Foto: Darko Tomas / CROPIX

Mijenja se jedan od važnijih zakona u državi: ‘Bit će prilagođen sadašnjem vremenu’

Autor: M.D.

Novi Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji će biti prilagođen današnjem vremenu, trenutno je u izradi. Potvrdio je to ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon napisa u medijima kako je moguće da će se u Hrvatskoj dekriminalizirati prostitucija.

“Postoji međuresorna skupina koja je prvo krenula s radom na izmjenama Zakona o prekršaju protiv javnog reda i mira, kasnije su vidjeli da je zakon u većem dijelu zastario, odnosno da ga treba prilagoditi današnjem vremenu, stoga su odlučili krenuti u izradu novog zakona”, rekao je Božinović uoči sjednice predsjedništva HDZ-a.

Na konkretno pitanje o tome hoće li prostitucija biti dekriminalizirana, Božinović nije htio odgovoriti. “Članovi radne skupine dogovorili su se da, dok ne postignu dogovor, neće ići u javnost. Naravno, prije svega to mora ići prema vladi, a onda ide u proceduru koja uključuje javno savjetovanje”, prenosi njegove riječi N1.

Foto:Guliver/Ilustracija

Švedski model

Naime, prema pisanju dijela hrvatskih medija, novim Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira uvest će se “švedski model” kaznenog postupanja u slučajevima prostitucije. To znači da će se kažnjavati samo korisnici seksualnih usluga, ali ne i same prostitutke, kako je to trenutno u Hrvatskoj.

Božinović nije tako htio potvrditi ni demantirati navode po kojima bi se promijenila percepcija prostitucije u očima zakona. Ponovio je da će MUP uputiti prijedlog novog zakona Vladi, nakon čega će se moći govoriti o zakonskim rješenjima.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.