Foto: Ranko Suvar / CROPIX

KBC Zagreb doživio ozbiljan napad: ‘Primorani smo isključiti sve sustave’

Autor: M.D.

Nakon što su na udaru hakera tijekom srijede bile najvažnije financijske institucije u Hrvatskoj, kibernetički napad doživjela je i najveća hrvatska bolnica, zagrebački KBC Zagreb. Tijekom jutra došlo je do napada na njihove sustave.

“Obaviještavamo vas da je danas, 27. lipnja 2024. godine u jutarnjim satima, došlo do kibernetičkog napada na sustave Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Iz navedenog razloga primorani smo isključiti sve sustave zbog dodatnih provjera te ćemo iste vraćati u produkciju kada se uvjerimo u njihovu sigurnost i ispravnost. Navedena situacija neće ugroziti bolesnike u KBC-u Zagreb”, naveli su iz bolnice.

Podsjetimo, u srijedu su na meti hakera bili Ministarstvo financija, Porezna uprava, Hrvatska narodna banka i Zagrebačka burza. Riječ je bila o DDoS napadu zbog kojeg su njihove internetske stranice bile nedostupne do 20 sati.




Podaci nisu kompromitirani

“DDoS napadi, jedan od najčešćih oblika kibernetičkih napada, funkcioniraju tako da zaraze veliki broj računala, koja se zatim pokušavaju istovremeno spojiti na ciljanu web stranicu, preopterećujući je i onemogućavajući njen rad. To je kao skripta, virus”, objasnio je Gordan Akrap, stručnjak za informacijske znanosti za Dnevnik.hr.

Hakeri napali hrvatske institucije koje vrve ključnim informacijama: ‘Nisu poštovali zaštitu’




Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan potvrdio je napad. Uzrok napada, kao i eventualna šteta nije utvrđena. No, zasad se čini da nisu bili kompromitirani podaci korisnika.

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.