, stabilne Vlade RH – otkrio je premijer Andrej Plenković na predstavljanju naše pobjedničke liste za europske izbore”, stoji u objavi HDZ-a.

13:35 Bartulica: Tražim muzej žrtava komunizma u Zagrebu

Bartulica drži presicu:

“Od početka sam bio mišljenja da DP treba preuzeti odgovornost temeljem rezultata, podržavao sam pregovore s HDZ-om. Sada imamo formu kako će izgledati većina, inzistirali smo da bude bez Pupovca, no idemo dalje, sada se definira sadržaj. U tom smislu tražit ću nekoliko stavki da uđu u sporazum kao preduvjet za moju podršku vladi, Plenković će dobiti potpise, no moramo definirati neke stvari – ideološka kolonizacija Hrvatske prestaje, svaki sadržaj koji upućuje na rodnu ideologiju iz školstva će nestati. Drugo, imamo situaciju s dolaskom stranih radnika, lakše oni odbiju dokumente nego ljudi hrvatskog porijekla iz Južne Amerike, tražit ćemo otvaranje novih konzularnih ureda, kao dio naše demografske politike, to mora ući u koalicijski sporazum. Inzistirat ćemo da se sve oko covid pandemije raščisti do kraja. Tražit ću da se u Zagrebu osnuje Muzej koji će biti posvećen žrtvama komunističkog terora, to treba ući u koalicijski sporazum. Ima puno toga što će se morati ispregovarati u idućim danima, za mene je sadržaj od početka bitniji od forme. Dobili smo odgovor na tko, a sada slijede odgovori na što”, rekao je.

Dodao je da je svoj stav iskoordinirao s kolegama. “Rekao sam da ću dati potpis za mandatara, no sadržaj će se tek definirati. Imamo 12 potpisa, ne znam jesu li predani, skupljani su jučer i tijekom jutra”. Kaže da traži jasno definirane stavke u tom budućem programu i smatra da se demokršćanski HDZ ne bi trebao protiviti ovim zahtjevima.

Šimičević iz Novosti dobio nagradu za istraživačko novinarstvo, kako to komentira. “Čestitam, to pokazuje da je jako dobar novinar i nema straha od tržišta, ne trebaju mu doznake iz Vlade. Neka radi, ali na tržišnim principima”.

Što ako uvjeti ne budu ispunjeni? “To je pitanje za Plenkovića, mislim da ne bi smio imati problema ako zastupa demokršćansku vladu”.

13:00 Benčić komentirala pregovore 

Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić ustvrdila je u četvrtak kako su pregovori o sastavljanju nove vlade potvrdili da Domovinski pokret ne zanima ideologija nego imovina, te da im je krajnji cilj privatizacija dijela HEP-a i državnog poljoprivrednog zemljišta.

Ne, nisu uzeli kulturu, nisu uzeli obrazovanje ni MUP, već one resore gdje će moći upravljati resursima”, izjavila je Benčić na konferenciji za novinare, komentirajući formiranje nove vlade u kojoj će DP, uz ostalo dobiti gospodarstvo i energetiku te poljoprivredu.

12:45 DP nosi potpise u Banske dvore

Na sastanku Predsjedništva Domovinskog pokreta (DP) prihvaćeno je sklapanje sporazuma o sastavljanju Vlade s HDZ-om, izvijestili su iz DP-a u četvrtak uz naglasak da u budućoj Vladi nitko neće u potpunosti kontrolirati resore, već će DP u svakom provoditi dio svojih politika.

Domovinski pokret upravo u Banske dvore nosi svojih 12 potpisa među kojima nije potpis Josipa Jurčevića. Očito je plan da do kraja tjedna Andrej Plenković ode po mandat kod predsjednika Republike Zorana Milanovića.

12:40 I Bartulica dolazi sa svojim uvjetima?

Stephen Nikola Bartulica, zastupnik Domovinskog pokreta održat će konferenciju za medije u 13:30 sati, u Hrvatskom saboru. Tema konferencije za medije su političke aktualnosti. Zasad je to sve što se zna o temi njegove presice. No, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, on će ipak objaviti popis zahtjeva koji će se morati naći u programu rada nove Vlade.

U suprotnom, kaže sugovornik, Bartulica neće glasati za Plenkovića i njegovu novu vladu.

10:45 Dabro: Jurčević nezadovoljan što DP nije dobio kulturu, neće dati potpis Plenkoviću

Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro potvrdio je u četvrtak Hini da njihov zastupnik Josip Jurčević neće dati svoj potpis Andreju Plenkoviću kao mandataru za sastavljanje nove Vlade zbog, kazao je, nezadovoljstva, između ostalog, što im HDZ nije dao resor kulture.

“Sutra ćemo predati 12 potpisa. Gospodin Jurčević neće dati potpis, to je njegov stav i mi ga poštujemo u demokratskom tonu i duhu”, kazao je Dabro nakon sjednice stranačkog Predsjedništva koja je jučer potrajala do dugo u noć.

Sastali su se u središnjici nakon što su u srijedu, tri tjedna od održanih parlamentarnih izbora, s HDZ-om postigli suglasje oko formiranja nove većine i Vlade.

“Gospodin Jurčević je izrazio malo nezadovoljstvo što nismo uzeli Ministarstvo kulture, ali smo mi dali svakome za pravo da donese svoju odluku i napravi ono što želi. Mi smo stranka koja svojim članovima i zastupnicima dopušta slobodu govora i mišljenja”, dodao je Dabro. Vjeruje, kaže, da će, bez obzira što Jurčević neće dati potpis predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću svoj potpis za mandatara, i dalje s njim dobro surađivati u stranci.

10:15 Bartulica najavio presicu

Stephen Nikola Bartulica, zastupnik Domovinskog pokreta održat će konferenciju za medije u četvrtak u 13:30 sati, u Hrvatskom saboru  Tema konferencije za medije su političke aktualnosti.

09:45 Grbin: Degutantno je bilo slušati Pupovca kako brani Lex AP

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin dao je izjavu za medije.

“U ovih nekoliko dana pregovora nismo čuli niti jednu riječ o programima osim da će se povećati plaće ministrima i ukinuti financiranje tjedniku jedne nacionalne manjine. SDSS je stranka, nemam namjeru napadati ih ili braniti. Slušajući Pupovca kako brani Lex AP, bilo mi je malo degutantno to slušati. Nismo čuli kako će se Hrvatska boriti s gorućim problemom – korupcijom. Plenković je sve druge odlučio prozvati korumpiranim, a njegovi brojni ministri su u nekoj fazi istrage. Svi su krivi, samo ne on. Kada ti je glavna poveznica novac, boljeg ljepila nema. Kada se sjetim DP-a kako su glasali protiv Lex AP-a i Turudića, mogu samo reći, dodatno narušavanje povjerenja građana u politike. Nećemo se dati, bit ćemo opozicija kakva trebamo biti, a neću dopustiti Plenkoviću da nam određuje o čemu ćemo govoriti. Mi ni u jednom trenu nismo pregovarali o Vladi jer smo znali da to nije moguće, ponudili smo nešto dobro za Hrvatsku, da probamo konstituirati sabor”.

Naš unutar stranački izborni proces počet će 10. lipnja, tada ćete dobiti odgovor, dotad šutim, odgovorio je na pitanja o svojoj ostavci na mjestu šefa SDP-a.

“Govorit ću gdje sam pogriješio, ali iza 10.6. Sada nas čekaju još jedni izbori koji nisu malo važni, ljudi nisu svjesni da brojne stvari dolaze iz EU. Usvojili smo zakon o radu, doveo je u katastrofalnu situaciju platformske radnike. Hrvatska će to morati provesti, važno je da ljudi izađu na izbore”.

09:00 Plenković: Nastavljamo razgovore o budućoj Vladi

Premijer Plenković obratio se na sjednici Vlade. Uvodno je rekao da se obilježava Dan Europe, podsjetio je i na izbore za Europski parlament.

“Kao Vlada smo nastojali jačati demokraciju, zaštititi ljudska i manjinska prava, nastojali smo povlačenjem sredstava iz europskog proračuna razvijati projekte, prošli smo preko 20 milijardi eura iz uplata, u plusu smo 14,6 milijardi eura. Bili smo na Danu grada Vukovara, govorili o postignućima grada heroja, bitno je da smo prvu sjednicu Vlade održali tamo, definirali brojne projekte u kojima je vlada sudjelovala, to ćemo činiti i dalje”.

Pojeftinile su cijele benzina i dizela, omogućujemo građanima povoljnije troškove, dodao je.

“O daljnjim koracima oko formiranja buduće Vlade razgovarat ćemo sljedećih dana”.

07:15 Sjednica Predsjedništva HDZ-a

Sjednica Predsjedništva HDZ-a održat će se u 10 sati, a sjednica Nacionalnog odbora HDZ-a u 11 sati.

07:10 Dabro: Domovinski pokret nosi 12 potpisa Plenkoviću

“Predsjedništvo Domovinskog pokreta još uvijek traje i još će malo trajati, malo dulje od regularnog”, rekao je u jučerašnjoj emisiji Otvoreno Josip Dabro, inače glavni tajnik DP-a i član njihovog pregovaračkog tima, o sastanku na kojem čelništvo Domovinskog pokreta treba potvrditi dogovor postignut s HDZ-om.

“Mi smo danas odradili telefonsku sjednicu, donijeli odluku o prikupljanju potpisa, da Domovinski pokret ide u prikupljanje potpisa za parlamentarnu većinu. Danas smo vis-a-vis svih naših članova Predsjedništva i novoizabranih zastupnika htjeli iskomunicirati, i na kraju krajeva, izbrusiti ključne točke programa Domovinskog pokreta, a isto tako, pomalo usaglašavati s dijelovima programa HDZ-a, tako da to bude korektno i s jedne i s druge strane i da vidimo što dalje i kako će izgledati budući koalicijski sporazum”, kazao je Dabro.

Dodao je da DP ide s 12 potpisa, ali je negativno odgovorio na pitanje voditelja je li problem gospodin Jurčević.

“Nije nitko problem, mi smo demokratska stranka. Baš zato DP večeras malo dulje zasjeda, da vidimo što naši članovi predsjedništva i novoizabrani zastupnici žele da bude u koalicijskom sporazumu. Tako, da dok sam ja bio tamo, prije 15 minuta, sve je bilo u redu”, rekao je Dabro.

07:00 Anušić potvrdio da Jurčević iz DP-a neće podržati Vladu

“Domovinski pokret donosi 12 potpisa u ovom trenutku. Mislav Kolakušić je dao izjavu da neće potpisati, i čini mi se da je na tragu tih izjava i gospodin Jurčević, ali u to nisam potpuno siguran. U svojim izjavama, u svojim intervjuima je bio više nego oštar. Rekao bih čak da je pretjerao u puno svojih izjava. Očigledno je to njegovo solo razmišljanje. Ne očekujem da Josip Jurčević mijenja svoje mišljenje. Tako teške kvalifikacije koje je izrekao nisu baš dodana vrijednost budućoj suradnji”, rekao je HDZ-ov Ivan Anušić.

Milanovićev i Plenkovićev konačni obračun tek slijedi: U igri je par scenarija, čak i najmračniji

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.