Foto: Guliver

Medvedev nakon što je Ukrajina dobila milijarde: ‘Pobijedit ćemo’

Autor: F.F

Zastupnički dom američkog Kongresa jučer je usvojio paket sigurnosne pomoći vrijedan 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan, uz većinsku dvostranačku podršku, unatoč snažnom protivljenju nekih republikanaca. Ovaj paket sastoji se od četiri zakona koji sada idu u Senat, koji je pod većinskom kontrolom demokrata.

Senat je već usvojio sličnu mjeru prije više od dva mjeseca. Glasanje u Senatu očekuje se idući tjedan, nakon čega će biti poslan predsjedniku Joeu Bidenu na potpis. Osim 60,84 milijarde dolara za Ukrajinu, zakon predviđa i 26 milijardi dolara za Izrael, uključujući 9,1 milijardu za humanitarne potrebe te 8,12 milijardi za Indo-Pacifik.

Nakon mjeseci odugovlačenja, Zastupnički dom američkog Kongresa konačno je odobrio vojnu pomoć vrijednu više od 61 milijarde dolara za Ukrajinu i njezinu obranu od Rusije. Dvostranačko glasovanje pokazalo je da se 210 demokrata i 101 republikanac pridružilo podršci Ukrajini, dok je 112 republikanaca glasalo protiv.

Foto: Guliver, Rat, Ukrajina, bacač raketa

Oglasio se Medvedev

Ovo dolazi nakon što je republikanski predsjednik Mike Johnson bio suočen sa žestokim otporom unutar svoje vlastite Republikanske stranke, od kojih se mnogi protive većem trošenju na obranu Ukrajine. Glasovanje je počelo nekoliko sati prije roka na izvanrednoj subotnjoj sjednici koja je odgodila planiranu stanku u Zastupničkom domu.

Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik, nedavno je upozorio da će njegova zemlja izgubiti rat bez pomoći SAD-a, jer se njihova vojska bori s nestašicom streljiva i protuzračne obrane, a Rusija je stekla sve veću prednost u vatrenoj moći. Članovi su glasovali o paketu vrijednom skoro 95 milijardi dolara, koji je bio razbijen u četiri odvojena prijedloga zakona, jer je Johnson učinkovito odvojio glasovanje o Ukrajini od financiranja za Izrael, što ima veću potporu i među demokratima i republikancima .

Profesor izrazio sumnje na nešto veliko: ‘Milanovićeva kandidatura izgleda kao trik’




O svemu se oglasio i Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik. On je na Telegramu poručio kako je ovakav potez SAD-a, odnosno pomoć Ukrajini, bila – očekivana.

“To je utemeljeno na rusofobiji. Mi ćemo, naravno, biti pojedinci bez obzira na krvavih 61 milijardu dolara, koje će najvećim dijelom progutati njihov nezasitni vojnoindustrijski kompleks”, napisao je Medvedev.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.