Foto: Profimedia

HALMED I HZJZ ZAKLJUČILI: Nije vjerojatno da je smrt 91-godišnjakinje povezana s cijepljenjem

Autor: M.V.

Detaljnim pregledom dostupnih podataka o zdravstvenom stanju 91-godišnjakinje koja je preminula nakon cijepljenja AstraZenecom, ali i analizom drugih lijekova u terapiji, otpusnih pisama, potvrde o smrti u kojoj je kao uzrok smrti navedena plućna embolija te usporedbe s dostupnim epidemiološkim podacima, na sastanku Stručne grupe za nuspojave i sigurnu primjenu cjepiva HALMED-a i HZJZ-a zaključeno je kako nije vjerojatna uzročno-posljedična povezanost cjepiva i smrtnog ishoda.

Govore kako je, prema dostavljenoj dokumentaciji, osoba imala brojne visoke čimbenike rizika koji su vjerojatniji uzrok plućne embolije i posljedično smrtnog ishoda.

Ističu također i kako se prilikom svaka nuspojava na cjepivo klasificira na temelju forme koju je definirala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), a tamo se navodi sljedeća klasifikacija: sigurna, vjerojatna, moguća, nije vjerojatna ili povezanost nije moguće ocijeniti.

“Sve zaprimljene prijave sumnji na nuspojave, unose se u nacionalnu, europsku i svjetsku bazu nuspojava lijekova i čine dio dokumentacije o sigurnosti primjene cjepiva, neovisno o ocijeni uzročno-posljedične povezanosti”, pojašnjavaju.

S druge strane, podsjećaju, na razini Europske unije, Europska agencija za lijekove (EMA) nastavlja ocjenu eventualne povezanosti između primjene cjepiva AstraZeneca i tromboembolijskih slučajeva, a zaključuju kako trenutačno dostupne informacije upućuju na to da broj tromboembolijskih događaja u cijepljenih osoba nije veći od broja koji je zabilježen u općoj populaciji.

Ponovili su naposljetku i kako će zaključak ocjene i odluka o daljnjim mjerama EMA objaviti u četvrtak, 18. ožujka.




Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.