Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Krišto se vraća ljuta kao ris, ozbiljno napada DIP: ‘Prihvatili ste falsificirano izvješće HDZ-a’

Autor: V.S

Karolina Vidović Krišto, predsjednica OIP-a, uputila je pismo Državnom izbornom povjerenstvu zbog njihova Izvješća o nadzoru financiranja izborne promidžbe na izborima.

“Vaše Izvješće o nadzoru financiranja izborne promidžbe na izborima za Hrvatski sabor koje ste objavili 27. lipnja 2024. godine, a u kojemu ste prihvatili falsificirano izvješće HDZ-a, jest za svaku osudu te je vaše otvoreno kršenje hrvatskih zakona”, započela je u poduljem pismu.

Hrvatski Ustav kao i Ugovor o Europskoj uniji propisuju jednakost svih građana pred zakonom, napominje Vidović Krišto, te jamče slobodu političkog djelovanja te obvezuju državne institucije da doslovno primjenjuju zakone te da sprječavaju bezakonje i korupciju. “Vi kao tijelo zaduženo za provedbu izbora, dužni ste skrbiti za poštivanje izbornih pravila, te štititi imovinu i prava hrvatskih građana na slobodan izbor. Nažalost, vi ste djelovali upravo suprotno svojim obvezama!

Vi ste HDZ-u dodjelili 1.092.998,00 eura za pokrivanje njihove predizborne kampanje, iako je ta stranka otvoreno krivotvorila svoje izvješće prikrivajući troškove prijevoza, s obzirom na to da je HDZ za stranačke svrhe koristio prijevozna sredstva u vlasništvu države”, navodi predsjednica stranke OIP.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

‘Tko vama u DIP-u daje za pravo kršiti Ustav?’

Potom navodi konkretan datum i zahtjev koji je sama uputila.

“Naime, dana 7. lipnja 2024. uputila sam vam zahtjev, na temelju zakona i propisa koje ste vi donijeli, da nam dostavite sljedeću dokumentaciju:

1. Kopiju računa Vlade RH ispostavljenog HDZ-u (i potvrdu da je plaćen) za korištenje zrakoplova u vlasništvu RH koji je koristio Andrej Plenković za kampanju HDZ-a.




2. Kopiju računa izdanih od ministarstava RH čiji ministri su bili kandidati na izborima, za korištenje automobila u vlasništvu RH (Nina
Obuljen Koržinek, Tomo Medved, Gordan Grlić Radman, Damir Habijan, Davor Božinović, Vili Beroš, Radovan Fuchs, Oleg Butković, Ivan Malenica, Šime Erlić, Branko Bačić, Marija Vučković, Ivan Anušić, Marin Piletić i glasnogovornik Vlade RH Marko Milić).

Ove račune su vlada i ministarstva bili dužni ispostaviti onoj stranci koja je koristila prijevozna sredstva u vlasništvu RH a za stranačke
svrhe”, tvrdi bivša zastupnica pa dodaje da “postoji niz fotografija i snimki, u kojima kandidat Andrej Plenković koristi zrakoplov u vlasništvu Republike Hrvatske i odlazi na stranačke skupove HDZ-a”.

“Kao što postoje dokazi da su kandidati HDZ-a koji su državni dužnosnici koristili automobile u vlasništvu Republike Hrvatske tijekom predizborne kampanje.




Standard u današnjoj Europi jest da državni dužnosnici mogu koristiti prijevozna sredstva koja su im na raspolaganju, ali isto tako je standard da stranke te troškove moraju platiti ukoliko se koriste za stranačke svrhe. Trošak koji ste priznali HDZ-u, da je u cijeloj kampanju za prijevoz potrošio 19 tisuća eura, jest uvreda zdravog razuma. Za pretpostaviti je da je 19 tisuća eura trošak samo za polijetanje državnog zrakoplova sa zračne luke.

Vi ste u svojim pravilima obvezali sve stranke koje sudjeluju u izborima, da moraju dokazivati svaki cent, od porijeklauredske spajalice
do obrazlaganja zašto je plaćena cestarina Hrvatskim autocestama”, navodi dalje u pismu pa nastavlja u istom tonu.

Potom spominje da se “Plenković u stranačke svrhe navaža u državnom zrakoplovu trošeći stotine tisuća eura poreznih sredstava kako bi u
jednom danu obišao Slavoniju i Dalmaciju, onda vi tu zlouporabu ne vidite”.

“Korištenje državnih prijevoznih sredstava, osim što nanosi štetu poreznim obveznicima, jest i protuustavno, jer krši načelo jednakosti i
slobode političkog djelovanja. Kampanja za izbore za Hrvatski sabor trajala je 12 dana, dakle, obilazak cijele Hrvatske bio je i logistički
izazov, naravno, ukoliko niste imali na raspolaganju logistiku države.

Tko vama u DIP-u daje za pravo kršiti Ustav, zakone i temeljne europske vrijednosti? To pravo vam nitko i nikada nije dao!”, uporna je Vidović-Krišto.

Karolini Vidović Krišto prijeti kazna od 66 tisuća eura: Razlog je neobična situacija na izborima

Za kraj navodi kako od Državnog izbornog povjerenstva zahtjeva slijedeće:

1. Poništavanje izvješća od 27. lipnja 2024. i poništavanje odluke o dodjeli milijun eura HDZ-u za troškove kampanje.

2. Utvrđivanje troška koji je HDZ dužan platiti za korištenje državnog zrakoplova i automobila u vlasništvu RH.

3. Utvrđivanje odgovornih u DIP-u, Vladi, ministarstvima i HDZ-u koji se nisu držali Ustava i zakona, zlorabljujući svoj položaj kako bi
kandidatima HDZ-a priskrbili ne-pripadajuću materijalnu korist.

Tek je za vidjeti što će joj odgovoriti na ovaj poduži zahtjev i optužbe.

Autor:V.S
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.