Foto: Istramet

Mali Vakula najavio dramatične promjene: ‘Atmosfera će se užariti, a onda slijedi šok sa sjevera’

Autor: M.P.

Početkom radnog tjedna stiže promjena vremena koja će najprije zahvatiti zapadne krajeve. Kiša, pa i neverini u ponedjeljak će stići i na sjeverni Jadran, a u utorak i drugdje duž obale. No, ovog vikenda čeka nas potpuno drugačija priča. U subotu će u Hrvatskoj biti pretežno sunčano te vrlo toplo i vruće.

Vjetar na kopnu većinom slab, na Jadranu ponegdje umjeren sjeverozapadni, uz obalu jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 16 do 21, na Jadranu između 20 i 25, a najviša dnevna većinom od 29 do 34 °C, javlja DHMZ.

U nedjelju u Dalmaciji temperature zraka bez neke veće promjene, a atmosfera će se posebno užariti na krajnjem istoku zemlje, gdje bi maksimalne temperature zraka ponovno mogle prelaziti 35 °C. Pomorcima na znanje, u nedjelju umjereno, na udare i jako jugo, već u jutarnjim satima na sjevernom Jadranu, a do sredine dana i nad ostatkom Jadrana, iz čega možemo izvući zaključak da bi jugo moglo malo pokvariti ugođaj kupačima. Vikend će biti pretežno vedar, uz tek nešto visoke naoblake, a sunčevih zraka nikako neće nedostajati, piše za Slobodnu Dalmaciju Ivan Šolić, meteorolog amater, poznatiji i kao ‘mali Vakula’.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Novi nalet pustinjskog pijeska

Kako je najavljeno, ovog vikenda nad područje Hrvatske stižu nove količine pustinjskog pijeska. Projekcija njegove disperzije predviđa povećane koncentracije na sjevernom Jadranu u subotu u poslijepodnevnim satima, a do kraja dana i u Dalmaciji, s tim da se ovaj put radi o znatno manjoj koncentraciji, a glavnina će se zadržavati nad istočnim Sredozemljem.

Međutim, prema današnjim projekcijama Copernicusa, u Dalmaciju bi u ponedjeljak stigla povećana koncentracija čestica pustinjskog pijeska.

Foto: Istramet

Sredinom idućeg tjedna osjetno osvježenje sa sjevera: Moguć drastičan pad temperatura

Dugoročne prognoze Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) signaliziraju zamjetnije negativno odstupanje temperature zraka od višegodišnjeg prosjeka, kao i više oborina od prosjeka u razdoblju od 1. do 8. srpnja.




Sada kad je to sve ušlo u sferu kratkoročnih prognoza vremena, možemo reći kako je u ovim trenucima izgledan prodor hladnijeg zraka sa sjevera Europe, koji bi na naše područje stigao sredinom idućeg tjedna i “rastjerao” toplinu po visini. Istovremeno, uz prodor hladnijeg zraka aktivirala bi se i ciklona, s kojom bi već od utorka bilo kiše, pljuskova i grmljavine.

Osvježenje će se najviše osjetiti na kontinentu, gdje bi sredinom idućeg tjedna mogao zatrebati i dugi rukav, a temperatura zraka bi ondje, u odnosu na nedjelju, mogla pasti i za više od 15 °C pa slobodno možemo reći kako kontinentalce očekuje jedan pravi temperaturni šok.

U Hrvatsku dolazi nova neugodna vremenska pojava: Plavo nebo će nestati, nešto stiže s Atlantika




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.