Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

JOSIP MANOLIĆ: ‘Ja sam za dijalog koji je bolji od šutnje jer se tako dolazi do rješenja. U prednosti je Milanović jer on ukazuje na pogreške Vlade’

Autor: Sanja Plješa

Vlada Andreja Plenkovića odradila je 100 dana od nedavnih izbora.

On je prvi premijer koji vodi Vladu u dva uzastopna mandata.

Sudeći prema anketama, hrvatski stanovnici misle da je Plenković za svoj dosadašnji rad zaslužio “zlatnu sredinu” gotovo trojku odnosno ocjenu 2,8. Prije tri godine, nakon 100 dana rekonstruirane Vlade i koalicije s HNS-om, Plenković je dobio samo nešto višu ocjenu – 2,9.

Vlada Tihomira Oreškovića je nakon 100 dana jedva dobila dvojku, odnosno 2,3. Vladu Zorana Milanovića nakon 100 dana rada u Banskim dvorima 2012., građani su ocjenili trojkom ili 2,7. Nakon 100 dana u Banskim dvorima 2009., Jadranku Kosor i njezinu Vladu hrvatski stanovnici ocjenili su ocjenom 3,1.

Podsjetimo, hrvatsku Vladu do sada su kronološkim redom vodili Stipe Mesić, Josip Manolić, Franjo Gregurić koji je ujedno bio premijer ratne vlade, Nikica Valentić, Zlatko Mateša, Ivica Račan, Ivo Sanader, Jadranka Kosor, Zoran Milanović, Tihomir Orešković te aktualni premijer Andrej Plenković.

Za mišljenje o tome kako vlada Vlada nakon stotinu dana upitali smo bivšeg predsjednika Vlade Josipa Manolića.

Na početku se osvrnuo na prepucavanja između predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića.




“Ja sam za dijalog koji je bolji od šutnje jer se tako dolazi do rješenja. Međutim, put kojim su oni krenuli da se obračunaju nije dobar. Taj put više vodi prema diskriminaciji njih dvojice nego što bi bilo rješenje problema koji su pred nama i koje treba riješiti”, rekao je Manolić.

Osvrnuo se na rad Vlade te istaknuo kako je “Vlada uvijek odgovorna”. “U prednosti je predsjednik Republike jer on ukazuje na pogreške Vlade”, istaknuo je dodajući kako pogreške ima svaka vlada.

“Nije se smjelo dozvoliti takav opseg korupcije koji se razvio za vrijeme njenog vladanja. Trebalo bi nastaviti dijalog nešto šire kako bi se dobila jasnija slika. Što širi krug ljudi treba sudjelovati u tome i to od članova Hrvatskog sabora do pojedinih organizacija pa i oporbe. Mislim da bi se na taj način dobila jasnija slika o tome o čemu se spore Plenković i Milanović”, zaključio je Manolić.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.