Bespilotne letjelice: ‘Banalan’ nadzor za totalitarnu kontrolu

Autor: Marijana Katalinić

Nakon što je BBC prenio vijest kako Deutsche Bahn, njemačka nacionalna željeznička kompanija pokušava uvesti male bespilotne letjelice u borbi protiv grafitera, postavljaju se nova pitanja: služi li ovakva tehnologija zaista u jednom poprilično banalnom projektu kao što je hvatanje nestašnih grafitera ili se radi o novom projektu koji će službeno nadzirati pojedince i njihovo kretanje?

Uvođenje bespilotnih letjelica ili tzv. 'dronova' sa infracrvenim kamerama koje će nadzirati vlakove nacionalne željezničke kompanije bi napokon trebale suzbiti grafitere koji šaraju po vlakovima. Deusche Bahn, koji svake godine troši 7,6 milijuna eura u čišćenju grafita smatra kako ulaganjem u bespilotne letjelice od kojih svaka košta 60. 000 eura, će se napokon ući u trag grafiterima i sakupiti dokaze koji će se kasnije priložiti u sudskom postupku protiv njih. Na koji način će se građani Njemačke priviknuti na ovakve postupke?

Priviknite se da vas gledaju

Ovaj njemački primjer se čini bezazlenim, čak donosi i prilično jednostavno rješenje kojim se s obzirom na ekonomsku računicu mogu vrlo lako riješiti problemi grafita po vlakovima. Ipak, što se događa, ako takve letjelice skeniraju vaše lice i prepoznaju vaš identitet, snimaju kojim vlakom putujete i snimaju na kojoj ste stanici izašli, što nosite sa sobom ili s kim ste u društvu? Što ako vaše ponašanje postaje sumnjivo i vi ste u 'njihovoj' bazi podataka i to ne potencijalnog grafitera, već nekoga tko je terorist, rušitelj javnoga reda i mira, naprosto protivnik sustava u kojem živi? Inicijativa Europske unije, koja je još prošle godine izašla u javnost, a temelji se na uvođenju bespilotnih letjelica koje bi služile za uspostavljanje javnog reda i mira na ulicama, te hvatanju kriminalaca izašla je na dvostruko očitovanje građana od kojih su neki 'sve u svrhu sigurnosti' prihvatili ovakvu inicijativu, dok su je drugi sa zgražanjem odbili istaknuvši kako bi ona u potpunosti narušila njihovu privatnost. Diljem svijeta, sve je više ovakvih inicijativa bespilotnih letjelica i raznih vrsta nadzornih kamera koje bi trebale služiti u svrhu 'sigurnosti javnoga reda i mira', a građane se pokušava naviknuti kako je ovakva inicijativa za 'njihovo dobro'. Isto tako, novi pametni telefoni koji danas, osim što pružaju mogućnost da doslovce uvijek prikažu mjesto na kojem se nalazite, počinju sadržavati i ekran koji reagira na vaš otisak prsta. S jedne strane, možete biti zahvalni tehnologiji jer vam je omogućila da vaš izgubljeni ili ukradeni telefon bude uvijek pronađen od strane policije ili da vrlo lako pronađete nestalu osobu, dok s druge strane morate znati kako policija u bilo kojem trenutku ima otiske vaših prstiju u sustavu, zna gdje se nalazite i s kim komunicirate, što radite.

Što je s vašim uskraćenim pravima?

Dugi niz godina američka vojska je odbacivala činjenicu da koristi bespilotne letjelice u svrhu ratovanja. Danas su takve letjelice vrlo malih dimenzija i podsjećaju na kukce, te ih na taj način prostim okom ne možete prepoznati. 'Kukci, borgovi i bio-oružja' prema izvješćima američke agencije za vojna istraživanja (DARPA) predstavljaju novi način ratovanja u prirodi koji su prema posljednjim priznanjima postali službeni. Takva tehnologija, koja je od Obame naišla i na službenu borbu u SAD-u u ratu protiv terorizma, na velika vrata je odobrila i civilno praćenje bilo kojeg građanina u zemlji. S obzirom na današnju američku politiku i odnos prema teroristima koji su glavni neprijatelj 'najdemokratskije' zemlje na svijetu, svaki građanin je postao i 'potencijalni terorist'. Što se događa, ako pomislite da je su vaša prava ugrožena, te poželite izraziti svoje nezadovoljstvo? Hoćete li uopće imati priliku organizirati miran prosvjed ili neku drugu vrstu okupljanja kojom ćete pokazati svoje nezadovoljstvo, ako uzmete u obzir da vas neprestano prate i znaju gdje se nalazite, koliko puta ste kažnjavani, s kakvim osobama se nalazite i kakve riječi izgovarate? Uzmite jedan primjer. Zamislite da stojite na ulici i razgovarate sa prijateljem. Ne sviđa vam se činjenica da pokušavaju uvesti GM hranu u vašu zemlju i izgovarate u ljutnji: 'Srušiti ću ovu vlast!'. Kamera koja vas je snimila, šalje taj snimak razgovora u bazu podataka i u kriznom trenutku nekakvog prosvjeda vas uhićuju. Ističu kako ste vi potencijalni terorist, a vi govorite kako ne znate o čemu govore i kako jedino što ste htjeli je pokazati svoje nezadovoljstvo protiv nezdrave hrane. Nakon toga, pokreću sudski postupak protiv vas sa optužbom da ste potencijalni terorist i rušitelj javnoga reda i mira. Vi govorite kako to uopće nije istina, a oni vam puštaju snimku razgovora sa vašim prijateljem u kojem jasno tvrdite: 'Srušiti ću ovu vlast!'. Vi priznajete kako to jesu vaše riječi, ali kako to niste i zaista mislili jer to što ste govorili je bili u trenutku ljutnje. Budući da nemate dokaza da pokažete suprotno, vi ste okrivljenik i terorist, a zbog želje za rušenjem 'slobodnog i demokratskog' sustava idete u zatvor na duži niz godina.

Na koji način se oduprijeti?

Uz malo bolje pretraživanje internetom naići ćete na cijeli niz stranica koje upućuju na sve veću policijsku brutalnost u SAD-u. Prošle godine su policijski službenici u nekoliko saveznih država naglasili izvanrednu potrebu za uvođenjem 'nadzornih dronova' kako bi locirali zločince i preduhitrili ih u počinjenju kaznenih djela. FAA (Federal Aviation Administration) do 2025. godine planira uvesti oko 30.000 bespilotnih policijskih letjelica u zračni prostor SAD-a koje bi nadzirali kriminal u gradovima. Sustav čini sve kako bi ovakav način nadzora građana što prije zaživio, međutim prva i glavna zapreka je osjetljivost mnogih pojedinaca koji ne žele da im privatnost bude narušena. Hoće li sustav poštivati volju građana ili će bez obzira na to nametnuti ovakav način praćenja, dok će pojedinci koji se budu bunili biti vrlo lako eliminirani? Vodeći svjetski mediji pozdravljaju ovakav način nadzora i na taj način kreiraju javno mijenje kako bi ga građani što lakše priznali i dali legitimnost. Stvaranje orwelovskog svijeta je u punom jeku i ogleda se do najmanjih detalja. Uskoro više nećemo moći kupiti tehnički uređaj za komunikaciju, a da nema određenu vrstu skenera našega otiska prsta i čipa koji omogućuje praćenje, baš kao što je danas skoro pa nemoguće kupiti mobitel koji nema bilo kakvu vrste kamere ili fotoaparata. Hoćemo li biti spremni žrtvovati našu privatnost jer nemamo izbora ili je moguće eliminirati ovakve uređaje iz naših života, no pod koju cijenu? Danas se zapošljava preko računala i interneta, kupuje i prodaje. Većina ljudi, naročito mlađe generacije, život bez interneta smatraju nezamislivim. Čak i ako poželite 'zbrisati' negdje u divljinu, pitanje je koliko ste sigurni ondje; ako 'običan' građanin kao što smo mi, može putem 'Google Street View-a' pogledati vlastitu ulicu, vidjeti svoj stan ili kuću, parkirani automobil – kolike su tek mogućnosti onih koji ostatak tehnologije drže nedostupnim za javnost?




Autor:Marijana Katalinić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.