Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

KARDINAL BOZANIĆ PROGOVORIO O CRKVI U TEŠKIM VREMENIMA: U svom obraćanju dotaknuo se i Stepinca

Autor: Hina/Andrej Jelušić

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić sudjelovao je na otvaranju 61. Teološko-pastoralnog tjedna gdje je poslao poruku vjernicima.

Bozanić je izjavio kako je potrebno suočiti se s otajstvom zla i s trpljenjem nedužnih, da bismo bolje proniknuli u ono što se događa u trenucima osobne i društvene krize. Tema 61. Teološko-pastoralnog tjedna je “Crkva u svijetu kriza i ljudske patnje”, a održava se u zgradi Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Kardinal Bozanić naglasio je kako “svijest o zlu koje nas želi zarobiti tjeskobom, pokolebati međusobno povjerenje i zatvoriti u sebičnost, osvjetljava vjera koja tješi, dok zajedno prolazimo kroz vrijeme kušnje i stradanja”.

Ljudi u nevolji jasnije vide da smo u krizi i patnji braća i sestre, upućeni jedni na druge i da se naše zajedništvo u Kristu najviše očituje u odgovoru na potrebe bližnjih, dodao je.

“Koliko god to izgledalo proturječnim, iskustvo patnje nas međusobno zbližava”, rekao je kardinal Bozanić. Naglasio je kako to u svojoj kršćanskoj poniznosti osjećamo i zato smo pozvani moliti i svjedočiti svojim služenjem blizinu prema braći i sestrama u potrebi.

“Život nas ne vraća natrag”, kazao je kardinal Bozanić, naglasivši kako poslije pandemije koronavirusa i razaranja što su ih prouzročili potresi, nećemo moći vratiti prošlost, nego hrabro i s pouzdanjem u Boga prihvatiti izazov sadašnjeg vremena i novost budućnosti.

Podsjetio je i na problem emigracije te napomenuo da je Hrvatska pogranična zemlja Europske unije. “Stoga je Hrvatska neprestano pozvana inzistirati i pomagati da to pitanje hitno, solidarno i zajedno rješava čitava Europska unija”, poručio je zagrebački nadbiskup.




Naglasio je kako nada otvara perspektivu vjere, koja nudi svjetlo u prividnoj tami naših dana, a svjetlo nose oni koji žive kršćansko iskustvo ljubavi i postaju pozitivan izazov za braću i sestre.

“U vremenima krize vjera nam poručuje: Nada nije mrtva!”, rekao je kardinal Bozanić na otvaranju 61. Teološko-pastoralnog tjedna u Zagrebu, poručivši kako je to baština što nam je ostavio blaženi Alojzije Stepinac.




Autor:Hina/Andrej Jelušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.