Foto: Guliver Image/AP Photo

Klaun koji najviše živcira Putina: Mislio je da će ga lako slomiti, sad sprema drugu taktiku

Autor: I.G.

Volodimir Zelenski, nekadašnji komičar, sada predsjednik Ukrajine, iznenadio je svijet svojim političkim usponom i vođstvom tijekom sukoba s Rusijom. Zelenski, 44-godišnji bivši glumac, često potcijenjivan i nazivan političkim klaunom, danas se smatra ozbiljnim državnikom i izvanrednim komunikatorom. Njegove riječi odjekuju širom svijeta i često se pamte kao povijesne izjave.

Poput Ronalda Reagana, koji je 1987. godine izgovorio poznatu rečenicu: „Gospodine Gorbačov, srušite ovaj zid“, Zelenski danas koristi svoju platformu kako bi inspirirao i ujedinio svoj narod. Njegove poruke poput „Slobodni ljudi! Slobodna zemlja!“ i „Mi Ukrajinci smo miroljubiva nacija. Ali ako danas šutimo, sutra nas neće biti!“ jasno artikuliraju odlučnost Ukrajinaca da se suprotstave ruskoj agresiji.

Zelenski je postao simbol otpora, usprkos tome što je jedan od primarnih ciljeva ruskog predsjednika Vladimira Putina. Njegova mirna i suverena reakcija na prijetnje i napade, poput one nakon bombardiranja Kijeva kada je izjavio: “Ja sam tu. Ne napuštam Kijev!”, dodatno su ojačale njegovu reputaciju.

Foto: Guliver

Svirao klavir spolovilom

Prije političke karijere, Zelenski je bio poznat po satiričnoj seriji „Sluga naroda“, gdje je ismijavao korupciju i loše upravljanje u Ukrajini. Njegov talent za komunikaciju i retoriku stečen u zabavnoj industriji sada se pokazao ključnim u njegovoj ulozi predsjednika. Iako su neki njegovi raniji komični nastupi, poput onog gdje je svirao klavir penisom, posljednjih godina ponovno postali popularni, to nije umanjilo njegovu sadašnju ozbiljnost i predanost vođenju zemlje kroz krizu.

Političku karijeru započeo je 2018. godine osnivanjem stranke „Sluga naroda“, a već 2019. godine pobijedio je na predsjedničkim izborima s 70% glasova. Privatno, Zelenski je u braku sa svojom srednjoškolskom ljubavi Olenom, s kojom ima dvoje djece.

U trenucima najteže krize, njegovi apeli postaju sve snažniji. Promatrači smatraju da je njegov govor ubrzo nakon ruske invazije bio najbolji u životu – emotivan, neustrašiv i odlučan. Njegova sposobnost da koristi Twitter za brzo i precizno komuniciranje, poput zahvale Švedskoj na podršci, pokazuje njegovu modernu i pristupačnu političku strategiju.




Nadmašio Putina u jednom području

Unatoč vojnim neuspjesima Ukrajine u odnosu na rusku nadmoć, Zelenski je uspio nadmašiti Putina na retoričkom polju. Njegove izjave poput „Ne paničite! Mi smo jaki i spremni na sve. Pobijedit ćemo jer smo Ukrajina!“ spriječile su masovnu paniku i podigle moral nacije.

Zelenski, koji je odrastao u rusofonoj židovskoj obitelji, često ismijava Putinove tvrdnje o „genocidu“ i „denacifikaciji“. Njegova povijest i obiteljsko nasljeđe dodaju dodatnu težinu njegovim riječima i stavovima.

Rusi imaju jezivu taktiku na bojištu: ‘Kada to krene na tebe, nevjerojatno je teško’




Iako je prije rata bio suočen s kritikama zbog nesposobnosti da okonča sukob u istočnoj Ukrajini i skandalima poput onog s Pandorinim papirima, danas je popularniji nego ikad. Njegova uloga u ovom novom Hladnom ratu tek treba biti u potpunosti definirana, no jedno je sigurno – Volodimir Zelenski je postao simbol ukrajinskog otpora i odlučnosti.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.