Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Karolini Vidović Krišto prijeti kazna od 66 tisuća eura: Razlog je neobična situacija na izborima

Autor: Mirko Jozić/7dnevno

Novinarka Karolina Vidović Krišto u prošli je saziv Sabora ušla kao nezavisna zastupnica na listi Domovinskog pokreta, no vrlo brzo odlučila je krenuti vlastitim političkim putem pa je osnovala vlastitu stranku Odlučnost i pravednost s kojom je nastupila i na nedavno održanim parlamentarnim izborima na kojima je ostala bez zastupničkog mandata. Odluku da samostalno nastupi na izborima Krišto bi mogla skupo platiti.

Naime, ona nije samo ostala bez zastupničkog mandata nego njezinoj stranci prijeti i kazna od čak 66.360 eura zato što OiP prednjači po broju lista za parlamentarne izbore na kojima su nedovoljno zastupljene žene odnosno muškarci. Očito je i Krišto svjesna da tolika novčana kazna za njezinu stranku koja praktički nije ni zaživjela znači potpuni krah pa je nedavno iz Dubrovnika poručila kako je zakonska odredba o izbornoj zastupljenosti na kandidacijskim listama protuustavna.

“U Hrvatskoj se kažnjava sve osim lopovluka i izdaje. Ustav jamči i nalaže da je političko udruživanje slobodno. Svako ograničavanje toga protuustavno je”, smatra Vidović Krišto koja je ujedno napomenula kako je na svojim listama imala zastupljena sva zanimanja, ljude svih životnih dobi, od maturanata do umirovljenika, zbog čega govore o zastupljenosti spola naziva čistom diskriminacijom. “Ne žele svi na listu, ako netko hoće i ispunjava kriterije, može. Naš je kriterij da postoji slobodna volja politički se aktivirati, neću nikoga siliti”, rekla je Krišto koja u ovom razmišljanju nije usamljena.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Prokazuje druge

Gotovo petina, odnosno 32 od 165 pravovaljanih lista koje su sudjelovale na proteklim parlamentarnim izborima, nije imala dovoljno žena odnosno muškaraca, zbog čega njihovim predlagateljima prijete kazne. Zakon propisuje da na izbornim listama, neovisno o tome predlažu li ih političke stranke ili pojedinci, od 14 kandidata njih minimalno šest moraju biti žene odnosno muškarci. Ako se to ne poštuje, Državno izborno povjerenstvo obavezno je o tome obavijestiti pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova i Državno odvjetništvo koje onda, ovisno o svojoj procjeni, može pokrenuti prekršajni postupak koji može rezultirati novčanom kaznom.

Kada bi se doista slijepo primjenjivala ova mjera i izricale kazne za sve 32 liste koje su bile sudionice izbora, njihovi predlagatelji ukupno bi platili više od 210 tisuća eura kazne jer za svaku listu na kojoj predlagatelj nije pazio na uravnoteženost spolova on može biti kažnjen sa 6636 eura. U sličnoj je situaciji i HDZ koji također na devet lista nije imao dovoljno žena te bi mogao dobiti kaznu od gotovo 60 tisuća eura.

No, treba imati u vidu da je HDZ stranka s ogromnim članstvom koja je u svojem bazenu sasvim sigurno imala dovoljno žena kojima je mogla popuniti izborne liste, dok je OiP relativno nova politička opcija koja se tek gradi pa je ovo pravilo o ravnomjernom broju žena i muškaraca na listama Karolini Vidović Krišto ipak bilo znatno teže poštovati.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

I ostali u problemima

Kad je riječ o ostalima, od deset izbornih lista koje ima s partnerima ni Domovinski pokret na njih četiri nije imao uravnotežen broj žena i muškaraca pa njima prijeti kazna od 26.554 eura, a u istoj je gabuli i Autohtona hrvatska stranka prava Dražena Keleminca koja na četiri od 11 lista nije imala dovoljan broj žena. Na dvije od 11 lista načelo ravnopravnosti spolova nije poštovalo ni Hrvatsko bilo koje je na izborima nastupalo u koaliciji s HSP-om pa njima prijeti kazna od 13.272 eura. Da priča bude do kraja zanimljiva, načelo ravnopravnosti spolova na jednoj od 11 lista nije poštovala ni stranka Možemo koja bi mogla biti kažnjena sa 6636 eura. Njihovo nepoštivanje ovog načela zanimljivo je utoliko što se ta stranka nerijetko i na prošlim izborima, ali i u sveukupnom političkom djelovanju, zalagala za ravnopravnost spolova i poštovanje prava žena pa je čudno što su sebi dopustili da završe u istom košu sa strankom Ivana Pernara koji također na jednoj od 11 listi nema šest žena odnosno muškaraca.




Vidović Krišto traži poništenje rezultata izbora: ‘Očito je došlo do krivotvorenja’

Iako se doista i u medijskom prostoru spominju moguće kazne, pitanje je koliko to u praksi uistinu funkcionira. Primjera radi, nakon parlamentarnih izbora održanih 2016. Državno odvjetništvo zaključilo je da ne postoji osnova za pokretanje prekršajnih postupaka protiv predlagatelja kandidacijskih lista na kojima se nije nalazilo minimalno 40 posto žena jer je Ustavni sud ukinuo sankciju za nepoštivanje uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca. Obaveza predlagateljima da pri predlaganju stranačkih i nezavisnih lista poštuju načelo ravnopravnosti spolova te da se pobrinu za uravnoteženu zastupljenost muškaraca i žena na listama uvedena je Zakonom o izborima zastupnika u Sabor u kojem je pisalo i da lista na kojoj nije zastupljeno najmanje 40 posto pripadnika svakog spola nije pravovaljana.




Ustavni sud je pak u rujnu 2015. ukinuo tu rečenicu, čime su ukinute i predviđene sankcije za nepoštivanje uravnotežene zastupljenosti spolova, tumačio je tada svoju odluku DORH. Obaveza prema kojoj su stranke i drugi predlagatelji pri utvrđivanju lista kandidata za parlamentarne, lokalne i europske izbore dužni pobrinuti se za uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca propisana je i Zakonom o ravnopravnosti spolova koji je na snazi od 2008., a kojim se do 2019. trebalo postići postupno povećanje podzastupljenog spola do propisanih 40 posto, što se očito u praksi ipak nije dogodilo.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Načelo ravnopravnosti

Ni novčane kazne nisu previše utjecale na provođenje tih pravila pa je HDZ 2018. platio kaznu od 129.330 kuna jer na lokalnim izborima 2017. nisu poštovali žensku kvotu na listama. Na nedavno održanim parlamentarnim izborima HDZ ni jedno vodeće mjesto na listama u 11 izbornih jedinica nije dao ženi, a u većini izbornih jedinica sustavno su kršili zakon jer im je na listama u pravilu bilo upola manje žena nego što bi trebalo biti po zakonu koji je donijela upravo ta stranka.

U samo jednoj, sedmoj izbornoj jedinici, Plenkovićeva stranka postavila je na listu sedam žena, čime su ispunili zakonske odredbe, dok su na ostalim listama mahom bila najviše tri ženska imena, što je upola manje od zakonskog limita. Iznimku čini peta jedinica, gdje su na listi četiri žene, a po dvije kandidatkinje pojavile su se na listi u četvrtoj i devetoj izbornoj jedinici. U prvoj jedinici, koju je predvodio Plenković, natjecale su se tri žene: na trećem mjestu Nina Obuljen Koržinek, na sedmom Ljubica Lukačić te odmah iza nje Alemka Markotić.

Usporedbe radi, Krišto je u prvoj jedinici na listi imala četiri ženska imena. U drugoj jedinici HDZ je na listi imao tri kandidatkinje na 8., 9. i 12. mjestu, dok je OiP ondje imao dvije žene. U četvrtoj jedinici na 5. i 10. mjesto HDZ je postavio dvije žene, Natašu Tramišak i Vesnu Bedeković, dok je Krišto u toj jedinici imala tri kandidatkinje. Četiri žene HDZ je imao u petoj jedinici, gdje je i OiP nastupio s njih četiri.

Autor:Mirko Jozić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.