Foto: Guliver/AP Photo/Daniel Cole

Macron je u velikoj panici: Ovo je francuski dvojac s desnice zbog kojeg si ljevičari čupaju kosu

Autor: N.K

Francuska je u nedjelju napravila korak bliže ostvarenju nečega što ljevičari smatraju nezamislivom noćnom morom: desničarska vlada prvi put preuzima vlast u Parizu. Ljevičari već sada padaju u kolektivnu histeriju pa su tako u Parizu već održani javna okupljanja i protesti zbog jačanja konzervativne političke opcije.

Ipak, čini se kako kako nezadovoljstvo migracijskim, klimatskim i geostrateškim politikama već dobro uhodanog europskog liberalnog establišmenta kulminira, a ono je zapravo u Francuskoj vidljivo već godinama u obliku masovnih prosvjeda, ali i činjenici da stranka Marine Le Pen na svakim izborima biva sve bliže i bliže pobijedi.

“Nacionalno okupljanje Marine Le Pen ostvarilo je veliki uspjeh u prvom krugu prijevremenih izbora koji bi mogli preokrenuti političku ortodoksiju diljem Europe i šire, s posljedicama za tržišta i globalnu sigurnost koje će biti teško predvidjeti”, piše Politico, portal tipično nesklon konzervativnim opcijama.

Foto: Guliver/AP Photo/Louise Delmotte Na fotografiji: Prosvjed ljevice u Parizu, strahuju od desnice

Francuskom narodu je dosta

Prema ranim procjenama anketara Ipsosa, Nacionalno okupljanje osvojilo je 34 posto glasova u nedjelju, dok je centristički savez francuskog predsjednika Emmanuela Macrona pretrpio nevjerojatne gubitke, zauzevši treće mjesto s 20,3 posto glasova. Lijevi savez ostvario je snažan rezultat s 28,1 posto glasova.

“Francuski narod je pokazao da želi povući crtu pod sedam godina Macronove prezrive vladavine,” rekla je Le Pen na stranačkom događaju u istočnom francuskom gradu Hénin-Beaumont. “Još nismo pobijedili, drugi krug će biti presudan … trebamo apsolutnu većinu kako bi Jordan Bardella, za osam dana, mogao biti imenovan premijerom od strane Emmanuela Macrona,” dodala je.

Prema ranim projekcijama temeljenim na izlaznim anketama, stranka Le Pen očekuje se da će osvojiti 230-280 mjesta u nacionalnoj skupštini od 577 mjesta, lijevi savez 125-165 mjesta, a Macronova koalicija 70-100.

Projekcije mjesta, međutim, su u ovom trenutku samo spekulacije i ovise o političkim odlukama koje će biti donesene u nadolazećim danima prije drugog kruga glasovanja 7. srpnja. Macron sam bi trebao ostati na vlasti do kraja svog mandata 2027., bez obzira na ishod ovih izbora za skupštinu. Francuska glasa na ključnim prijevremenim izborima koji će vjerojatno imati snažan utjecaj diljem kontinenta u kritičnom trenutku. Centrističke vlade EU-a već se suočavaju s izazovima od rata u Ukrajini do mogućnosti da Donald Trump ponovno preuzme Bijelu kuću.




Francuska krajnja desnica skeptična je prema ulozi Francuske i u NATO-u i u EU, a pobjeda Nacionalnog okupljanja u Parizu imala bi potencijal poremetiti zapadne saveze u trenutku kada su već pod napetostima.

Macron u panici

Ako se rane procjene potvrde u kasnijim rezultatima, stranka Le Pen, koju sada vodi glatki 28-godišnji Jordan Bardella, ima dobre šanse formirati ‘kohabitacijsku’ vladu pod Macronovim predsjedništvom.

U nedjelju je francuski predsjednik pozvao na ujedinjenje “demokratskih i republikanskih” snaga protiv stranke Le Pen. “Suočeni s usponom Nacionalnog okupljanja, trebamo poticati široko jedinstvo koje je jasno demokratsko i republikansko uoči drugog kruga,” rekao je Macron, prema izjavi iz Elizejske palače. “Visoka izlaznost … pokazuje koliko je glasovanje bilo važno za naše sugrađane i koliko žele razjasniti političku situaciju.”




Macron bi mogao pasti: Počeli izbori koji će odrediti budućnost Europe

Francuski predsjednik šokirao je naciju i međunarodne saveznike kada je raspisao izbore samo nekoliko tjedana prije Olimpijskih igara, nakon ponižavajućeg poraza na izborima za Europski parlament u lipnju.

Bio je to smioni potez osmišljen da zaustavi napredovanje krajnje desnice prisiljavajući francuske birače da izaberu novi parlament. Na temelju ranih projekcija do sada, čini se da će njegov rizik propasti.

Što dalje?

U izbornim jedinicama gdje su se tri kandidata kvalificirala za drugi krug sljedeće nedjelje, trećeplasirani kandidat bit će pod pritiskom da se povuče kako bi porazio Nacionalnu okupljanja. Izgleda da će Macron u mnogim područjima biti suočen s teškim izborom hoće li povući svoje kandidate u pokušaju da porazi stranku Le Pen.

Bivši premijer Édouard Philippe, saveznik Macrona, pozvao je ljude da glasaju protiv kandidata Nacionalne okupljanja i krajnje lijeve Francuske Nepokorene. “Smatram da se niti jedan glas ne bi trebao dati kandidatima Nacionalne okupljanja, niti kandidatima [krajnje lijeve] Francuske Nepokorene,” rekao je Philippe, koji je Macronov bivši premijer i šef centrističke stranke Horizonti. Pozvao je birače predsjedničkog tabora da podrže kandidate ljevice samo iz stranaka Zelenih, Socijalista i Komunista.

Tko je dvojac zbog kojeg ljevica pada u histeriju?

Marine Le Pen je francuska političarka i liderica desničarske stranke Nacionalna okupljanja (prije poznata kao Nacionalna fronta). Rođena je 5. kolovoza 1968. godine u Neuilly-sur-Seineu, Francuska. Ona je kći Jean-Marie Le Pena, osnivača Nacionalne fronte. Marine Le Pen je preuzela stranku od svog oca 2011. godine i značajno je modernizirala i ublažila njenu sliku, iako je zadržala stroge stavove prema imigraciji, sigurnosti i suverenitetu Francuske. Kandidirala se za predsjednika Francuske više puta, ali do sada nije uspjela pobijediti.

Jordan Bardella je mladi francuski političar i trenutni predsjednik Nacionalne okupljanja, kojeg je imenovala Marine Le Pen. Rođen je 13. rujna 1995. godine u Drancyju, Francuska. Bardella je brzo napredovao unutar stranke i postao njen istaknuti glasnogovornik i vođa. Prije nego što je postao predsjednik stranke, bio je član Europskog parlamenta, gdje je predstavljao Nacionalnu okupljanja. Bardella je poznat po svojim konzervativnim stavovima i često se bavi pitanjima vezanim uz migracije, sigurnost i nacionalni identitet Francuske.

 

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.